tiistai 8. heinäkuuta 2014

Before and after

Naputtelin tämmöisen "miten muokkaan kuvani" -postauksen huvin vuoksi. Aihe ei ehkä ihan kaikkia kiinnosta, mutta niitä joita kiinnostaa niin toivottavasti tästä oli jotain apuakin! :) Käytän kuvien muokkaamiseen Adobe Photoshop CS6 -ohjelmaa.

hugoedit

Pyrin muokkaamaan kuvista mahdollisimman luonnollisen näköisiä. Jokainen kuvahan vaatii omanlaisensa muokkauksen, mutta olen huomannut muokkaavani Hugon ja Jaden kuvia hieman eri tavalla. Ero on valkotasapainon säätämisessä, sillä Hugo on olemukseltaan lämpimänsävyinen ja Jade taas kylmäsävyinen. Hugon kanssa venytän lämmintä sävyä äärimmilleen ilman että muu kuva siitä kärsisi. Aavistuksen lämpimämmät kuvat tuovat Hugon turkin paremmin esiin, vaikka onhan Hugolla jo valmiiksi upean lämpimänsävyinen turkki.

jadeedit

Jaden kanssa pyrin mahdollisimman neutraaliin harmaaseen. Kuvan sävyn viilentäminen niin että Jaden turkin sävy korostuisi ei valitettavasti useinkaan toimi muun kuvan kanssa kovinkaan hyvin, joten en tätä turkinehostuskikkaa käytä kuten Hugon tapauksessa. Jaden kanssa pitää olla tarkkana siinä ettei mennä liian lämpimään, sillä silloin sininen turkki näyttää rumalta. Aina ei valkotasapainon (tai valotuksen) säätö meinaa onnistua, mutten ota sitä niin vakavasti kuitenkaan. :) Mulle käy usein myös niin, että jos katselee jo hyvän aika sitten muokattuja kuvia niin värilämpötila/valotus voi näyttää ihan ihmeelliseltä ja tulee semmoinen olo, että miksi ihmeessä mä oon tuollaiseksi kuvan muokannut. :D

muuedit

Valkotasapainon lisäksi säädän yleensä valotusta suuntaan tai toiseen, lisään clarityä (ei hajuakaan miksi sitä sanotaan suomeksi) ja terävöitän kuvaa. Lopuksi rajaan kuvan, välillä joudun myös suoristamaan kuvia. Koen että mun kuvat on yleensä aika tiukasti rajattuja, eli kuvissa ei ole paljoa mitään ylimääräistä eli taustaa näkyvissä. Olen kyllä yrittänyt opetella rajaamaan (ja ottamaan) löyhempiäkin kuvia, mutta old habits die hard.. Kuvanrajaus on tosi tärkeä juttu, ja mun mielestä kuvan saa helposti pilattua vääränlaisella rajauksella joten sen vuoksi kiinnitän siihen erityistä huomiota.

Siinä kaikki! Ylläolevia vertailukuvia oli vaikea etsiä, koska en yleensäkään joudu tekemään kovinkaan suuria muutoksia kuviin. Joillekin kuvat saattaisivat kelvata raakaversioina ilman muokkausta, mutta mä olen sen verran tarkka että pitää vähän säätää. :D Tässä vielä kuvakaappausta erään kuvan muokkauksesta:Kuvaan kaikki kuvat raakakuvina eli raw-kuvina. Kyseinen tallennusmuoto mahdollistaa paremmat kuvankäsittelymahdollisuudet. Raw-kuva on pakkaamaton tiedostomuoto, joten se sisältää paljon enemmän tietoa kuin JPEG-kuva. JPEG-kuvat ovat pakattuja ja niille on myös tehty kamerassa jotain värikorjauksia kun taas raw-kuviin ne on tehtävä itse. Huono puoli raw-kuvissa on se, että tiedostokoko on isompi kuin JPEG-tiedosto.

Muokkaatteko te paljon kuvia? Oliko postaus mielenkiintoinen?

