perjantai 5. syyskuuta 2014

Rokotuksilla

Tultiin juuri vuotuiselta rokotuskäynniltä CatVetistä. Kuvia ei käynniltä ole, joten kuvitus on vanhempaa materiaalia.

Eniten odotin käynnissä sitä, että saan tietää paljonko massaa kissoilla on, ja päätettiinkin miehen kanssa arvata etukäteen, paljonko vaaka näyttäisi kummankin kissan kohdalla. Tässä meidän arvaukset:

IMG_6419

Sanottakoon ensin, että viime rokotuskäynnillä Hugo painoi 3,6kg ja Jade huimat 5,86kg (ylipainoa!). Itse arvasin että Jade olisi laihtunut kolmellasadalla grammalla, ja että Hugon paino olisi pysynyt samana. Mies veikkasi Jadelle hieman maltillisempaa painonpudotusta ja Hugolle hienoista painonnousua. Kumpikaan ei osunut oikeaan, sillä Jade painoi 5,24kg ja Hugo 3,47kg. Jade oli laihtunut enemmän kuin osasin toivoa, se on nyt siis ihannepainossaan! Olen niin tyytyväinen. Hugo on sen sijaan laihtunut. Ellin mielestä Hugo ei ole liian laiha, vaan hän kuvaili Hugoa sanoilla hoikka ja atleettinen.

IMG_5666
"Noni, muapa ei voi enää sanoa pullukaksi kun oon ihannepainossa, ha!"

Siirrytään sitten hampaisiin. Hampaiden kanssa kävi niin hassusti, että molemmilla toinen puoli näytti siistiltä ja toinen taas ei niin siistiltä. Eli molemmat selvästi pureskelevat ruokansa vain toisessa poskessa. :D Hugon ikenet myös punoittivat hieman eli pientä ientulehdusta sillä oli, minkä lisäksi myös aavistus ikenen liikakasvua, mutta se oli tiedossa entuudestaan. Jadelle suositeltiin hammashoitoa syksyn aikana, kun mainitsin siltä löytyneen reiän hampaassa edellisen hammaskivenpoiston yhteydessä (ehkä parisen vuotta sitten). Se voi olla syynä toispuoleiseen pureskeluun, mutta Jade on kyllä muutenkin ollut aina todella huono pureskelemaan ruokaansa. Kyseinen hammas todennäköisesti poistettaisiin, toimenpiteen hinta-arvio hammaskiven poiston kanssa n. 450e, jes.. Hugon vähät hammaskivet rapsutellaan pois varmaan sitten kun pallit lähtee, sillä mitä vähemmän rauhoituskertoja sen parempi.

Esittelin miehelle ell-asemalla huomaamaani hammastahnaa ja sormihammasharjaa, ja arvatkaapa mitä se sanoi? "Miksei meillä käytetä noita?" Ihana ♥ Jotenkin tosi hellyyttävä kommentti, kun se tuli siihen sävyyn että kyllä meidän pitäisi harjata kissojen hampaita. Ehkäpä me sitten aletaankin harjaamaan kissojen leegoja!

IMG_5498
"Ne pisti piikillä mun kankkuun, kuvitelkaa kuinka törkeetä.."

Lisäksi Jaden anamneesiin oli kirjattu pinnalliset imusolmukkeet. Mitähän se mahtaa meinata, siitä ell ei nimittäin mitään sanonut.. Ai niin Hugon älypatinkin ell huomasi! Hugolla on siis päälaella pieni ihonvärinen patti, joka on ollut siinä aina. Kuulemma se on jokin rasvapatti tai syylä tms.. Mutta meille se on aina älypatti! Hugo on niin älykäs että aivosolut puskee kallon ulkopuolelle, tirsk. :D

Siinäpä taisi olla kaikki! Kissoille tarjoiltiin heti kotiin tultuamme herkkuja, mutta Hugo oli niin loukkaantunut ettei sille kelvannut. Pitänee yrittää pian uudelleen, josko poitsu olisi jo unohtanut koettelemuksen.. :)

Harjataanko teillä kissan hampaita? Jos kyllä, niin kuinka usein?

