maanantai 21. heinäkuuta 2014

Vinkkejä raakaruokinnan alkuun

Nyt olisi vuorossa vinkkejä raakaruokinnan aloitukseen. Hugon kanssa meillä ei ollut mitään ongelmia sillä herra on ihan mahdoton syömäri eli kaikki kelpaa, mutta Jade oli toista maata. Jade oli ehtinyt tottua toden teolla teolliseen ruokaan ja siitä irrottautuminen olikin aika vaikeaa.

IMG_3232

En takaa että näistä olisi muille apua, mutta meillä se onnistui näin.

1. Sekoita lihaa vanhan tutun teollisen ruuan sekaan. Meillä ei kartettu edes markettiruokaa kuten Gourmeta vaikka laatu on mitä on, sillä se oli mielestäni pieni paha siihen verrattuna mitä sen avulla oli saavutettavissa. Feline Portakin oli käytössä myöhemmin, mutta aluksi tarvittiin kovempia otteita. Totuttelun loppupuolella jos ei meinannut maittaa niin jo muutama (noin 5kpl) raksu ripoteltuna ruuan päälle riitti siihen, että Jadelle alkoikin yhtäkkiä kelvata! :o

2. Lisää vähitellen lihan määrää ja vähennä teollisen määrää.

3. Kokeile eri lihoja, jokin liha voi maistua kissalle paremmin kuin toinen. Meillä aloitettiin broilerin sydämillä, joista Jade söi heti ensimmäisellä kerralla pari palaa (pelkiltään). Olen kyllä kuullut että possun sydän menisi paremmin kaupaksi, eli sitä kannattaa kokeilla myös!

4. Pilko lihat aluksi mahdollisimman pieneksi. Tämä auttaa myös vanhaan ruuan sekaan "piilottamisessa". Aluksi kannattaa totutella lihan makuun eikä sen vaatimaan pureskeluun, joka meillä osoittautui yhdeksi isoksi ongelmaksi (tosin lähinnä luiden kanssa).

5. Luihin totuttelun voi aloittaa jauhelihalla, jossa on luut jauhettu mukaan. Ja sitäkin voi sekoittaa vanhaan ruokaan tai luuttomaan lihaan, johon kissa on jo tottunut.

6. Luihin totutellessa siivet osoittautuivat yllätyksekseni paremmaksi vaihtoehdoksi kuin kaulat. (Piivi kehotti kokeilmaan tätä silloin aikoinaan, kun kyselin häneltä sähköpostitse vinkkejä raakaruokailuun liittyen. :) ) Pilkoin aluksi Jadelle siiven kärjestä ohuimpia osia ja Hugo sai isommat osat. Kauloihin totutellessa Jade sai aina muutaman palan Hugolta oman siipensä lisäksi, ja se joko söi kaulan tai sitten ei, mutta joka tapauksessa jossain vaiheessa myös kaula alkoi hävitä lautaselta kun tarpeeksi sitkeästi sitä aina tarjoili. :D

7. Muista kehut! On erittäin tärkeää rohkaista kissaa pienestäkin edistyksestä.

8. Ehkä tärkein vinkki: Ole kärsivällinen! Tottuminen raakaruokintaan ei välttämättä tapahdu hetkessä.

IMG_2649

Aika perusvinkkejähän nuo oli. Tuntui että se tottuminen tapahtui naks vain, ihan kuin Jaden päässä olisi jokin vipu naksahtanut off-asennosta on-asentoon ja yhtäkkiä  raaka ylipäätään / luut / lohiöljy alkoi kelpaamaan. En osaa siihen sanoa muuta kuin että kärsivällisyyttä on oltava!

Mulla on vielä aika tuoreessa muistissa tuo tahtojen taisto, joka Jaden kanssa käytiin raakaruokinnan aloituksesta. Välillä meinasi usko loppua ja teki mieli luovuttaa. Onneksi miehessä on myös kunnon kissamiehen vikaa, eli kun mun kärsivällisyys loppui niin mies astui kehiin ja maanitteli Jaden syömään. Mulla kun tuo turhautuminen kuuluu heti äänessä, jonka kissat tietysti huomaavat eikä touhusta tule senkään vertaa sen jälkeen..

Onneksi tuo kaikki on kuitenkin jo takanapäin, ja nyt Jadekin on tottunut raakaan ja saa nauttia terveellisemmästä ruuasta. :) Vielä kyllä toivoisin että Jade pureskelisi ruokansa paremmin, mutta huono pureskeleminen johtuu osin ihan omistajastakin, joka ei uskalla antaa kovin isoja palasia..

Lisää vinkkejä raakaruokailun alkuun ja muihinkin mieltä askarruttaviin kysymyksiin kannattaa lueskella Facebookin kissan luonnonmukainen ruokinta -ryhmästä!

8 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Tuo fb-ryhmä on ilmeisesti suljettu ryhmä. Pitänee laittaa liittymispyyntö ennen kuin voi selailla sieltä infoa. Itse vasta tutustun kissan raakaruokinnan periaatteisiin ja olisi kyllä kiva saada aiheesta infoa lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohups, niinpäs onkin! Eli liittymispyyntöä vaan menemään, niin kyllä joku kohta sen hyväksyy ja pääset lukemaan keskusteluja! :)

   Poista
 2. Mahtavaa että kärsivällisyys palkittiin, tällaisia menestystarinoita on tosi kiva lukea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että tämä rohkaisee muitakin yrittämään raakailua! :)

   Poista
 3. Hyvä postaus, jälleen kerran. Tämä rohkaisee meikäläistäkin jatkamaan pitkän sitkeällä linjalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitkeyttä tosiaan tarvitaan, tsemppiä kovasti yritykseen! Kyllä se on-off-kytkin löytyy teidänkin kissojen pään sisältä jossain vaiheessa ja se naksahtaa on-asentoon! ;D

   Poista
 4. Hyvä postaus! Mocha syö raakaa mielellään mutta Milo vain käy haistamassa. Totuttelu pitäisi aloittaa tosissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että Milokin tottuisi raakaan pikkuhiljaa! :)

   Poista