16 kommenttia:

 1. Oli tosi mielenkiintoinen! :) Mun pitäs kunnolla alkaa treenailemaan kuvanmuokkausta, käytän GIMP 2.6'sta (pitäisi päivittää uusimpaan versioon) ja varsinkin monikuvaisissa postauksissa värien ja valostusten säätäminen on yhtä tuskaa kun ne kuvien värimaailman pitäisi kuitenkin olla harmoniassa jos on monta kuvaa samasta tilanteesta. Monesti menenkin nykyään siitä mistä aita on matalin ja jätän kuvan muokkaamatta jos ei ole ihan kaamean näköinen alkuperäisenä. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että postaus oli mielenkiintoinen! :)

   Tuo on kyllä totta, että postauksen kuvien olisi hyvä olla samanlaisia valotuksen ja värilämpötilan suhteen, mutta se on aika haastavaa! Enkä varmasti ole siinä aina onnistunut, itse asiassa en kyllä loppujen lopuksi kiinnitä asiaan paljoa huomiotakaan.. :D Yleensä jos mulla on monta kuvaa samasta tilanteesta niin ainakin värilämpötilan laitan heti samaksi ja katson toimiiko se muissakin kuvissa, ja yleensä se toimii.

   Poista
 2. Emäntä: Mielenkiintoista. Itse olen vastanut miettinyt säätöjä, mutta en ole päässyt sen pitemmälle ;-) Kysyisin noista kuviin tulevista "tekijänoikeus" teksteistä (eli siis sinulla kissankujeita tekstiä) - niin kirjoitatko sen joka kerta vai onko sinulla joku kehitetty oma "logo" tms, jonka aina liität kuviin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kirjoita Kissankujeita-tekstiä eli vesileimaa ikinä, vaan olen tehnyt siitä brushin jonka voin vaan läntätä kuvaan hiiren nappia painamalla (sopivan koon säätämisen jälkeen). Eli siis käytönnössä se on kuin maalaustyökalu (esim. Paintissa, mutta siinä ei taida olla mahdollisuutta tehdä niitä itse), mutta normaalin pyöreän muodon sijaan se on kyseisen tekstin muotoinen. Vaikea selittää, en tiedä saiko tuosta selityksestä mitään selvää.. :D Bloggauksen alkuaikoina kirjoitin kyllä blogin osoitteen kuviin ihan käsin, ja oli se kyllä vähän aikaavievää.

   Poista
 3. Hyvin mielenkiintoinen! Kuvaan JPEGinä ja en käsittele tai rajaa kuvia lainkaan ennen kuin lätkäsen ne blogiin. Nyt sentään olen alkanut laittamaan blogiosoitetta leimaksi. Kerran olen kyllä cropannut yhden hiiren :D Pitäisi varmasti vähän harjoitella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taas olen aika huono sommittelemaan kuvaa kuvanottohetkellä, joten se on pakko tehdä jälkikäteen.. Tuntuu ettei noita kissoja kuvatessa oikein tahdo ehtiä miettimään sitä tai monia muitakaan asioita, kun ne on niin nopeita! :D

   Kuvanmuokkaus on kyllä mukavaa puuhaa ja ajanvietettä, suosittelen kokeilemaan! :)

   Poista
 4. Todella mielenkiintoinen postaus!
  Itsekin kuvaan raw-muodossa, mutta käsittelen kahdella ohjelmalla -tuo photoshop olisi ihan unelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Photoshop on kyllä niin paras! En varmaankaan osaisi itse enää käyttää muita ohjelmia kun olen aina käyttänyt photaria. :D

   Poista
 5. Kiva päivitys! Miten olet muuten päätynyt käyttämään CS6:sta, etkä Lightroomia?

