torstai 17. heinäkuuta 2014

Kissan lääkekaappi

Ajattelin kirjoittaa pienen tekstin siitä, mitä kodin lääkekaapiin voisi hankkia jos taloudessa on kissa (joko valmiiksi tai tarpeen vaatiessa). Mulla olisi tarkoituksena koota kissoille oma ihan kunnon ensiapulaukku, kunhan löytäisi jostain kivan pussukan/laatikon!

VATSAVAIVAT

IMG_4842

Ripuliin löytyy vaikka minkälaista troppia, itse suosin Promaxia (maitohappobakteereita, prebiootteja ja suolta suojaavia ainesosia) tai Probiocinia (maitohappobakteereita). Molemmat on tahnamaisia, ja meillä ne menee Hugolla ainakin yleensä ihan hyvin alas, kun taas esimerkiksi Tehobakt pet ei aina kelpaa (vihertävää (sis. merilevää) pahanhajuista ja ilmeisesti myös pahanmakuista jauhetta). Probiocinia taitaa saada vain eläinlääkäristä. Attapectin (tabl) on sellainen tuote, jota löytyy aika hyvin apteekkien hyllyistä. Se on suolistoa suojaava ja bakteerimyrkkyjä sitova valmiste.  Eläimille löytyy myös elektrolyyttivalmisteita, jotka korvaavat elimistöstä ripulin/oksentelun takia menetettyä vettä ja suoloja estäen siten ripulin/oksentelun auheuttamaa kuivumista. Lisänesteenä voi antaa myös esimerkiksi keitetyn kanan (tai seitin) keitinvettä, sillä keitetty kana on samalla myös hyvin sulavaa ruokaa vatsavaivaiselle.

Parafiiliöljyä on hyvä olla jemmassa voimakkaan ummetuksen ja mahdollisen suolitukoksen varalta jos kissa on syönyt jotain sopimatonta, kuten esimerkiksi hiuslenkin. Vetyperoksidia voidaan käyttää oksetukseen. Lääkehiili on avuksi myrkytyksiin, sillä se sitoo suolistossa olevia aineita (myös hyödyllisiä, kuten lääkeaineita, joita ei tule antaa lääkehiilen kanssa samaan aikaan!) ja näin estää niiden imeytymisen.

Runsasenergistä Nutri-plus -geeliä voi antaa, jos kissa ei syö kunnolla esimerkiksi sairauden takia tai jos kissa tarvitsee muuten lisäenergiaa (esim. ripuli, tiineys).

LOISET

IMG_4837

Matolääkkeistä löytyy tablettia ja pastaa. Meillä on kokemusta vain tableteista. Tabletit voi murskata  ja tarjota ruuan seassa, mutta tällöin on huolehdittava siitä, että kaikki ruoka tulee myös syötyä eli anna tarpeeksi pieni annos. Jos tämä ei onnistu, voit kokeilla liettää tabletin pieneen määrään vettä ja antaa ruiskulla. Jos tämäkään ei onnistu, jää vaihtoehdoksi antaa tabletti sellaisenaan joko suoraan kurkkuun (taitolaji) tai piilottamalla se esimerkiksi Easypillin (löytyy joistakin apteekeista ja eläinkaupoista) tai vaikka kinkkusiivun sisään. Meillä käytetään kinkkukikkaa eli tabletti rullataan kinkun sisään, ja se on toiminut todella hyvin. Pitää vaan olla tarkka siitä, kummin päin rullan antaa kissalle, sillä jos sen antaa väärin päin niin se rullautuu auki kissan ottaessa sen kielelle ja tabletti tippuu lattialle. Kissojen suolistoloisista löytyy mielenkiintoinen tutkielma täältä.

Punkkikarkotteiden kanssa tulee olla tarkkana, sillä kissoille saa antaa vain ja ainoastaan kissoille tarkoitettuja karkotteita. Koirien punkkikarkotteet voivat olla kissoille hengenvaarallisia. Jos kodissa on myös koira joka on läheisissä väleissä kissan kanssa, kannattaa karkotteen valintaan kiinnittää erityistä huomiota. Valitse koiralle tällöin karkote joka ei ole haitaksi kissalle (esimerkiksi Frontline), sillä kissa voi nuolla koiraa ja saada myrkytyksen. Jos olet epävarma oikeasta tuotteesta kissalle/koiralle niin suosittelen kysymään farmasistilta apua! Punkkipinseteistä (/-pihdeistä/-raudoista/-lassoista) on apua punkkien poistoon, jos niitä sattuu eläimestä löytymään.

