tiistai 12. elokuuta 2014

Turkkiasiaa

Jaden (puoli)pitkäkarvainen turkki tarvitsee kohtalaisesti hoitoa, ja siksi meille onkin kertynyt muutama erilainen harja. Tässä postauksessa aion esitellä meiltä löytyvät harjat ja videon harjaushetkestä, mutta ensin kerron vähän Jaden turkista yleisesti.

Jadella on nykyään aika hyvä turkki, mutta aina se ei sitä todellakaan ole ollut. Nykyään Jaden turkki ei takkuunnu oikeastaan koskaan, kun taas nuorempana sillä oli aina villahousut kaameassa takussa vaikka harjasin sitä kyllä silloinkin ahkerasti. Jouduin usein leikkaamaan takut suosiolla pois koska niiden selvityksestä ei tullut mitään.

Nuorempana Jade ei hirveästi tykännyt harjauksesta (rimpuilua, puremista ja raapimista), johtuikohan niiden takkujen epätoivoisista selvitysyrityksistä.. Nyt Jade alkaa kehräämään innoissaan harjan nähdessään ja heittäytyy selälleen lattialle. Tässä ovat harjat/kammat, joita meiltä löytyy:

IMG_2525
Furminator pitkäkarvaisille kissoille - karstaharja - kampa

Jaden lempiharja näistä on ehdottomasti karstaharja! Sillä mä usein harjaankin, kun noille kahdelle muulle ei tunnu olevan enää paljoa käyttöä. Hugon turkki harjataan myös karstaharjalla. Nykyään se tykkää siitä, mutta ensiksi se ei ihan arvostanut harjausta vaan kummissaan katsoi että mitä ihmettä se äiskä lääppii.. :D Furminaattoria tulee käytettyä vähiten, mutta yritän käytellä sitä hieman enemmän karvanlähdön aikoihin. Furminaattoria käytettäessä joka paikka menee ihan karvaan ja sen takia sitä ei viitsisi kovinkaan usein käyttää.  Mun mielestä se on myös vähän hankala käyttää kun se on niin kapea, olisi pitänyt ostaa se leveämpi versio, en käsitä miksi valitsin tämän pienen.. Jade ei myöskään tykkää Furminatorista hirveästi. Kampaa käytän jos villahousut/kauluri tuntuvat siltä että ne alkavat takkuuntumaan ja välillä vaihtelun vuoksi muuten vaan.

Tässä pieni videopätkä harjaushetkestä:


Muistakaa vaihtaa HD-laadulle! :)

Videon harjaushetki ei kuvasta normaalia harjaushetkeämme kovinkaan, kun mulla oli ensinnäkin vaikea harjata Jadea niin, etten itse näkyisi videolla paljoakaan. Käytin jokaista harjaa ja lopussa näytin, kuinka paljon karvaa Furminator irrottaa jo muutamalla vedolla. Ja kuten näette niin Jade pitää harjauksesta, se tarjoaa vatsaa ihan itse ja nauttii kun sen kainalot harjataan. Kainaloiden harjaus onkin Jaden lempikohta harjaushetkessä! Alavatsa ja peppu on kiellettyä aluetta, joten jos ne haluaa harjata kunnolla niin Jade pitää ottaa syliin. Pepun saa harjattua nostamalla takajalkoja ylös vuorotellen.

Huomasitteko, kuinka Jade nuolee koko ajan kaulurikarvojaan harjauksen ajan? Se on todella rasittavaa, ja sen vuoksi kaulurikarvojen harjaaminen on aika haastavaa. Kaulurikarvat saa harjattua jos tekee sen heti ensimmäisenä ja mahdollisimman nopeasti, tai houkuttelemalla Jaden katseen ylös sen istuessa, jolloin ehtii muutaman vedon harjaamaan. Tosin videolla sain harjattua kaulurikarvoja poikkeuksellisen paljon, kun yleensä ehdin vain pari vetoa harjaamaan kerrallaan.. Harrastaako muiden kissat tämmöistä itsensä nuolemista harjauksen aikana?

