sunnuntai 3. elokuuta 2014

Tortitude ja muuta kilppariasiaa

Jotkut saattoivat ihmetellä taannoisessa kyselyssä, että mitä ihmettä ne kilppariasiat oikein tarkoittivat, mutta osalle tämä saattaa olla tuttua juttua. Ajattelin siis puhua vähän kilpparikissoista, eli niihin liittyvästä genetiikasta ja paljon puhutuista luonteenpiirteiden erikoisuuksista, jotka ovat mua kovasti kiinnostavia juttuja. :)

IMG_4937

Genetiikka

Kilpikonnavärityksellisen kissan turkissa on siis mustaa ja punaista. Jade on väritykseltään sinikilpikonna (tabby), eli turkissa on mustan ja punaisen diluutiomuotoja eli sinistä ja cremeä. Muitakin kilpikonnavärejä löytyy (suklaa, lila, kaneli, beige). Kilpparikissassa voi olla myös valkoista, kuten esimerkiksi Jadessa on. Valkoisella höystettyä kilpparia kutsutaan myös calicoksi, jos valkoista on paljon ja kaikki kolme väriä ovat selkeästi toisistaan erottuvia laikkuja.

Kaikki kilpikonnakissat ovat erittäin harvoja poikkeuksia lukuunottamatta naaraita, sillä punainen väri periytyy dominoivasti eli vallitsevasti X-kromosomissa. Naaraalla on tietysti XX-sukupuolikromosomit ja uroksella XY-kromosomit. Geenin lokus, eli tietyn geenin paikka kromosomissa, voi sisältää eri muotoja eli alleeleja kyseisestä geenistä, tässä tapauksessa geenin alleeli voi tuottaa punaista tai mustaa pigmenttiä. Jos naaraalla on molemmissa X-kromosomien lokuksissa musta geeni se on ilmiasultaan musta, ja vastaavasti jos molemmissa on punainen geeni on tuloksena punainen tyttö. Jos naaraalla on toisessa X-kromosomin lokuksessa musta ja toisessa punainen alleeli, on tuloksena kilpikonnaväritys X-kromosomin sattumanvaraisen inaktivaation takia, kun tiettyyn soluun jää vain toinen toimiva X-kromosomi ja täten myös joko punainen tai musta geeni solusta riippuen. (Kilpikonnaväritteinen kissa onkin klassinen esimerkki X-inaktivaatiosta.) Tuloksena on ikään kuin mosaiikki, kun osa soluista ilmentää punaista alleelia tuottaen punaista aluetta turkkiin ja vastaavasti osa soluista ilmentää mustaa alleelia tuottaen mustaa turkkia. Uroksella on vain yksi X-kromosomi, joten uros on joko punainen tai musta sen mukaan, kumpi geenin muodoista lokuksessa on. Mä olen ihan onnettoman huono selittämään asioita, joten aiheesta kiinnostuneiden kannattaa lukea tarkemmin ja paremmin selitettynä esimerkiksi täältä (suomeksi), täältä (englanniksi, hyviä havainnollistavia kuvia!) tai täältä (englanniksi).

Ne harvat urospuoleiset  kilpikonnaväritteiset kissat (mm. XXY-kromosomit) ovat yleensä steriilejä eli eivät kykene jatkamaan sukuaan, mutta tässäkin asiassa löytyy poikkeuksen poikkeus, sillä siitoskykyisiäkin kilpparipoikia on lukemani mukaan syntynyt. Mutta joka tapauksessa, nähdessään kilpparikissan on mitä todennöisimmin oikeassa jos veikkaa sen olevan tyttökissa!

IMG_4968

Luonne

Kilpparikissojen erikoisesta genetiikasta siirrytäänkin sitten luonnejuttuihin! Kuinka moni on kuullut kilpparitytöistä semmoista huhua, että niiden luonne olisi jotain aivan erityistä?
Torties (=kilpikonna) and torbies (=kilpikonnatabby) are very interesting! They tend to have what the cat fancy calls "Tortie-tude". More than any other color, these girls have an "opinion" on everything. They will tell you exactly what that opinion is! At the same time, they can be one of the sweetest cats you will ever own. -www.seregiontica.org
Löysin myös myös kiinnostavan artikkelin kilppariluonteesta, jossa konsultoitiin My Cat From Hell -tv-sarjan juontajaa eli kissojen käyttäytymiseen erikoistunutta Jackson Galaxya, joka antoi kilppariluonteesta tällaisen lausunnon:

So are torties really different, or are all cat people just convinced their cats are special? I consulted Jackson Galaxy, cat behaviorist and star of Animal Planet's My Cat From Hell, for his thoughts. 