  Monet ei halua ottaa RAW-kuvia (mä siis myös kuvaan kaikki raw:na)... Perusteluina, että he haluavat valokuvata ja ottaa näin aidompia kuvia, ei muokata niitä... Kuulin vasta tähän hyvän perustelun.. Eli kun kuvaa jpeg-kuvia, niin se on kuin tulostaisi filmikameralta valokuvaautomaatista kuvat ulos. Kun kuvaa raw-kuvia, niin se vastaa sitä kuin itse kehittäisi filmikameran kuvat pimiössä. Tuommoinen karkea rinnastus, joka siis mun mielestä kuvaa mainiosti tavoitteita ja työtapoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan puhtaasti sen takia että olen aina käyttänyt Creative Suitea, siitä asti kun järkkärin hankin. :D Muistaakseni sain tutulta myös suosituksen kyseisestä ohjelmasta silloin..

   Hyvä perustelu, itsekin olen lukenut tuosta että rawit vastaavat kuvien kehittämistä pimiössä. Ja onhan se ymmärrettävää ettei kaikki jaksa vääntää rawien kanssa kun jpeg voi olla valmis käyttöön heti kun se on saatu ulos kamerasta.

   Poista
  2. Minulla on aina välillä lainassa erilaisia Sonyn kameroita ja niissä järeimmissä eli mikrojärjestelmäkameroista ylöspäin käytän aina mahdollisuutta, jossa saan sekä RAW että jpg-tiedoston. Jos kuva on mielestäni tarpeeksi hyvä eikä vaadi kovin paljon käsittelyä, käytän mieluummin jpg-kuvaa. Kun kamera tallentaa myös RAWin, se säilyttää minulle kuitenkin option myös rankempaan muokkaukseen.

   Photaria käyttäisin mielelläni, mutta minulla ei ole sitä kotikoneella eikä nykyään työkoneellakaan... :(

   Käytän tällä hetkellä PlayMemories ohjelmaa, joka on yhteensopiva ainakin Sonyn kameroiden kanssa. Siinä saan tehtyä helpot muokkaukset kuten terävyys, saturaatio, valoisuus, kontrasti, croppaamiset, jne. Ohjelmassa onnistuu myös videopätkien leikkaamiset.

   Vesileimaa on vielä käytä kuvissani - tiedän että pitäisi, ja olisi pakko ryhdistäytyä asiassa...

   Poista
  3. Mäkin oon joskus pienen hetken kuvannut raw + jpeg, kunnes siirryin pelkkään rawiin. Ja tosiaan kyllähän noi helpot muokkaukset (joita mäkin hyvin pitkälti harrastan, harvoin teen mitään erikoisempaa) onnistuu lähes millä tahansa ohjelmalla, mä oon vaan tämmönen hifistelijä joten photari sen olla pitää.

   Mä en oikein edes tiedä miksi laitan vesileiman kuviin, kun tiedän että se on niin helppo muokata kuvista pois jos laitan sen tuolla lailla kulmaan. Itse jouduin muokkaamaan vähän aikaa sitten vesileimat pois Naturealle menevistä kuvista kun vesileimattomat ja alkuperäiset versiot olivat hukassa. Joskus jaksoin laittaa vesileimaa johonkin erikoisempiin kohtiin joista se olisi vaikeampi muokata pois, mutta sitten alkoi laiskistuttaa ja siirryin vaan lätkäisemään sen johonkin kulmaan. :D

   Poista
 6. Kiitos vinkeistä! Itse olen laiskana käyttänyt pääasiassa itselleni tuttua Picasaa, mutta pitäisi opetella ehdottomasti hyödyntämään tuota CS6:sta, nyt kun kerran on vähän uudempi ja parempi kamera ja laadukas objektiivi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Photarin tutustuminen saattaa viedä vähän aikaa, mutta se on todellakin sen arvoista, samana tapaan kuin järkkärin manuaaliasetuksiin perehtyminen. :) Youtubesta löytyy muuten hyvin tutoriaaleja jos tarvitsee apuja photarin kanssa!

   Poista
 7. Tähän täytyy oikein paneutua, että oppisikin jotain.. kiitos hyvästä postauksesta!

  VastaaPoista