HAAVANHOITO, SIDETARPEET JA MUUT TARVIKKEET

IMG_0473

Haavereiden varalle lääkekaappiin voi hankkia desinfiointiainetta ja/tai antiseptiä (esimerkiksi Septidin, Betadine) sekä sidetarpeita. Kaulurikin on ihan hyvä löytyä varalta kotoa esimerkiksi jos kissa repii/nuolee kovasti syntynyttä pientä haavaa tms.

Ruiskut ovat tarpeen esimerkiksi parafiinia annettaessa sekä mahdollisten lääkkeiden annossa (kuten edellä mainittujen matolääkkeiden kanssa). Ruiskuja voi käyttää myös lohiöljyn antamiseen kissalle, jos se ei ruuan mukana kelpaa.

Korvien ja silmien puhdistukseen löytyy useita eri valmisteita, jotka saattavat tulla joskus tarpeeseen.

SEKALAISTA

IMG_4834

Tärkeää on myös muistaa se, että ihmiselle tarkoitettuja lääkkeitä ei tule antaa kissalle ilman eläinlääkärin suositusta. (Useimmillehan tämä on varmasti ihan itsestään selvää, mutta eihän sitä voi tietää minkälaisia ihmisiä tänne eksyy tätä lukemaan..) Erityisesti ihmisten kipulääkkeet ovat sellainen lääkeaineryhmä, joka aiheuttaa herkästi ongelmia. Esimerkiksi parasetamoli on kissoille vaarallista, sillä kissalta puuttuu entsyymi jolla parasetamoli metaboloituu, jolloin kissan elimistöön kertyy haitallisia aineita jotka ovat maksatoksisia. Kipulääkkeiden ongelmana on myös esimerkiksi vaikea annosteltavuus, sillä tableteista on vaikea saada annosteltua juuri oikeaa annosta pienelle kissalle. Kissan kipua on yleensä myös sen verran vaikea havaita että kun sen huomaa, ollaan yleensä siinä pisteessä että kannattaa käydä suoraan eläinlääkärillä näyttäytymässä. Jos aihe kiinnostaa enemmänkin, suosittelen lukemaan Mari Vainionpään tutkielman Kissan kipu. Olen itse farmaseuttiopiskelijana ollut kuuntelemassa Vainionpään erittäin hyvää luentoa eläinlääkkeistä. Luennolla kerrottiin esimerkiksi miten tabletti annetaan kissalle oikeaoppisesti kurkkuun. En kyllä muista enää sitä kovinkaan tarkasti, mutta muistan sen että se kuulosti yksnkertaiselta mutta kun itse yritin sitä niin ei se ollutkaan ihan niin helppoa. :D

Kyypakkaus jakaa mielipiteitä siitä, kannattaako sitä käyttää käärmeenpuremaan, tehosta ei nimittäin ole tieteellistä näyttöä. Jos eläintä puree kyy tai se saa ampiaisen piston, olisi hyvä vähintäänkin soittaa eläinlääkärille ja noudattaa sieltä saatuja tarkempia ohjeita esimerkiksi annostuksen suhteen. Kyypakkaus on kuitenkin hyvä löytyä jo ihan omistajankin vuoksi, joten samallahan se on varalla eläintäkin varten jos eläinlääkäri ohjeistaa sitä antamaan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Off-topic: Päätin että kyselyn ääniä on nyt tarpeeksi, ja julkaisen postauksen järjestyksessä lääkekaappi, raakaruokinta, kilpparit, kollittelu, turkkiasiat. (Välissä voi kyllä olla muitakin postauksia.) Ihan hyvä että tuo turkkipostaus on viimeisenä, koska siihen pitää kuvata video ja olen sitä yrittänyt jo kaksi kertaa ja se on molemmilla kerroilla epäonnistunut..

Mitä teidän lääkekaapista löytyy eläimille? Ja jos jotain tärkeää jäi mainitsematta tai tekstissä on jotain korjattavaa, niin ilmoittakaa. :)

16 kommenttia:

 1. Eikös meillä ollut puhetta ettet julkaise tätä. Nyt se emäntä alkaa jo keräämään ostoslistaa apteekkiin tekstisi perusteella. Se kai tykkäsi tästä postauksesta liikaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä onkin kohta edessä taas madotus ennen rokotuksia, ja nykyistä matolääkepakkausta on sen verran vähän jäljellä että pitää käydä hankkimassa uusi. Ehkä siinä samalla saisi hankittua muitakin tässä postauksessa mainittuja juttuja lääkekaappiin!