“I hate generalizing about cat coats or breeds, or anything like that, in terms of assigning a personality to a cat," he told me. "That being said, cats like torties, calicos, and orange tabbies tend to have a much more distinct personality, in my opinion. But I try as hard as I can not to prejudge on the basis of past tortitude experience.”

Galaxy says he has not found tortoiseshell cats to be feistier than average, but he does believe they tend to be “more sensitive to the stimulus around them.” -www.catster.com

Lisäksi artikkelissa joku toinen henkilö kuvaili kilppareita mielestäni hauskasti ja osuvasti sanoin reincarnated princesses eli uudestisyntyneitä prinsessoja. :D Koko artikkeli löytyy täältä.

Galaxylla on kyllä erittäin hyvä poitti tuossa, ettei tämäntyyppisiä asioita pitäisi yleistää, sillä jos kissan luonteesta aletaan tekemään (negatiivisia) yleistyksiä turkin värin suhteen, niin voidaan olla ongelmissa. Esimerkiksi yhdessä Facebookin kansainvälisessä kissaryhmässä on tullut vastaan useita juttuja, joissa kerrotaan mustien kissojen pahaa onnea tuovan myytin johtavan siihen, ettei mustia kissoja haluta adoptoida löytöeläintaloista. Kodittomat kilpparikissatkin voisivat samaan tapaan jäädä ilman kotia sen takia, että niiden pelätään olevan vaikeita kissoja. Nämä jutut taitaa koskea lähinnä jenkkejä, kun se touhu siellä nyt on vaan vähän erikoisempaa kaikilla elämän osa-alueilla.. Tai ainakin toivon ettei tällainen ole kovin yleistä Suomessa!

IMG_5003

Kaikki ylläoleva kuvaus kilppariluonteesta sopisi Jadeen, joka oli varsinkin nuorempana tyyppiä "my way or the highway". Nyt vanhemmiten Jade on rauhallisempi, mutta ärsyyntyy edelleen kuitenkin nopeasti, reaktio ei vain ole niin räjähtävä kuin nuorempana. Tosin nuoruuden kiukkuamiset johtui varmaankin uhmaiästä ja leikkikaverin kaipuusta johtuvasta turhautumisesta, mutta silti mun mielestä on hauska ajatella että Jadella on kilppariluonne. Pitäähän sitä elämässä olla vähän mystiikkaa, eikös? :D 

Puhe kilppariluonteesta saattaa kuitenkin johtua siitä, että kaikki kilpparit ovat juuri naaraita ja että ylipäätään naaraat ja urokset ovat luonteeltaan hieman erilaisia.

Kiinnostaako genetiikka? Oliko tortitude uusi juttu?

12 kommenttia:

 1. Tulipa ihan flash back lukion bilsan tunneista! :) Silloinkin mua kiinnosti jo kovasti genetiikka ja se marsujen teoreettinen risteyttäminen. Olen kyllä kuullut, että kilpparit ovat yleensä naaraita ja saattavat olla aika säpäköitä, mutta termi tortitude oli ihan uusi ja osuva. :-D Olen katsellut välillä Jacksonin sarjaa YouTubesta, ja hänellä on kyllä paljon kiinnostavia pointteja kissojen sielunelämästä ja hän pitää ihailtavasti huolta kissojen virikkeistämisestä, kiipeilytasanteista yms. Eläinpsykologia on ehkä maailman kiinnostavin tieteenhaara! Jos joutuisin vaihtamaan alaa, niin tahtoisin ehdottomasti opiskella etologiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin muistan lukeneeni kilppareista jo lukion bilsan kirjasta! Itsekin tykkään kovasti genetiikasta. Kävin viime vuonna yhden kurssinkin genetiikasta (tai siis jos kurssin käymiseksi lasketaan se, että kävin luennoilla mutten ehtinyt tenttiä sitä, haha :D).

   Jackson Galaxy on kyllä aika huippu! Itse olen myös katsellut sarjaa (tulee muuten Suomen telkkaristakin, mutta sillä on jokin outo nimi) ja siinä tosiaan otetaan hyvin kissan virikkeellistäminen huomioon. :)

   Poista
 2. Minustakin genetiikka ja värien periytyminen yms on todella mielenkiintoista! Valitettavasti vaan aikaa perehtyä aiheeseen kunnolla ei tunnu olevan tai sitten ei koskaan muista. Kerran laitoin miehen pitkällä automatkalla lukemaan minulle (olin siis kuski ja en muutenkaan voi lukea autossa) hevosten värien periytymisestä ja se raukka oli ihan sekaisin :D

