torstai 9. tammikuuta 2014

Ticking

Tiesittekö, että abessinialaisen turkin jokaisessa selkäpuolen karvassa on 2-3 raitaa? Tämä tickingkuviointi onkin abyn tärkeä tunnusmerkki. Tässä lähikuva Hugon turkista:

IMG_9993

En tiedä kuinka hyvin hahmotatte tästä kuvasta ne raidat, mutta siellä niitä on! Yritin vähän haroa turkkia jotta raidat näkyisivät paremmin. Samalla näkyy myös turkin kaunis pohjaväri (vai miksi tuota nyt kutsutaankaan).

Kuvan voi nähdä suurempana Flickrissä klikkaamalla kuvaa. Sivun oikealla laidalla on symboli jossa on kolme pistettä, josta painamalla saa esiin vaihtoehdon "download / view all sizes".

Abessinialainen ei ole ainoa kissarotu jolla on tickinkuviointi, sillä myös somalilla ja singapuralla on tämä kuviointi turkissaan (ainakin, onko vielä muita?).

20 kommenttia:

 1. Ihana, aivan kuin siilin piikit tässä. :D

  VastaaPoista
 2. Eikös ainakin itämaisilla ole väritys "ticked tabby", mahtaako olla samantyyppinen väriltään? (toki niillä on sitten esim jaloissa usein selkeitä raitoja, joitahan ei ticking-roduilla sallita?)
  Niillä ei toki "rotuominaisuutena" sitä ole, mutta väriin voi ilmeisesti kuulua ticking-tyyppinen kuviointi?
  Eipä tosiaan tule abyn, sompun ja singapuran lisäksi mieleen Suomessa tunnettuja rotuja, joilla ticking olisi. Tiedä sitten löytyykö amerikanmaalta jotain "erikoisuuksia". ;)

  Itselle on tipping tutumpi, sitäkin löytyy yllättävän vähän kissarotujen kirjosta. Etenkään sellaista kun venäjänsinisellä - karvojen kärjet ovat hopeiset. Koratilla on tämä hopeatipping myös. Lieneeköhän mahdollista saada hopeatippingiä edes muun väriselle kissalle kuin siniselle.

  Kiinnostavin tällainen erikoisuus on mielestäni ehkä bengalien "glitter", joka tulee valoa heijastavista ilmakuplista kasvan sisässä. Kuulostaa jotenkin uskomattomalta, vaikka itsekin on sen glitterin varmasti havainnut joskus tutuilta kissoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oo itämaisiin oikein tutustunut, mutta ticked tabby on kyllä muuten tuttu. Hainkin tässä juuri tommosia ticking-rotuja enemmänkin.

   Tipping on tuttu myös (ei tosin tuo termi mutta muuten), kun joskus ennen abyn hankkimista venäjänsininen oli yksi vaihtoehto niin tuli siihenkin vähän tutustuttua.. :) Glitteristäkin olen lukenut, ja se tosiaan kuulostaa aika ihmeelliseltä. Itse en ole sitä ikinä livenä nähnyt, kun lähipiirissä ei ole bengaleita/näyttelyissä en ole katsonut kovinkaan tarkasti. :D

   Poista
  2. Muita "saman" tyyppisiä, vain osa karvasta värittynyt on: 11 = shaded ( Briteillä kutsuttuna tipping) ja 12 = shell (ei BRI)

   Nuo on ihan jänniä, löytyvät tuolta FIFen EMS-koodi listalta ja sitten selitykset standardeista. Näitähän ilmenee eniten juurikin kategoriassa III.

   Poista
 3. Ticked tabby on kuviona yksi tabbyistä, ja se on yksi vanhimmista. Just katteltiin kuvia afrikkalaisesta villikissasta, eli felis lybicasta, ja sekin on ticked-kuvioitu. Eli kuviota löytyy lähes kaikilta kuviokissoilta, rexeiltä ja naamioilta tietysti on mahdotonta sanoa, että mikä tabby se on (tiikeri, täplä, klassinen vai ticked). Abysompuilla kuvio on vain viety äärimmilleen, ja jos vertaa esim. ruskeaticked itämaista ja riistaa abya, on vaikeaa uskoa, että ne ovat geneettisesti prikulleen samanvärisiä. Abyillä on jalostettu juurikin pohjaväri äärimmäisen lämpimäksi ja raajat ja häntä raidattomiksi.

  VastaaPoista
 4. fakta :) .. hyvin näkee tuostakin , sulla on hyvälaatunen kamera :)!

  VastaaPoista
 5. Oooh näkyy raitoja! :) Mä muistan kun joskus katoin Animal Planetilta sellasta ohjelmaa ku Cats 101, ni siinä taidettiin just kertoa tästä et on näitä raitoja. Hauskoja. c:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kattonu niitä kans, ne on kyllä tosi kivoja. :)

   Poista
  2. Niin on, siinä ohjelmassa näin ekaa kertaa curlitkin ja ihastuin kyllä heti. c:

   Poista
 6. Ooo en oo tiennykkää tuota! :o
  xoxo Mella

  VastaaPoista
 7. Itämaisilla on kuvio ticked tabby, numerokoodi 25. Samalainen "raidoitus" niilläkin on karvassa. Itämaisilla roduilla ei rokoteta jalkojen ja hännän raidoista samalla tavalla kuin abyilla. Molempien tauluistahan löytyy "toisiaan" kun lähtee penkomaan. Itämaisten ticking kuvio on tuotu abyilta.

  Ticked tabby kuviota löytyy itämaisissa kaikista väreistä, myös diluutioista, punaisista ja kilppareista. Naamiokissakin voi olla kuvioltaan ticked, kuitenkin itämaisissa naamiokissan kuvio on aina 21 = määrittelemätön tabbykuvio.

  Vuoden 2016 alusta lähtien abyt ja muutamat muut kolmoskategorian rodut siirtyvät kategoriaan IV joten nyt kannattaa alkaa silmäilemään myös tulevien kategoria-kilpakumppaneiden standardeja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tietoinen tuosta kategoriamuutoksesta, luin siitä rotuyhdistyksen lehdestä. Kuulostaa mielenkiintoiselta!

   Poista
 8. Hauska tietää, että tällä on nimikin. Löytyy meinaan meidän maatiasneidistä, joka vähän elegantimpana menisi kyllä melkein egyptin mausta. Nyt se taitaa olla vaan suomen miu.. : D

  VastaaPoista
 9. Meidän itämainen pitkäkarva Gebsu on suklaatiketti, siinä on samantapainen karvaraita. Tervetuloa blogiini tutustumaan itämaisiin, mulla on 2 lyhytkarvaista ja 1 pitkäkarvainen :)

  VastaaPoista