lauantai 26. huhtikuuta 2014

Vänttiset

Meillä on jo pitkään ollut käytössä kissoilla Vänttisen valjaat, ja haluankin nyt omistaa niille ihan oman postauksen, sillä sen ne totisesti ansaitsevat.

IMG_2355

Vänttisen valjaat on valmistettu kotimaisesta pukinenappanahasta ja ne hylkivät vettä ja likaa. Valjaat ovat todella miellytävän pehmeän tuntuiset! Vänttisissä vatsaremmi asettuu aivan etujalkojen taakse. Tämän remmin pitäisi olla riittävän napakka, jolloin kissa ei pääse livauttamaan etujalkojaan remmin läpi ja vapaudu valjaista. Kaularemmi on sen sijaan väljempi, ei kuitenkaan liian väljä ettei vatsaremmi asetu liian taakse! Valjaiden kokoon tulee siis kiinnittää erityistä huomiota, sillä pelkästään vatsaremmi on säädettävä. Valjaissa on myös ainoastaan yksi solki, joka helpottaa ja nopeuttaa valjaiden pukemista.

IMG_2357

Vänttisten nettisivuilla ohjeeksi annetaan, että M-koon valjaat sopivat noin 5kg painoiselle kissalle rodusta riippuen. Itämaistyyppisillä kissoilla mittasuhteet ovat sen verran poikkeavat, että niille valjaat tulisi teetättää mittojen mukaan (ilman lisämaksua!). Kokoja löytyy seitsemän erilaista, värejä sitäkin enemmän. Muutamia kuviollisiakin valjaita löytyy valikoimasta. Kaikissa valjaissa kiertää myös heijastinnauha, joka lisää turvallisuutta jos kissan kanssa ulkoillaan pimeän aikoihin.

IMG_2223

IMG_0142

Valjaita saa esimerkiksi Mustista ja Mirristä, jossa hinta on nettikaupan mukaan 23,90e. Värivalikoima ei tosin Mustissa ja Mirrissä ole kovinkaan laaja. Valjaita saa tilattua myös suoraan valmistajalta jolloin värivalikoima on laajempi, ja ainakin silloin kun tilasin nuo meidän valjaat noin vuosi sitten niin valjaat kustansivat 17,50e (ei erillisiä postikulujakaan!). Varmaan suurin piirtein samaa luokkaa ne ovat edelleenkin.

IMG_0156
"Äiskää, miks sun pitää kiduttaa mua.."

IMG_0162
Hugo saa jumituskohtauksia valjaat päällä :D 

IMG_0185
Lisää jumitusta.

IMG_0151
Valjaat estää Hugoa käymästä jopa kinkkupaketin kimppuun!

Jade on käyttänyt Vänttisen valjaita jo pitkään, siitä asti kun pentuvaljaat kävivät pieniksi. Hugo ei sen sijaan ole ikinä mihinkään valjaisiin tottunut, joten valjastelu on jäänyt aika vähään. Vänttiset Hugollakin silti on, sillä muita valjaita en kissoilleni huoli. Vänttiset on niin paljon nätimmät kuin tavanomaiset valjaat ja luotan niiden turvallisuuteenkin enemmän.

IMG_2614

Ehdinkin jo pääsiäisretkemme yhteydessä mainita että tilasin molempiin valjaisiin yhteensopivat taluttimet. Tätä ennen meillä on ollut käytössä flexit, mutta tämmöiset taluttimet riittävät ihan hyvin meidän kissojen tarpeisiin. Mua häiritsi flekseissä se kun ne ei yhtään sopinut valjaiden värien kanssa yhteen, mikä oli tietysti hyvä syy hankkia nämä uudet taluttimet! :D

Millaisia valjaita teillä käytetään?

21 kommenttia:

 1. Meillä on aika monet valjaat. Yhdet pentuvaljaat (sopivat myös meidän minirusseille aikuisenakin), yhdet Jokke-kissanvaljaat (alunperin Onnille ostetut, nyt tytöillä käytössä), kolmet Vänttiset (2kpl Onnille, 1kpl Ellalle).

  Ensimmäiset Vänttiset Onnille hankittiin muistaakseni... joku neljä-viisi vuotta takaperin? Käytiin silloin kissan kanssa sovittamassa Mustissa ja Mirrissä sopivan kokoiset valjaat. Mustat Vänttiset lähti silloin mukaan koossa L. Sittemmin herra laihtui aika timmiin kuntoon, joten noista tuli liian isot. Niitä käytettiin myös sisällä rauhoittamaan Onnia, joka tuppasi Ellaa kiusaamaan. Seurauksena se, että valjaisiin tuskastunut Onni puri melkein kaularemmit ajan kanssa poikki...

