maanantai 9. kesäkuuta 2014

NFO - MCO - SIB vertailu

Olen tainnut muutamaan kertaan mainita blogissa, että se piirre, josta norjalaisissa metsäkissoissa eniten tykkään, on suora profiili. Norskin nenässä ei siis ole painaumaa/stoppia. Maine coon ja siperiankissa eroavat mettiksestä selvästi profiililtaan, pää on muutenkin näillä kolmella rodulla hyvin erityyppinen. Ajattelin tehdä asiasta postauksen, sillä mä olen aina ollut kiinnostunut erityisesti näiden rotujen pään eroavaisuuksista, sillä ne tekevät roduista selvästi erilaisia (muiden ominaisuuksien ohella).

Postauksessa käytetään rotujen EMS-koodeja: NFO = norjalainen metsäkissa, MCO = maine coon, SIB = siperiankissa.

Kokosin yhteen rotuyhdistysten kuvaukset päästä ja korvista:

NFO:
"Pää on kolmio, jossa kaikki sivut ovat yhtä pitkät. Profiilissa tulee olla hyvin korkeutta ja otsa on hiukan pyöristynyt. Profiili on pitkä ja suora ilman painaumaa nenän varressa (ei stoppia) Leuka on vahva.

Korvat ovat suuret, juuresta leveät ja niissä on terävät kärjet. Korvien kärjissä on ilvesmäiset tupsut, korvan sisässä pitkiä karvoja. Korvien ulkoreunan linjat seuraavat poskea pitkin leuan kärkeen." 
Lähde: Norjalainen Metsäkissa ry

MCO:
"Maine Coonin kasvojen tulee olla keskipitkät, poskipäät ovat korkeat, kuono selvästi kulmikas (ei kolmiomainen) ja leuka voimakas. Korvien tulee olla suuret, ja niiden sisällä on karvatupsut. Korvat sijaitsevat korkealla päälaella noin korvan tyven mitan etäisyydellä toisistaan."
Lähde: Suomen Maine Coon -kissat ry

SIB:
"Pää
Hieman leveyttään pidempi, pehmeästi pyöristynyt ja massiivinen. Otsa on leveä, aivan aavistuksen pyöristynyt. Poskipäät ovat hyvin kehittyneet. Nenä on keskipitkä ja leveä. Profiilissa on kevyt painauma ilman stoppia. Leuka on hieman luisu, sivulta katsottuna leukalinja on pyöreä.


Korvat
Keskikokoiset, tyvestä hyvin avoimet, kärjet pyöristyneet, korvan sisäpuolella on runsaasti karvaa, kärjissä korvatupsut. Korvat sijaitsevat etäällä toisistaan ja ovat hieman eteenpäin suuntautuneet."

Lähde: Suomen Siperiankissat ry

Kiinnostuneet voivat lukea asiasta tarkemmin kunkin rodun  FIFe-standardista (englanniksi):
NFO - MCO - SIB 

Tässä yksi kuva, jonka avulla eroja hahmottaa ehkä vähän paremmin pelkkään tekstiin verrattuna:

NFO vihreällä, MCO punaisella, SIB sinisellä
Lähde: nelius.dk, alun perin espanjalaisesta lehdestä El Gato del Mundo 

Otetaan vielä lopuksi Jaden pää tarkasteluun.

IMG_3866o

IMG_3867o

En todellakaan ole mikään ekspertti joten en kommentoi sen kummemmin kuin että ei tuo varmaan mikään näyttelyvoittaja ole, mutta eipä sillä mitään väliä ole. :) Jos joku tuntee rodun paremmin niin olisi kiva kuulla minkälainen pää Jadella on (muutakin kroppaa saa myös arvostella :D), Jadea kun ei ole ikinä näyttelyssä käytetty eikä varmaan tulla ikinä käyttämäänkään.. Hugostakin olen kasvattajilta kysellyt ominaisuuksista joissa olisi parantamisen varaa, minkä lisäksi Hugosta olen saanut palautetta myös niissä parissa näyttelyissä joissa ollaan oltu. Onhan ulkonäkö ihan sivuseikka, omat kissat on tietysti maailman ihanimpia näyttivätpä ne miltä tahansa, mutta kyllä mua ainakin kiinnostaa tietää kuinka hyvin ne edustavat rotuaan myös ulkonäöltään!

