perjantai 4. lokakuuta 2013

Kissojen välinen suhde

Hugon ja Jaden välinen suhde on mietityttänyt mua viime aikoina. Erityisesti olen miettinyt syitä, joiden vuoksi suhde on tuollainen kuin se nyt on.

IMG_7338

Kissojen välinen suhde on siis lyhyesti sanottuna sellainen, että ne pystyy olemaan samassa huoneessa ihan normaalisti ja leikkivät hippa- ja painileikkejä yhdessä. Vierekkäinkin voidaan olla kunhan on nameista kyse, muuten Jade antaa Hugolle selkään tai vähintäänkin katsoo tosi tuimasti kun Hugo tulee liian lähelle. Hellyys, eli viekukkain nukkumiset ja toisen peseminen, puuttuu. Jotkut saattavatkin muistaa että pesuhetkiä oli ja viekukkainkin kissat nukkuivat joskus, mutta siitä on jo aina kauan kun viimeksi niin tapahtui(veikkaisin, että joskus tosi alkuvuodesta).

IMG_7344

IMG_7346

Oon aika varma että yksi iso syy on Hugon kollius. Tätä teoriaa tukee mun mielestä tuo että hellyyttä oli ennen mutta sitten se pikkuhiljaa loppui. Kun Hugosta tuli sukukypsä niin se alkoi ahdistella Jadea, eikä Jade sen jälkeen ole enää halunnut Hugoa lähelleen ettei se vaan taas pure niskasta tai muuten ärsytä sitä. Toivoisin kovasti, että tilanne muuttuisi sitten kun Hugon pallit lähtee, mutta jotenkin vain tuntuu ettei tilanne tästä välttämättä enää muutu paremmaksi.. :/

Viime aikoina Hugo ei tosin ole ahdistellut Jadea juuri ollenkaan. Sen sijaan Hugo on alkanut maukumaan selvästi enemmän. Öisinkin se on maukunut, mutta onneksi se vaihe kesti vain pari viikkoa! Vieläkin Hugo yrittää välillä aloittaa konsertoinnin illalla, mutta kun sen laittaa nukkumaan mennessä kiipeilypuun pussiin niin se tajuaa, että nyt pitää nukkua. Eikös mulla olekin älykäs poika? :)

IMG_7421

Vuodenajallakin on selvä vaikutus, nimittäin nyt kun ilmat ovat viilentyneet selvästi niin kissatkin ovat hieman lähentyneet. Muutamana päivänä koulusta tullessani olen löytänyt kissat nukkumasta sohvalta, tosin sohvan eri päädyissä mutta kuitenkin, ehkä ne vielä lähentyy talven tullessa..

12 kommenttia:

 1. Hmm.. suhteita voinee tarkastella HAASTEessa, joka teille on juuri heitetty...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta! Pitääpä alkaa miettimään faktoja ja vastauksia kysymyksiin.. :)

   Poista
 2. Aika jännä, mutta tokihan se on jo plussaa kun voi olla samassa huoneessa ja samalla sohvalla. Voihan asiat muuttua iän myötä. :) Jadella ja Hugolla on viharakkaussuhde! Hyvä pariskunta se on. :D

  Rupesin just miettimään tuota poika-tyttö suhdetta. Että jos jossakin vaiheessa ottaisin sen naaraspuolisen Simballe kaveriksi, niin mitähän sitten tapahtuu. Simbahan varmasti tykkää, mutta en sitten tiedä siitä toisesta osapuolesta jos sitä ruvetaan ahdistelemaan samalla tavalla... Hmm. :O Eipä sitä voi oikein ennustaa, vaan näkee sitten.

  Misuhan on sellainen, että sen pitää pestä kaikkea ja kaikkia. Se ikäänkuin automaattisesti alkaa pestä Simbaakin, kun sen turkki on sen nenän edessä... Kaikkien kädetkin pitää pestä. :D Eikä se alussakaan niin paljon Simbasta tykännyt, mutta silti on pakko aina pestä! Outo? Nykyisin huomaa kyllä tämän välimatkan takia, että Misu on enemmän innoissaan Simbasta kuin toisinpäin nähdessä... :)
  xoxo Mella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mjoo voihan asiat muuttua(toivon niin!), mutta jotenkin miellän Jaden semmoseks ettei se enää luota Hugoon, eli siis etteikö se enää ahdistelis Jadea.. :D

   Ja tuskin teillä on mitään hätää, koska meilläkin ahdistelun syy on mun mielestä mitä luultavimmin tuo kollius ja kollittelu. Ja sit kun oot tyttöö ottamassa niin Simba on varmaan jo kastroitu niin ei sitä enää sillon tyttökissat luultavasti kiinnosta. :D

   Poista
  2. Niin. :< Toivottavasti asiat joskus muuttuu vielä ja Hugo tajuaa ettei se ole Jaden mielestä ollenkaan kivaa. :D