   Poista
 2. Täytyykin käydä ostamassa tuota Pro-maxia. Meidän kolmas kissa, Kristo, on ihan superherkkä ripuloimaan ja tuntuu, että mitään erityisen järkevää syytä sille ei ole löytynyt. Tai no sen verran, että mikä tahansa kuivaruoka pistää paskan lentämään ja isosti. Ollaan kokeiltu sellaista jauhemaista maitohappobakteerivalmistetta, oisko ollut joku probact tms, mutta ei sillä mitään merkittäviä tuloksia ole ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hugolla myös jotkut märkäruuat laittaa vatsan sekaisin.. Mutta yleensä ripulille ei kyllä mitään järkevää syytä tosiaan löydy meilläkään.

   Poista
 3. Promax kuulostaa kivalta! :) Onko auttanut nyt Hugolle? Meillä ollaan käytetty ripuliin Tehobaktia ja kovemmissa tapauksissa Attapectinia ja Nutrisalia. Muuten meiltä löytyy myös parafiiniöljyä, Betadinea, Nutriplussaa ja Epi-otic-korvanpuhdistusainetta. Muitakin korvanpuhdistusaineita on testattu, mutta tuo on ollut paras ja todellakin riittoisa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt kun se on saanut sitä pari päivää niin ei ole löysää näkynyt! :)

   Mietin että mikä multa jäi mainitsematta, ja se oli tuo Nutriplus! Pitää lisäillä sekin vielä postaukseen..

   Poista
 4. Promax on hyvää tavaraa, auttaa löysään mahaan tosi nopsaan. Tiedän kun itse käyttänyt tuota meen vanhimman kissa kans kun viel selviteltiin et miks maha oli löysänä aina vähän väliä. Nyt on myös selvinnyt et se on löysänä myös sen takia jos vetää ruohoa liikaa. Tulee ihanaa viherkakkaa. ;) Onko Hugo hulluna Promaxiin? Meillä nimittäin kipitettiin nätisti kun kuultiin et promax aukesi. Ja tulee hulluks jossei heti anna. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hugo ei ole hulluna Promaxiin, mutta ihan hyvin se menee silti alas :)

   Poista
 5. hyödyllinen kirjoitus , kiitokset ! perusjutut löytyy .. Axilur, ruiskut , siteet , .. ei erikoisuuksia .

  VastaaPoista
 6. Kiitos tästä postauksesta, todella hyödyllistä tietoa!

  VastaaPoista
 7. meiltäkin löytyy näitä kaikkia juttuja kaapista onneksi! Promaxia voisi kyllä kokeila kun meillä on just sitä maitohappobakteeri jauhoa sitä pahan hajuista eikä se enää taida upota :D Sitten meillä on pieniin haavoihin antibiootti-kortisoni voidetta mutta sitä taitaa saada vain reseptillä, on kyllä ollut tosi hyvää tavaraa jos sattuu joku haaveri tulemaan. Meillä Rufus välillä rapsuttelee ohimoita liiankin paljon ja parissa päivässä kutina ja haava onkin parantunut ja lähtenyt pois. :) Kiva teksti, pitää kokeilla nutriplussaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis Tehobakt on jotain ihan järkyttävää.. Jos multakin meinaa jo laatta lentää sitä haistaessa niin ei varmaan kissatkaan tykkää, haha.

   Poista
 8. Kyypakkausta eli hydrokortisonia EI saa antaa käärmeenpuremaan. Se helpottaa näkyviä oireita (turvotus, kipu), mutta kyynpurema voi aiheuttaa akuutin munuaisvaurion ja kortisoni siinä kyljessä vain lisähallaa munuaisille. Lisäksi se voi lieventää potilaan oireita niin, ettei omistaja tule lähteneeksi klinikalle ja potilas liikuskelee enemmän -> myrkky leviää laajemmalle. Hyönteisten pistoihin sitä taasen voi antaa, niissä ei ole munuaistoksista komponenttia mukana.

  Jos kyy puree, niin kissa tulee stabiloida mahdollisimman hyvin ja kiikuttaa klinikalle saamaan adekvaattia hoitoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelinkin että jotenkin noin se menee että helpottaa oireita, mutta siitä huolimatta jotain vahinkoa tapahtuu "taustalla", eli voi antaa omistajalle väärän kuvan siitä ettei tarvitsisikaan lähteä klinikalle. En kuitenkaan ihan varmaksi muistanut asianlaitaa joten ilmaisin asian vähän epätarkemmin.. :D Mutta kiitos selvennyksestä, se tuli tarpeeseen! :)

   Poista