  Viime syksynä tuli sitten ajankohtaiseksi hankkia kummallekin kissalle uudet Vänttiset. Arja oli myymässä Rurokin näyttelyssä, ja olimme Ellan kanssa siellä. Ellasta tiesin jo etukäteen, että varmaan mittatilaus on se vaihtoehto neidille. Onnin vanhat Vänttiset veimme näytille ja tilasimme herralle uudet pienemmällä vatsaremmillä. Kummassakin valjaissa lukot laitettiin itämaistyyppisesti "selkäpuolelle" (suurin syy ilmeisesti sille että itämaisille suositellaan mittatilausta, kun lukko asettuu muuten väärään kohtaan - ja voi se asettua muillakin, kuten meidän kaksikolla). Suurin pohdinnan kohde oli valjaiden väri - Onnille päädyttiin kivaan lämpimään keltaiseen ja Ellan valjaiden kanssa pähkäiltiin tovi. Otettiin limenväriset, mutta näin jälkikäteen ajateltuna se on hiukan liian vaalea väri... ;)

  Lopulta Onni sai sopivat valjaat muistaakseni koossa M/L (vatsaremmi M, kaularemmi L) ja Ella koossa S/-M. Arja on siis merkannut nuo koot lukkojen taakse, joten on helppo tarkistaa jos haluaisi uusia tilailla... ;) Kannattaa muuten Arjalta tilatessa aina mainita jos kissa on laihdutuskuurilla eli painoa on tarkoitus pudottaa - osaa ottaa senkin huomioon.

  Tarkoitus olisi Ruska-neidillekin tilata joskus Vänttiset, mutta sillä ei ole kiirettä - eilen Ruska pääsi ensimmäistä kertaa koskaan edes valjaissa ulos. Eikä toistaiseksi kyllä vaikuta siltä, että siitä innokasta ulkoilijaa edes saataisiin... mutta matkustusta varten vähintäänkin on sillekin omat vänttiset hankittava.

  Vänttiset on meilläkin tosiaan todettu erinomaisiksi - pois en vaihtaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa meilläkin olisi ollut mahdollisuus päästä kissojen kera pohtimaan valjaiden oikeaa kokoa vamistajan kanssa.. Mä kun en ole yhtään varma valjaiden koosta, tai siis lähinnä vaan kaularemmin koosta että onko se oikea vai ei. Saattaa olla että meilläkin voisi molemmilla olla kaularemmit yhden koon isommat kuin vatsaremmi, mutta ei noi nykyisetkään näytä häiritsevän joten olkoot. Meillä on Jadella siis M-koko ja Hugolla S-koko.

   Ostin ensimmäiset Vänttiset Jadelle Mustista, ne oli väriltään turkoosit. Turkoosi tai muut sinisen sävyt ei kuulu mun lempiväreihin joten myin ne pois, vaikka ne turkoosit sopi kyllä Hugolle erityisesti värin puolesta todella hyvin.. :D Nykyisiin väreihin olen tyytyväinen koska ne ovat mun lempiväreissä ja sopivat mielestäni yhteen aika kivasti!

   Poista
 2. Mie tein sen virheen, että aikoinani ostin kasvuikäiselle kissalle Vänttiset ja pianhan ne jo jäi kaulasta pieneksi. Asiasta tympääntyneenä ostin Primacatin valjaat ja ne on edelleen kaikilla näillä käytössä. Vänttisissä tykkään kovasti valjaiden väriskaalasta, mutta vielä ei ole tullut suurempaa intoa päivittää meidän valjasvalikoimaa. Katsotaan innostutaanko joku päivä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tykkään tuosta väriskaalasta tosi paljon, ja tekisikin mieli hankkia valjaita useissa eri väreissä kun ne on niin ihania.. :D

   Poista
 3. Meillä on myös Vänttiset ja tykkään kyllä tosi paljon! Olen tilannut kaikille mittatilauksena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaakin olla tuo mittatilauksella teettäminen paljon yleisempää kuin tiesinkään! :o