   Niin! Kahella kollilla voi sitten olla ihan eri riidat ja alussa se olikin vaan reviirijuttu! Mut mäkin toivon, että monetkin asiat rauhottuu sen jälkeen kun Simba kastroidaan. Tosin sen suloista juttelua voisin kuunnella aina (no en aina)! Se puhuu niin paljon, dear god. :D
   xoxo Mella

   Poista
  3. Kaikilla kissoilla on varmaan alussa reviiri/nokkimisjärjestyksen selvittelyä, se on ihan normaalia. Voin vaan kuvitella mitä selvittely mahtaa olla kun kyseessä on leikkaamattomat urokset..!

   Poista
 3. Meilläkin on hellyydenosoitukset vähentyneet, kun Karri on kasvanut isommaksi. Mutta toisaalta, nyt kun Karri on jo iso mötky, niin se joskus harvakseltaan pesee myös Rudia. Me yritetään aina kehua yli-iloisesti, kun poijjaat hoitavat toisiaan :) En tiedä, onko sillä mitään vaikutusta.

  Ainakin se ollaan huomattu, että leikkiminen kissojen kesken on vähentynyt, kun en haluavat aina meiltä huomiota ja meidät leikkikavereiksi. Huomion vähentäminen on saanut niitä leikkimään enemmän kahdestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama, mäkin yritän kehua jos kissat on vierekkäin, mutta ei siitä näytä olevan mitään apua.. :/

   Poista
 4. Käyttäytymistieteellisestä näkökulmasta tuo kuulostaa musta vähän siltä, että kissanne (tai ainakin Jade) ovat yhden sijasta päättäneet muodostaa kaksi erillistä laumaa, kuten kissat tuppaavat tekemään, jos niiden persoonat eivät aivan kohtaa. Se on aika luonnollista toimintaa, joten ei ehkä kannata stressata liikaa :) Jos kissat kuitenkin pystyvät elämään yhdessä ja resursseista ei tarvitse kiistellä, tilanne on ihan hyvä, enkä itse lähtisi välttämättä väkisin yrittämään mitään siedätyskeinoja. Voi olla, että kissojen kemiat paranevat kastroinnin myötä tai sitten ei. Laumakokoonpanot ovat kissoilla muutenkin aika dynaamisia ja lauma saattaa hajota, jos yksi on vaikkapa pidempään eläinlääkärihoidossa ja haisee takaisin tultuaan oudolta.

  Mulla on sellainen kutina, että abykin taitaa olla niin aktiivinen rotu, että se helpoiten laumaantuu toisen abyn tai vastaavalla aktiivisuustasolla varustetun kissan kanssa. En tunne norskeja kovin hyvin, mutta voisin kuvitella, että ne arvostavat rauhallisempaa menoa? Ratkaisu: yksi uusi aby ja yksi uusi norski :D Tosin siinä on sitten se riski, että kahden lauman sijaan muodostuukin neljä yhden kissan "laumaa", joille voikin jo olla haastavampaa tarjota riittävästi resursseja konfliktien välttämiseksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja otit esille! Hugo ja Jade tosiaan ovat aika erilaisia persoonia, ja rotujen väliset erot tuovat myös oman lisänsä. En ole tekemässä asialle mitään ja oon ihan tyytyväinen että ne sopeutuu elämään samassa kämpässä, mutta olisihan se ihanaa jos kissat olisivat kunnolla ystävystyneet. Toinen aby olisi tarkoitus hankkia Hugolle kaveriksi, saa nähdä mitä Jade sitten tykkää kun on kaksi abya riehumassa. :D

   Poista
 5. Olettekos muuten kokeilleet sitä feromonisuihketta pistorasiaan. Se saattaa auttaa monikissataloudessa kissojen keskinäiseen viihtyvyyteen ja turvallisuuden tunteen lisäämiseen .

  http://www.itsehoitoapteekki.fi/Tuotteet1/elainlaakkeet/Feliway-haihdutin-ja-liuos/
  :" Kissojen välisten konfliktien ennaltaehkäisy ja vähentäminen sekä ystävällisen suhteen ylläpitäminen:
  • Kytke Feliway haihdutin siihen huoneeseen, jossa kissat viettävät eniten aikaansa.
  • Haihduttimen tulee olla jatkuvasti kytkettynä pistorasiaan koko 4 viikon ajan tai kunnes ongelma on poistunut. Tarvittaessa vaihda haihduttimeen uusi vaihtopullo.
  • Levollisuuden voimistamiseen voidaan käyttää Feliway® suihketta."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli meillä Feliway kuukauden päivät kun kissat tutustui. En koe että sitä nyt tarvitaan, kun kissat ei tappele tai muuta vastaavaa..

   Poista