  Mutta nyt on kyllä mystiikka pilattava.. Vaikka Rölli kilppari onkin, niin en kyllä ole huomannut siinä mitään sen kummempaa kilppariluonnetta. (Ellei tähän sitten lasketa sitä, että ulkona kuljetaan vain kotiinpäin, kaikki muut suunnat on huonoja? :D) Vastaan se kyllä osaa mäkättää, mutta sitä taitavat tehdä muutkin kissat.. Tosin meidän räggäri ei, mutta se on niin tossukka muutenkin. Ja nyt siis tarkoitin sitä ihan oikeaa vastaan väittämistä, ei sitä protestoimisnaukumista. Tosin Rölliä on kuvattu raidalliseksi kilpparikissaksi, joten ehkäpä sillä on vain tämä "tavallinen" raitaluonne. ;D

  Niin ja se sarja on Lasten eläinmaailma: kissakuiskaaja, on tullut itsekin katsottua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuohon genetiikan ihmettelyyn saa kyllä aikaa kulumaan! Mä lainasin aiheesta yhden kirjankin jokin aika sitten, mutten ihan hirveästi sitä ehtinyt lukemaan, ehkä pitäisi ostaa kirja ihan omaksi..

   Muistelinkin että tuo suomenkielinen nimi liittyi jotenkin lapsiin! Ihan hölmö nimi mun mielestä.. :D

   Poista
 3. Aaaah, kilpparit, mun suosikkikissat! <3 2 kilpparin omistajana voin allekirjoittaa tuon luonnejutun, nämä kyllä osaavat kertoa mielipiteensä suoraan. :D Kummatkin on hirmuisen kilttejä ihmisiä kohtaan ja oikeastaan nöyriäkin, mutta toisia kissoja (=Rakua) kyllä komentelevat armotta ja Haikusta lähtee ääntä jos sitä ei huomioida tarpeeksi! :D Haiku on ihan älytön juttelemaan ja Norastakin lähtee enemmän ääntä kuin Rakusta. Haiku on myös hieman Noraa temperamenttisempi. Ihana termi tuo tortietude. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että minkälaisia kilpparineitejä sieltä löytyy! :) Meilläkin Jade pomottelee nykyään Hugoa eikä mua.

   Poista
 4. Tosca ainakin on ihan klassinen kilppari luonteeltaan, jos näin voi sanoa. Kun oltiin ekaa kertaa näyttelyissä vajaa puolivuotiaan neidin kanssa, tuli yllätyksenä miten paljon luonnetta meidän pikku söpöläiseltä löytyy, kun tilanne on vieras eikä kovin mieluisa. Siihen kaikki pitempään kissoja harrastaneet kuittasivat, että sehän on perus kilpikonna. En siis ollut ennen kuullutkaan, että kilppareilla tuppaa olla enemmän luonnetta, joten Toscan luonteen määrittely ei joudu mitenkään ennakkokäsityksistä. Näiden 2,5 vuoden aikana se on kyllä kertonut mielipiteensä asiaan kuin asiaan ja on koko aika äänessä. Ja jos sillä on ihan tosissaan huono aamu (sattuu onneksi vaan kerran kahdesti vuodessa) se saattaa vaikka huvikseen paiskoa tavaroita lattialle tympeä ilme naamallaan. Näyttelytkin sitten lopetettiin ainakin toistaiseksi, kun ei tytöllä pää ja hermot kestäneet.
  Silti oon kyllä sitä mieltä että kissalla täytyy olla luonnetta, ja ottaisin meille mielelläni vaikka muutaman kilpparin lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en ollut kuullut kilppariluonteesta ennen Jaden tuloa, ja törmäsin siihen muistaakseni jossain netissä.. Itsellä kilpparit ei kyllä kuulu lempiväreihin, enkä usko omistavani niitä enää tämän jälkeen ihan jo sen takia, että rotu vaihtui abyyn. Mutta kilppariluonteella ei päätökseen ole osaa eikä arpaa, siitäkin huolimatta että Jade on mielestäni ollut vaikeammasta päästä luonteeltaan (nuorempana).

   Poista
 5. Tortitude on tuttu juttu :) Mutta en ollut kuullut, että kilpparikolleja oikeasti on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mjoo kilpparikolleja on, mutta ovat tosiaan erittäin harvinaisia!

   Poista
 6. hei, hyvä kirjoitus kyllä, mun öh hoteissa on (nyt ollut kohta 11v) sellanen puolipitkäkarvainen caliconeiti ja musta tuntuu ettei hän tahdo tulla toimeen kenenkään kanssa, siis eläinten. itselleni tuo on ennemminkin kaveri, jolle olen luvannut että pidän siitä huolen. reincarnated princess indeed😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin pysyn edelleen näiden sanojeni takana, Jade on vaan niin prinsessa. :D

   Poista