Lisäksi täytyy vielä sanoa, että ai että Jade näyttää niin kauniilta ja söpöltä tuossa videon loppupuolella kun se katsoo suoraan kameraan päin. ♥ Kameran tarkennus piti taas raksutusta ja sitä Jade varmaan ihmetteli. Hugokin kävi yhdessä vaiheessa katsomassa, mutta sen kohdan leikkasin lopullisesta videosta pois..

24 kommenttia:

 1. Tiesitkö muuten, että kissan karvat sopii tosi hyvin neulahuovutukseen? Niistä saa aivan ihanan pehmeitä pieniä esineitä tehtyä todella helposti. Huopuu helpommin kuin lampaan villa. :)
  Toivon todella, että meidänkin otus sitten aikanaan antaa harjata itseään noin kiltisti, olen tavannut kissoja, jotka todella suuttuu kun harja vaan vähän vilahtaa näkökentässä ja kissoja, jotka on justiin kuin Jade, onnellisia kun joku muukin huoltaa turkkia aina välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennyt. En ole kovinkaan innostunut käsitöistä, varsinkaan huovutuksesta, muistan vieläkin kuinka inhosin sitä olikos se ala-asteella.. :D

   Meidän Hugo ei tosiaan aluksi tykännyt harjauksesta, se vaan olisi lähtenyt karkuun ellei olisi pitänyt kättä siinä rinnan kohdalla (Hugo on niin kiltti poika että se pysyi kuitenkin kiltisti paikoillaan kunhan se käsi vaan oli siinä, sama juttu pestessä!). Ja Jaden kanssa olen tosiaan saanut kokea sekä harjausta inhoavan kissan sekä sitä rakastavan, eli niin ne kissatkin vain muuttuu! :)

   Poista
 2. Pepsi: Karstaharja on minustakin paras! Nuolen kyllä usein itseäni samalla, kun emäntä harjaa :-) Jadella on kyllä ihanan paksu turkki :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla että sielläkin on toinen joka harrastaa tuota nuolemista! Lyhytkarvaisten kanssa se ei tosin taida muodostua suuremmaksi ongelmaksi, toisin kuin pitkäkarvaisilla ja varsinkin Jadella, jolla suurin osa takuista tulee juurikin kaulurikarvoihin.

   Poista
 3. Ai kun Jade on nätisti! Meillä kukaan ei tykkää harjaamisesta, varsinkaan Orbit... Ja Orbia pitäs just harjata aika paljon. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jade osaa kyllä olla nätisti nykyään, toista se oli kuitenkin ennen, jolloin pelotti päästää kissasta irti harjauksen jälkeen kun se hyökkäsi heti kimppuun.. :s

   Poista
 4. Kun Jade nuolee kaulurikarvojaan niin jäävätkö pitkät karvat kiinni sen kieleen ?
  Meidän kissalla jää ja se puree ne poikki. Ulosteet on sitten täynnä karvaa ja touhu on kivuliaan näköistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jääväthän ne, mutta pyrin aina ottamaan ne suusta pois jos vain näen/kuulen että karvoja yritetään pureskella poikki. Meillä syödyt karvat tulee kyllä ulos sitä kautta mitä ne on mennyt sisäänkin, eli ne oksennetaan ulos.

   Poista
  2. Tiitus on myös hyvin helppo harjattava. Yleensä se kehrää toimituksen ajan ja kääntyilee ympäri, jotta kaikki paikat tulisi harjattua. :) Tiitus myös nuolee itseään harjattaessa. Jouduimme kastroinnin jälkeen pitämään Tiituksella suojapukua, jolloin aina käpälänaukoista rapsutellessa Tiitus rupesi nuolemaan itseään älyttömästi. Nuoleminen tuntuu jääneen tavaksi ja nykyään harjatessa Tiitus nuolee joko itseään tai minua. Myös silittäessä Tiitus nuolee usein.