14 kommenttia:

 1. Ihania kaikki kolme rotua, meillä täällä mco neiti :) Minusta tuo kuonon profiili on yksi selkeimmistä eroista, joista coonin ja norjalaisen nopeaan tunnistaa, sekä tietysti coonien ilvestupsut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cooneilla tosiaan on komeammat ilvestupsut, vaikka mettiksilläkin sellaiset on (mettiksellä "lynx-like tufts" standardissa, kun taas coonilla "lynx-tufts"). :) Jadella ei tosin mun mielestä sellaisia oikein ole, ainakaan sellaisia joita voisi tupsuiksi kutsua, korkeintaan muutama haiven. :D

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus :) Itse pidän myös norjalaisen ylväästä suorasta profiilista :) Nyt varsinkin kun olen näyttelyissä pyörinyt, niin olen oppinut erottamaan kyseiset rodut toisistaan. Ja onhan ne kaikki ihan erinäköisiä :D Meikäläinen voisi tehdä postauksen birman ja räggärin eroista! Välillä itselläkin vielä vaikea erottaa niitä kun nopeasti katsoo.. ainakin tietyissä väreissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole birmoihin ja räggäreihin paljoakaan perehtynyt enkä kyllä varmaan erottaisi niitä muuta kuin koon perusteella jos on täysikasvuisesta kissasta kyse, räggäri kun taitaa olla vähän kookkaampi rotu.

   Poista
 3. Mieki tykkään noista kolmesta eniten norskista. :) Sipukat on tosi nättejä ja hyvä luonne kuulostaa olevan, mutta ei tunnu omalta rodulta. Norskeissa tykkään tosi paljon ulkonäöstä ja yhdessä vaiheessa selailinkin muutamien kasvattajien sivuja. Harmittaa kun rodun sisällä luonteet tuntuu hyppivän laidasta laitaan, joten meillä on norski sen(kin) vuoksi pois kun on kuitenkin erittäin aktiivinen kissa hakusessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mähän päädyin norskiin siitä syystä kun mulla oli jo rodusta kokemusta ja rotu muutenkin miellytti silmää, siihen aikaan en vielä tajunnut että eri roduilla on erilaisia luonteita. :D

   Poista
 4. En osaa yhtään sanoa, miten Jade edustaa rotuaan. Voin vain sanoa, että kaunis on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan Jade kyllä kaunis, kiva kuulla että se on sitä myös muiden silmissä. :)

   Poista
 5. Jade on niin nätti :) Ja itselleni silmiinpistävin ominaisuus on juuri tuo suora nenän varsi, burmalla kun pitää se stoppi olla. En oikein näitä pitkäkarvaisia rotuja erota toisistaan, yritän aina näyttelyssä arvella, että mitäs ne nämä ovat... :) Ystävän maatiaisella on myös suora ja pitkä nenän varsi, että voisi luulla että siinä on jotain Jaden tyyppistä rotukissaa: http://burmanhurmaa.blogspot.fi/2014/03/kissa-kylassa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norski on tosiaan helppo tunnistaa viimeistään nenän perusteella, jos ei tunnista suoraan edestäpäin pään kolmiomaisuudesta. :)

   Poista
 6. Minä olen aina tykännyt noista kolmesta eniten coonin päästä. Tosin nykyään näkee välillä liian "liioiteltuja" profiileita cooneillakin, ainakin omaan makuuni... Liian voimakas stoppi yhdistettynä liioitellun vahvaan (melkein alipurentaisen näköiseen) leukaan, ei vain näytä mielestäni lainkaan hyvältä. Profiilin kohdalta hyvän näköinen cooni on mielestäni esimerkiksi tämmöinen, joita onneksi näkyy paljon... http://image.shutterstock.com/display_pic_with_logo/166090/166090,1280680834,1/stock-photo-body-image-of-maine-coon-on-beige-background-58227259.jpg

  Norskeilla on minun makuuni liiankin suoraksi vedetty tuo profiili, kaipaan kissalle selkeämmän kulman nenän ja otsan väliin. Liian vahva stoppikaan ei tosin kissalla kuin kissalla ole makuuni. Kaikista roduista tosin löytää joitain silmää miellyttäviä yksilöitä, yleensä kun tärkeämpää on yhden ominaisuuden sijaan se kokonaisuus.

