lauantai 16. marraskuuta 2013

Temppukissat

Edellisessä postauksessa kerroinkin jo, että ollaan alettu harjoitella kissojen kanssa temppuja. Nyt on hyvä aika vähän kertoa kuulumisia siltä saralta, sillä onhan nuo oppinut jo vaikka mitä!

IMG_7518

Harjoittelun alussa mietin että eihän tästä tule yhtään mitään, mutta sitten joku ruuvi naksahti oikeaan asentoon Hugon päässä ja sitten se onkin oppinut temppuja ihan käsittämättömän nopeasti. Jadellehan oon opettanut temppuja nuorempana, ja kyllä se muistaa ne edelleen joten kuten(=muistaa temput, muttei käskyjä).

Ollaan pyritty harjoittelemaan vähän joka päivä, joskus jopa useita kertoja päivässä. Yhden treenausrupeaman pituus on noin 5-10 minuuttia. Kisut haluaisivat aina jatkaa treeniä, ja Hugo usein jääkin kosketusalustalle kököttämään vaikka ollaankin jo lopetettu. Ehkä se ei uskalla lähteä siitä, ettei Jade pääse siihen ja saa herkkuja. :D

Olen huomannut tässä viimeisen viikon aikana kun ei olla ehditty paljoa harjoittelemaan, että jo parin päivän tauko harjoittelussa vaikutti kissoihin hieman. Hugo miettii aavistuksen kauemmin kuin yleensä. Jade sen sijaan on niin innoissaan, että se ei meinannut pysyä sitäkään vähää paikallaan mitä yleensä. Jade ihan kehrää kovaäänisesti, niin innoissaan se on!

IMG_7840

Tietysti temppuja voi hioa vielä täydellisemmiksikin, mutta siis pääpointin Hugo hokaa kyllä alta aikayksikön. Esimerkiksi tällä hetkellä työn alla on läpy/high five tempun keston pidentäminen ja maahanmenon parantaminen niin, että Hugon etujalat menisivät parempaan asentoon. Olen melkein luovuttanut noiden etujalkojen kanssa, sillä Hugo ei IKINÄ makoile muutenkaan jalat suorana edessäpäin, kuten haluaisin tempun menevän, vaan se on aina vähän niin kuin kyykyssä. No, sain Hugon sen sijaan tajuamaan laittamaan etujalat koukkuun suorien jalkojen sijasta, kyllä sekin on jotain! :D Yritin myös saada Hugon tajuamaan oikean asennon antamalla sen katsella vierestä kun Jade tekee sen, mutta ei sekään auttanut.

Laitoin tuonne yläpalkkiin uuden välilehden, josta voi seurata meidän harjoittelun etenemistä. Sieltä näkee nyt jo tähän asti tapahtuneen edistyksen, ihan ensimmäisestä treenipäivästä lähtien. Olen siis pitänyt tarkkaa päiväkirjaa siitä, mitä ollaan harjoiteltu ja miten on mennyt.

IMG_7691

Joskus voisin ehkä kokeilla kuvata videotakin, löytyisikö sellaselle kiinnostusta? :)

12 kommenttia:

 1. Kuvaa ihmeessä video! Kiva että teit uuden välilehden mistä seurata kissojen edistystä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä jossain vaiheessa sitten kuvailla videota, kun ehtii. :) Multa olikin jo ehditty toivoa tuota päiväkirjaa blogin puolelle, kiva että se on muidenkin mieleen!

   Poista
 2. Oi miten siistiä oli lukea tätä postausta! Munkin pitää tehdä jonkinasteinen edistyspostaus, kunhan tässä pystyn ja kykenen muiden postausten ohella. :D :) Pitääpä käydä lukemassa erikseen tuota osiota vielä!
  xoxo Mella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoita ihmeessä teidänkin edistymisestä, mua kiinnostais ainakin lukea! :) Ja tuo päiväkirjasivu on sitten vähän ehkä sekava, kun en jaksanut miettiä miten saisin sivun taulukkomuotoon, kuten mulla koneella on.. :D

   Poista
  2. Hihi! Siis joo mulla on luonnoksissa ja päivittelen mitä ollaan millonkin tehty. :3 Se saattaa alussa vaikuttaakin vähän turhalta kun ei olla päästy vielä kunnolla siihen agilityyn, mutta ajattelin julkaista tilanneraportin kerran kuussa. Jouluna ens kuussa pitäis olla jo sit paaaaljonkin tekstiä. :)

   Ihan hyvä ja selkeä mun mielestä toi sivu! :)

   Poista
 3. Moikka,

  Onpa hienoa, kun olette alkaneet opettelemaan temppuja ja pidät treenipäiväkirjaakin! Vautsi, lisää kiitos ja videoita odotellessa! :) Minullakin tekisi mieli alkaa opettelemaan ihan kunnolla Rudin ja Karrin kanssa temppuja ja kissa-agilitya. Vaikka olen jonkin verran lueskellut noista koulutusmenetelmistä (kosketuskepistä, naksutinkoulutuksesta jne), niin silti aloittaminen tuntuu vaikeimmalta. Varsinkin kahden kissan kanssa! Miten se onnistuu, että kouluttaa vain yhtä kissaa kerrallaan? Eikö se toinen yritä tunkeutua kokoajan myös tekemisen keskelle?

