sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Temppupäivitys

Vaikka kirjoittelenkin itsenäiselle sivulle näistä meidän tempputreeneistä, niin ajattelin nyt tehdä tämmöisen kunnon päivityksen vähän niin kuin yhteenvetona tähän mennessä. Aloitimme siis lokakuun lopussa, ja nyt takana on noin kolme kuukautta temppujen opettelua.

Homma lähti hyvin käyntiin ja jatkui jonkin aikaa tasaisen hyvänä, mutta sitten vauhti hidastui kun jokapäiväisille treeneille ei löytynytkään aikaa joulukuun jälkeen. Olen huomannut, että jos treenien väli venähtää noin viikkoon niin meno on vähän tahmeampaa ja sekavampaa kuin yleensä. En suosittele pitämään viikon välejä varsinkaan harjoittelun alkuvaiheessa tai silloin kun yrität opettaa täysin uutta temppua.  Vanhat temput on kyllä suht hyvin muistissa viikon jälkeen, mutta ongelmana on kissan suuri innostuneisuus treenaamiseen pidemmän tauon jälkeen, jolloin tuttujen juttujenkin suoritus heikkenee hieman. Eli mieluummin tiheästi lyhyempiä treenauskertoja pidempien ja harvempien treenien sijaan!

IMG_9524
Läpy

 IMG_9500
Sori Jade, mutta sun nelivarpainen tassu ei nyt kyllä kelpaa läpyyn.. Vitsi vitsi! :D Tässä kuvassa näkyy selvästi, että Jadelta tosiaan puuttuu yksi varvas.

Käytettiin aluksi kosketusalustaa aina, mutta nyt ollaan jo jätetty se kokonaan pois. Se nimittäin osoittautui ongelmaksi kun aloin opettaa kissoille liikkeitä, jotka vaativat liikkumista. Kissat halusi vaan kököttää koko ajan alustalla kun olivat tottuneet että siinä on se paikka missä saa herkkuja. Aluksi kissat olivat hämillään kun pyysin niitä tekemään temppuja ilman alustaa, varsinkin Hugosta näki selvästi että se yritti etsiä kosketusalustaa. Pikkuhiljaa se kuitenkin onnistui, kun treenien alussa otettiin alusta mukaan ja jätettiin se sitten kesken pois ensin muutaman viimeisen tempun ajaksi, ja sitten alettiin luopumaan alustasta entistä aikaisemmassa vaiheessa lopulta ottamatta sitä alussa ollenkaan esille.

IMG_9519
"Mangusti-asento"

IMG_9510
Hugolla jäi herkku jumiin hampaaseen kesken treenien.. :D

Kosketuskeppiä käytän apuna alussa uutta temppua opetettaessa ja pyrin jättämään sen pois mahdollisimman nopeasti. Kosketuskepin avulla kissan saa tekemään varmaan ihan mitä tahansa, Hugokin saattaisi vaikka hypätä kaivoon jos heitän kepin sinne.. :D Esimerkiksi pepullaan seisominen ("mangusti-asento") oli sellainen temppu, jossa kosketuskeppiä tuli käytettyä aluksi paljon. Siitä pois opettelu kesti myös jonkin aikaa, ja kosketuskepin jälkeen käytin samaan tarkoitukseen sormea. Siitä oli helpompi päästä eroon kun kissat eivät ole tottuneet saamaan palkintoa sormeen koskemisesta, vaan ne luulivat kai vaan että siinä on muuten vain herkkuja.. Seuraavaksi vähensin sormen käyttöä niin, että vain nopeasti osoitin sillä ylöspäin tempun merkiksi edellisen sormen ylhäällä pitämisen sijaan, ja  nykyään pelkkä suullinen käsky riittää. Muita temppuja, joissa olen käyttänyt kosketuskeppiä apuna ovat pyöri (kissa pyörähtää paikallaan ympäri), kasi (jalkojen ympäri) ja pusu (nenät koskettaa yhteen).

IMG_9504
Läpy

Hugo on oikein innokas oppija ja todella hyvin edistynyt. Hugon aivojen raksutuksen voi selvästi nähdä ja aistia treenien aikana! Jaden kanssa on ollut sen sijaan vaikeuksia ja Jaden treenit onkin tältä osalta jo loppuneet, en vai jaksa sitä hosumista kun ei se kuuntele yhtään mitään. Tehdään sitten jotain muuta hauskaa yhdessä temppujen sijaan.. Jade saa olla samassa huoneessa kun Hugolla on treenit, ja välillä se tulee myös tekemään temppuja ja silloin tehdään yleensä niitä mitä se parhaiten osaa, eli istu, maahan ja läpy.

IMG_9532
Tassu

Kissojen osaamat temput on lueteltu kissojen omilla sivuilla, mutta laitoin ne nyt tähänkin vielä:

Hugo: paikka, istu, maahan, tassu, läpy, tuolille hyppääminen, tuolilta toiselle hyppääminen, jalan yli hyppy, jalan ali meno, pepullaan seisominen
Jade: paikka, istu, maahan, tassu, läpy, tuolille hyppääminen, tuolilta toiselle hyppääminen, jalan yli hyppy

IMG_9525
Pyöri

Tällä hetkellä meillä on harjoittelun alla:
 • Pyöri - Käsimerkki-vaiheessa, pitäisi päästä siitä eroon..
 • Kasi - Erittäin vaikea. Yhdessä vaiheessa kyllä näytti hyvälle, mutta viikon paussi harjoittelussa teki tehtävänsä ja nyt ollaan lähes lähtöruudussa tämän kanssa, eikä olla vähään aikaan tätä edes harjoiteltu.. Uudestaan pitäisi kyllä aloittaa jossain vaiheessa!
 • Pusu - Kosketuskepistä päästiin tämän kanssa todella nopeasti eroon. Nyt ollaan siinä pisteessä, että Hugo osaa koskettaa nenää puspus-äänen kuultuaan. Tarkoitus olisi viedä temppua eteenpäin niin, että Hugo nuolaisisi nenää, sillä muuten temppuhan ei periaatteessa eroa kosketuskeppiin koskemisesta juurikaan..

IMG_9533
Pusu mammalle

Onko lukijoilla ehdotuksia siitä, mitä temppua alettaisiin seuraavaksi harjoitella? :)

30 kommenttia:

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Olipas siinä temppu poikineen. Minäkin istun ja annan tassua ihan mielelläni, eikä sitä edes opetettu minulle vaan katsoin mallia edesmenneestä Väinö-veljestäni. Oravaa osaan myös hieman jäljitellä. :-)

  VastaaPoista
 12. Ihana päivitys :) Motivoi tosissaan meitäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee hyvä että motivoi, olisi kiva lukea teidänkin temppuiluista jossain vaiheessa! :)

   Poista