  Omaa sydäntä lähimpänä on tietysti venäjänsinisen profiili. Näissäkin olen tosin tarkka - ja kun vertaa meidän tyttöjä on kyllä vaikea sanoa kumman sanoisin omaavan mistäkin ominaisuudesta paremman version... Voisikin joskus ajan kanssa oikein pohtia asiaa. ;) Tytöt ovat kerran, vuosia sitten kun Ella oli etenkin vielä hirveän keskeneräinen, kisanneet näyttelyssä toisiaan vastaan ja tuolloin Ruska vei hiuksenhienosti voiton Ellasta. Tosin Ellankin taakse jäi vielä pari kissaa. Olen varma ettei päätös olisi nykyäänkään helppo, etenkin kun Ellan "pahin" silloinen puute, eli pään muoto, ovat korjautuneet ajan kanssa. Kissan ollessa pentu eräs tuomari kyseli että onko Ellan pään muoto ihan "normaali" eli korjautuuko se ajan kanssa (sai arvosteluseteliin maininnan "banana-profile :)") ja vielä vuosikkaanakin sai huomautusta päästä, siitä etteivät venäjänsinisen pään profiilin kolme tasoa olleet selkeät. Parin vuoden rauhallisella kehittymisellä päästä on kypsynyt oikein hieno, joka on kerännyt joskus tuomarien ihailua erityisesti. En olisi silloin meidän pienestä banaanipäästä uskonut. :P

  Venäjänsinisillähän on suora nenä, suora otsa ja suora päälaki. Näiden välissä tulee aina olla selkeä kulma. Sen lisäksi asiaan kuuluu vahva leuka ja ei liian siro, muttei liian massiivinenkaan kuono-osa muutenkin. Päällä tulee olla tarpeeksi korkeutta jotta saavutetaan tarpeeksi selkeät kulmat, eikä pää saa olla liian pitkä ettei vaikutelma ole itämaistyyppinen.

  Vaikka välillä on tullut jopa kissojen virtuaalinäyttelyitä tuomaroitua, en Jaden päätä (tai muutenkaan) uskalla ehkä lähteä arvostelemaan kuvien perusteella - tuomarin touhuja kun assarina on jatkuvasti seuraillut, on ymmärtänyt ne haetut ominaisuudet enemmänkin "näppituntuman" perusteella ja kaipaa etenkin pitkäkarvakissoille sen tuntuman sen kissan kalloon ennen kuin uskaltaa mitään oikein sanoa. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun täytyy taas sanoa etten coonin päästä välitä ollenkaan, eikä syy ole profiilissa vaan siinä miltä pää näyttää suoraan edestä päin katsottuna. Aivan liian jykevä mun makuun, tykkään sirommasta.

   Arvelinkin, että varmaan vaikea kuvista hirveästi mitään sanoa, mutta toivoin että jos edes jotain pientä suuntaa-antavaa pystyisi sanomaan.. :D

   Poista
 7. Oivoivoi, voidaanko tehdä samanlainen postaus abyjen päästä? Mun mielestä abyillä on kiehtovan vaikea pää. Hugolla on aikalailla melkoisen täydellinen abypää.

  Abyillähän pitää olla painauma, mutta ei saa olla liian iso painauma. Burmavaikutteinen pää, jossa on syvä stoppi, lyhyt kuono ja korkea, pyöreä otsa on oksetus, samoin en pidä itisvaikutteisistä, pitkistä ja kapeista "käärmepäistä".

  Pitää olla isot korvat, ei saa olla liian isot. Ei saa olla pystyssä, ei saa olla liian matalalla.

  Periaatteessa abyn pään pointtina on se, että se on kauttaaltaan tasapainoinen ja kaunis. Mä itse ajattelen sen sillee, että kun edestäpäin virtaisi ilmaa abyn pään "läpi", se ei törmäisi mihinkään kulmaan tai tasaiseen osaan. Hankala selittää.

  Ja vaikka inhoankin sitä sanaa, niin abyn pään pitäisi olla tasapainossa, harmoninen.

  Ja, vuodatuksen päätteeksi, abyn päällä ei sitten lopulta ole paljoakaan merkitystä, koska esim. _silmistä_ saa enemmän pisteitä, kuin koko päästä yhteensä korvineen (15/10), ja tämä kalpenee verrattaessa turkkiin (väri, kuvio, tuntu = 50 pointsia).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käärmepää :D Saatan ehkä tajuta mitä tuolla ilmavirtaus-jutulla tarkoitat. Mutta joo kuulostaa kyllä vaikealta nuo abyn pää-asiat!

   Poista