  Tuo kosketusalusta oli minulle ihan uusi juttu, siitä olisi kiva kuulla enemmän! Miksi sillä on hyvä aloittaa? Miten sen käyttöä opetellaan?

  Voi että, tämä sinun artikkelisi inspiroi kyllä aloittamaan tempputreenailuja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä teen aina niin, että laitan toisen kissan toiseen huoneeseen oven taakse odottamaan vuoroaan, sillä harjoittelusta ei tule yhtään mitään jos toinen on häiritsemässä siinä vieressä. Kyllähän se vuoroaan odottavakin saattaa vähän häiritä esim. maukumalla tai raapimalla ovea kuullessaan naksuttimen äänen, mutta ei sekään sitä kauaa jaksa, ja harjoitteleva kissakaan ei enää siitä kiinnostu(ei poistu kosketusalustalta, korkeintaan kääntää päätä äänen suuntaan hetkellisesti).

   Kosketusalusta on siis ihan mikä tahansa pehmeä ja kissan mielestä mukava alusta, johon kissa mahtuu istumaan/makoilemaan(ei liian iso). Meillä esimerkiksi kosketusalustan virkaa toimittaa pesän pohjapehmuste. Mun mielestä sillä oli hyvä aloittaa, sillä silloin kissa pysyy paikallaan. Ja sitten kun kissat on siihen tottunut niin ne tietää heti sen nähdessään mitä on tulossa ja mitä niiltä odotetaan, eli temppujen opettelua. :) Mä en edes ehdi sanomaan paikka, kun jompi kumpi on jo kiiruhtanut kosketusalustan päälle sen nähdessään. :D Huono puoli on se, että kissat ei meinaa tajuta että temppuja voi tehdä muutoinkin kun kosketusalustan päällä, heh.. :D

   Opettelun voi aloittaa palkitsemalla jo siitä, jos kissa pelkästään katsoo alustaan päin, kun olet laittanut alustan kissan viereen. Sitten vaatimustasoa nostetaan pikku hiljaa, esim. palkitaan vasta kun kissa liikahtaa alustaa päin, kun se koskee siihen yhdellä tassulla, kahdella tassulla ja lopulta kaikilla tassuilla ja vielä niin, että se jää siihen vaikka istumaan.

   Suosittelen lukemaan Elina Väyrysen kirjoittaman kirjan Kissan aktivointi, siinä on hyvää tietoa siitä, miten kissoille voi opettaa temppuja!

   Poista
 4. Heh, meillä ei taida onnistua tuo toiseen huoneeseen lukitseminen, koska ollaan käytetty sitä rangaistuskeinona. Jos karvakaverilla on tullut tehtyä tuhmuuksia, niin opetuskeinona on ollut n. 30 sekuntia yksinäisyyttä makuuhuoneen oven takana. Viimeksi kun putkiremontin aikaan jouduttiin laittamaan kissat makuuhuoneeseen keskenään, niin makkarista tuli yksi hyvin tuohtunut Karri sitten iltapäivällä ulos. Pitääpä siis keksiä jokin muu keino, miten voidaan harjoitella temppuja yksi kerrallaan.

  Onpa hyviä vinkkejä kosketusalustan käytön harjoittelemiseen, kiitos! Pistinpä tuon Väyrysen kirjan tilaukseen Akateemisesta kirjakaupasta :)

  VastaaPoista
 5. Kiva päivitys ja hieno treenipäiväkirja!
  Missä vaiheessa otat suulliset käskyt käyttöön, heti aluksi vai vasta kun kissa tekee suunnilleen miten tahdot? Käytätkö käsimerkkejä?

  Perlan kanssa joskus kokeiltiin treenata ja aloitettiin luokse tulosta, mutta yritykseksi jäi. Perla istui tyytyväisenä paikallaan eikä liikkunut mihinkään. Luovuin oikean suuntaisen katseen palkitsemisesta, mutta siltikään Perla ei liikkunut houkutteluista huolimatta mihinkään. Istui vain ja kehräsi.

  Morin kanssa ei ole vielä kokeiltu kun toisen sulkeminen eri huoneeseen aiheuttaa sen, että toinen menee eri puolelle ovea ihmettelemään, että miksi tuo on tuolla eikä pääse pois.

  Katsotaan josko kohta taas saataisin treenit käyntiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otan suulliset käskyt yleensä siinä kohtaa käyttöön, kun kissa osaa tempun, esimerkiksi kun kaikki tassut koskettaa kosketusalustaa. Käsimerkkejä käytän varsinkin uuden tempun harjoittelemisen alussa, esim. maahan menoa harjoitellessa taputtelin maahan. Ja jos haluan että kissa hyppää tuolille niin osoitan sormella siihen päin, että kissa tietää mihin haluan sen hyppäävän. Muuten käytän aika vähän käsimerkkejä, kun kissojen keskittyminen herpaantuu heti kun kädet vähänkin liikkuu("Missä nami?"), niin on parasta olla mahdollisimman paikallaan..

   Alku voi olla vaikea, mutta kyllä se siitä kun kissa tajuaa että siltä pyydetään jotain!

   Meillä kissat on tottuneet olemaan oven eri puolilla, kun pitkään jouduttiin ruokkimaan ne eri huoneissa Hugon ahneuden takia.. :D

   Poista