   Poista
  3. Nuolemista ei ole Jadellakaan aina ollut, saattoi olla että se alkoi silloin kun Jade alkoi nauttia harjauksesta..

   Poista
 5. Meillä Rosa nuolee myös kauluria kun sitä harjaa. Sen harjaaminen on muutenkin rasittavaa, kun se luulee olevansa niin kiireinen neiti, ettei harjausta ehdi tehdä, joten sitä on harjattava samalla kun se kävelee. :D Onneksi sen turkki on helppohoitoinen niinkuin räggäreillä yleensäkin, se ei koskaan ole takussa vaikka ei aina muistaisikaan harjata. Rosalla on kyllä mutenkin pikkuisen turhan lyhyt turkki, selästä ja kyljistä vain pari kolme senttiä.. Meillä furminaattori on ehdoton (paitsi kissoista), sillä lähtee niin hyvin pohjavillat ettei tarvitse pitkään aikaan olla harjaamassa. Nyt kesällä se on varsinkin ollut hyvä, ei ole niin kuuma ilman pohjavillaa.

  Ja nyt muistan yhden asian Röllistä (siitä meidän kilpparista, josta sanoin ettei sillä ole kilppariluonnetta)! Nuorempana kun sitä harjasi, se inhosi sitä yli kaiken (ei tykkää edelleenkään, mutta on alistunut niin paljon, että juoksee vaan karkuun tai jämähtää kauhuissaan paikoilleen). Kerran harjasin sitä aivan normaalisti ja se kesken kaiken teki jonkun ninjahypyn kynnet ojossa suoraan naamaa kohti, mutta kesken hypyn se tajusi, että hups, äitiä ei saa kynsiä ja juoksikin sängyn alle piiloon. :D Ei oikein tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa, mutta Röllin harmiksi harjaus jatkui. Rölli on muuttunut kasvaessaan paljon aremmaksi, mistähän sekin johtuu? Esim juuri ulos meno valjaissa yms..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jade oli nuorempana myös tuolla lailla kiireinen että piti harjata kissan kävellessä! :D Nykyään vaan peppukarvoja joutuu harjaamaan kissan liikkuessa, ellei sitten tosiaan ota syliin kuten yleensä teen, kun se on vaan helpompaa niin..

   Poista
 6. Meillä harjataan vain Onnia. Useimmiten joko täikammalla (kun karvaa lähtee paljon) tai sitten semmoisella kumikarstalla, josta Onni tykkää eniten. Tyttöjä ei harjata, sillä joskus luin että erään tuomarin kokemuksen mukaan (liika) turkin harjaaminen pilaa turkin tumtuman. Ymmärtäähän sen, kun noilla kissoilla on todella lyhyt ja todella paksu, kaksinkertainen turkki jonka kuuluu "seistä pystyssä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hugollakin riittäisi ihan pelkästään silittely harjauksesta, sillä silloinkin irtokarva kerääntyy hännän tyveen tehokkaasti. :D Mutta koska Hugo näyttää nauttivan harjauksesta nykyään, niin saamansa pitää! :)

   Poista
 7. Mori nuolee harjatessa enemmän mua kuin itseään. Ilmeisesti se haluaa vuorostaan "hoitaa" mua, kun mäkin kerran hoidan sen turkkia. Se on sitten ärsyttävä tapa! karhea kieli kuolastaa koko käden. Kerran koitin pitää kättä poissa sen ulottuvilta, niin sitten Mori innostui nuolemaan kaikkea mihin mussa ylettyi ja kirputtamaan hampailla mun reittä. Se se vasta kivalta tuntui. Mutta on se vaan ihanaa, kun toinen rakastaa niin kovasti, ja kehrää tietysti koko ajan.