   Poista
 4. Meiltä löytyy tuollaiset valjaat mitä pystyy pienentämään ja isontamaan. Ostettiin ne kun myyjä suositteli niitä tuollaiselle kissalle joka vasta kasvamassa. Tosin nythän tuolle isoimmalle kyllä voisi vänttiset ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pennulle on tosiaan ihan järkevää hankkia sellaiset valjaat joita voi säätää kasvun mukaan. Mutta sitten kun meille tulee tulevaisuudessa uusi pentu niin taidetaan lainata sille Vänttiset rotuyhdistyksen valjaslainaamosta, vaikka mulla onkin Jaden säädettävät pentuvaljaat vielä tallessa. :)

   Poista
 5. Mä lujin tätä artikkelia niin aloin miettimään, että Karri on varmaan kasvanut jo omista Vänttisistä vähän ulos, eli ne on liian pienet... Pitää varmaan tilata valmistajalta uudet. Siltähän taitaa aina saada mittatilaustyönä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmistajalta saa joo mittatilauksena, eli siitä vaan kissaa mittailemaan ja sähköpostia lähettelemään! :)

   Poista
  2. Mä niin innostuin tästä sun päivityksestä että meijän poitsuille lähti uudet valjaat tilaukseen :)

   Poista
  3. Muistahan esitellä valjaat blogissa sitten kun saapuvat! :)

   Poista
 6. Mä ostin Morille ensin vänttiset kokoa L, mutta alkoi tuntua, että kaulahihna on liian lyhyt ja pakottaa kissan päätä ylös, ja toisaalta rintaremmiä ei meinannut saada tarpeeksi kireälle, kun tuo poika kollittelujen myötä laihtui. Otin sitten mitat ja tilasin Arjalta mittatilauksena, nyt on smaragdin vihreät valjaat kokoa S/XL, ja lukko on itistyyliin ylempänä selässä, koska näytti edellisissä jäävän ikävästi kainalon taakse.

  ne L-koon valjaat menevät melko hyvin Perlalle, ja nyt vaan odottelen, että Katla kasvaisi täyteen mittaansa että saisi sillekin tilata omat vänttiset. Ainakin on aikaa pohtia väriä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapas isolta tuo kaularemmi, aloin nyt entistä enemmän epäilemään meidän valjaiden kaularemmien sopivuutta.. :o

   Poista
 7. Jos koko epäilyttää, lähetä vaikka Arjalle kuvamateriaalin kera kysymys, ovatko oikeata kokoa. ;)

  http://3.bp.blogspot.com/-sXRvZlcdqVg/U1q9wtJ-0BI/AAAAAAAABkY/2MReqhQOLgs/s1600/IMG_5139.JPG

  http://i1261.photobucket.com/albums/ii591/Edhellond/Kissat/IMG_8736_zps66ea358e.jpg

  http://i1261.photobucket.com/albums/ii591/Edhellond/Kissat/IMG_7527_zps8a9c04c5.jpg

  Meidän näyttävät tältä jos auttaa vertailla, miltä sopivat Vänttiset näyttävät päällä. Arja on tosiaan itse ottanut Ellasta mitat näyttelyssä, niin luulisin että oikeata kokoa ovat meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon yrittäny katella valjaita muiden kissojen päällä, mutten osaa siltikään sanoa onko ne meillä sitten sopivat.. :D Mutta oon kokeillu kyllä Jaden valjaita Hugolle ja M-koon kaularemmi tuntuu mun mielestä liian löysältä, toisaalta S-koko taas on ehkä turhankin napakka. Mutta saa kelvata nuo valjaat, kun ei Jadea ainakaan tunnu vaivaavan mitenkään, Hugosta ei osaa sanoa kun se ei tykkää mistään valjaista.

   Poista
 8. Meilläkin luotetaan Vänttisiin, vaikka NeitiCassinen osaa niistäkin peruuttaa halutessaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NeitiCassinen taitaakin sitten olla oikea Houdini-kissa! :D

   Poista
 9. Oon tässä lueskellut muutamia blogeja joissa on kehuttu paljonkin näitä vänttisen valjaita. Ja on tullut mietittyä että onko nämä sitten mukavat kissalle ? Sopisivatkohan nämä sellaiselle kissalle joka on aika pelokas ja helppo hepulin saaja ?
  Ois kiva jos joku vastaisi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat mukavat kissalle, nahka on todella pehmeää ja valjaat istuvat kissan päälle mainiosti. Kissa ei myöskään hevillä karkaa Vänttisistä, joten siinä mielessä olisi hyvä vaihtoehto helposti hepuloivalle kissalle! :)

   Poista