  Mori on nyt kasvattanut itelleen kunnon kaulurin joka alkaa vetää vertoja tuolle Jaden kaulurillekin. Se alkaa olla melko ongelmallinen kun Mori ei saa sitä pestyä kunnolla, se takkuuntuun (=huopuu) pesuyrityksistä ja sitten ne huopuneet karvasoirot on kissan suussa ja toisesta päästä vielä kissassa kiinni. Olen nyt keventänyt tuota kauluria furminaattorin kanssa aika rankalla kädellä, ja tuntuisi auttaneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aww, kuulostaapa söpöltä! Toisaalta uskon että se on ärsyttävää, koska mullakin meinaa välillä mennä hermot siihen Jaden nuolemiseen kun pitää varoa harjatessa ettei pää ja harja kolahda yhteen.. :D

   Poista
 8. Kyllä meilläkin molemmat ragdollit innostuvat nuolemaan itseään harjauksen aikana ikään kuin avustaisivat suurestikin. :-D Meillä on melkein sama turkinhoitosetti kuin teilläkin, eli Furminator ja kampa + ihan perusharja. Jujun ehdoton suosikki on kampa, mutta Nuppu rakastaa kumisukaa. Meidän harjailuhetkestä voi, jos kiinnostaa, lukea täältä. Kunpa Nuppu ja Jujukin joskus oppisivat olemaan yhtä nätisti harjattavana kuin Jade! Täytyy näyttää tuo teidän video niille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon miettinyt sellaisen kumisuan hankintaa, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi.. :D

   Poista
 9. Ihana Jade, ottaapas hän rennosti :) meillä on tismalleen sama harjavalikoima, furminaattori on vaan vihreä! :) Tuo pitkäkarvaisten kisujen kaulurin nuoleminen on melkoista puuhaa, Tosca ainakin meinaa aina tukehtua partaansa :D ja masu ja peppu on myös meillä kiellettyä aluetta. Toscan turkki pysyy normaalisti tosi hyvänä eikä sitä suuremmin tarvi hoitaa, mutta nyt kesän aikana ollaan ulkoiltu paljon ja niitä ekoja takkujakin on alkanut löytymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä veikkaan että aika yleistä tuo että masu ja peppu on kiellettyä aluetta! :D

   Poista
 10. Meillä ei kumpikaan neideistä arvosta harjausta :) KissaKaramellillä on niin lyhyt kesäkarva, ettei se tuota tuskaa, mutta NeitiC:n turkki on mennyt viime viikkoina takkuun. selvittelen joka päivä pikkutakkuja. Varsinkin nyt kun satelee, ja on jo ilta- ja aamukastetta - iltaisin ja aamuisin maha ja kainalot kastuu tarhassa ja sitten ne on sellaisia... hmm.. No ehkä NeitiC on alkanut harrastamaan sitä huovutusta turkissaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voih, harmi kun teillä ei tykätä harjailusta. :/

   Poista
 11. Meillä on karsta ja Buster (Furmin halpisversio) ja tykkään kovasti karstasta kun siinä on sama ominaisuus kuin tuossa siun Furmissa että karvat saa työnnettyä ulos. :) Käytän molempia harjausvälineitä, eniten karstaa, mutta jos tuntuu, että saisi ottaa karvoja pois syvemmältäkin (esim. jos irtokarvaa lähtee paljon), niin silloin otan Busterin kaveriksi.

  Jade on niin kiltisti tuossa ja ihana tuo videon loppuosa! Meillä curlit kehrää kun niitä harjaa, mutta pian kyllästyvät ja tahtovat laittaa harjan kanssa leikiksi (yhä kehräten). :D Siinäpä sitten harjaat harjaa kohti "hyökkivää" ja ympäriinsä pyörivää kissaa. :DD Niiden harjaus ei ole pakollista, vaikka Norallakin on puolipitkä karva. Sen turkki ei takkuunnu ja pysyy sileänä itsestään. :) Haiku ei arvosta harjaushetkiä, mutta sietää niitä. Siitä pitää kuitenkin pitää kiinni, ettei se lähde karkuun kesken kaiken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jade tykkäsin myös nuorempana leikkiä harjalla, mutta se tapa on jäänyt pois. :)

   Poista