23 kommenttia:

 1. Mitäää, olen aina ajatellut Hugoa isommaksi, mutta se onkin Noran kokoinen! :D Onko abypojat normaalistikin alle 4 kg? Hienossa painossa ovat H ja J. :)

  Onko teille siis tuloillaan Jaden hammashuolto? Ihan kiva hinta... Suosittelen harjaamista ja epäsuosittelen sormiharjaa, se on tosi iso kissan suuhun, meillä kokeiltiin kerran ja lensi sitten roskiin. Hankala myös siinä, että ainakin meillä kisut tykkää koittaa purra harjaa, eli sormiharjan kanssa kohteena olisi sormi.... Kissoille suunnattu hammasharja on paljon kätevämpi ja hyvän kokoinen. :) Tahnaksi suosittelen Petosania, meillä sen maistuvuus meillä on huomattavasti parempi kuin Virbacin kalatahnan. Eivät oikein anna harjata Virbacin kanssa, mutta Petosan maistuu suoraan tuubistakin. :D Raku ei oikein syö lihaisia luita, joten sen hampaat pesen joka toinen päivä. Haikulle minulla on nyt varalta harja ja ensimmäisen kerran jouduin pesemään viime viikolla kun henki haisi vähän kitkerältä ja hampaat tuntui karhealta kun kokeilin. Plakkia siis. Oli pehmeää ja lähti hampaidenharjauksella, viikon päästä kun kokeilin niin hampaat oli yhä sileät kuin vastaharjattuna. Ajattelin kuitenkin ottaa hampaidenharjauksen tavaksi kerran viikkoon, eihän siitä haittaakaan ole. Norallekin se tulee rutiiniksi kunhan saan sen totutettua harjaukseen.

  Niin ja kiva kuulla, että teilläkin on otsapatti! :D Meilläkin Haikulla on semmoinen ollut aina ja näemmä se on tosi yleinen, sillä "patti otsassa" on yksi yleisimmistä hakusanoista blogiini (kerran maininnut patista postauksesta). Yleensä tosin hakukohde-eläimenä on koira.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hugo on kyllä aika pieni, eli kyllä niitä isompiakin löytyy. Silmäilin vähän abysomppufoorumiltakin painokeskustelua niin lähempänä (tai jopa yli) neljää kiloa vaikutti moni uros olevan. Hugo on tommonen rääpäle!

   Kyllä joo hammashoitoa pukkaa, mutta en tiiä tuleeko vielä ihan syksylle (kuten ell suositteli), kun tässä on tulossa niin paljon muuta rahanmenoa että hampilääkäri saa luvan odottaa, ei tolla mun mielestä niin kiire ole..

   Ja kiitos noista harjausvinkeistä, pitää muistaa erityisesti toi Petosan. Mä mietin kans että tommonen kerta viikkoon vois olla sopiva, aluksi ehkä useammin niin tottuvat nopeammin siihen.

   Teilläkin on älypatti, siistiä! :D Nyt pitää tarkkailla että löytääkö ihmiset munkin blogiin tolla hakusanalla..

   Poista
 2. harjaisin kyllä , jos katit antaisi sen tehdä ... hyviä vinkkejä ??? Emma oli viimeksi hampaiden puhdistuksessa ja Mikollekkin pitäisi aikaa varailla ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti ei löydy vinkkejä meiltä, ainakaan vielä.. Lupaan jakaa vinkkejä sitten kun aletaan harjailemaan, jos se ylipäätään onnistuu meilläkään! :D Yritin harjata joskus Jaden hampaita kun se oli pieni, eikä siitä tullut silloin kyllä yhtään mitään.

   Poista
  2. Mä voin vinkata sen verran, että kannattaa aloittaa tarjoamalla hammastahnaa ensin herkkuna - sen todella tulisi maistua kissalle. Kun tahna on saanut hyväksynnän, nostetaan hiukan kissan huulta poskihampaiden päältä ja sipaistaan sinne vähän tahnaa sormella. Toistetaan useampana päivänä, kunnes kissa sallii sen hyvin. Sitten voidaan siirtyä sivelemään tahnaa pikkuhiljaa yhä useampiin hampaisiin ja viimeiseksi etuhampaisiin. Ulkopinnat riittävät,sisäpinnoille ei ole tarpeen (eikä oikein mahdollistakaan) päästä. Sormen sijaan voi siirtyä käyttämään pehmeää kangasta tai sidetaitosta ja tehdä niillä hankavaa liikettä. Kun tämä kaikki sujuu, voi siirtyä siihen hammasharjaan. Joka välissä kehutaan ja palkitaan hyvästä käytöksestä ja ei-toivottu (vastaan pyristely, harjan pureminen ym.) ignorataan ja lopuksi voidaan palkita esim. huiskaleikillä. Eli positiivinen vahvistaminen ja asteittain eteneminen kunniaan :) Kannattaa myös muistaa, ettei hampaiden harjauksen tarvitse kestää 1-2 minuuttia kauempaa.

   Hampaista kannattaa pitää huolta ja oikeasti käydä hoidattamassa ne vähän liian aikaisin kuin myöhään, ettei jouduta poistelemaan enemmänkin hampaita, saattaa nimittäin käydä vielä kalliimmaksi ;) Kissoilla on tosi paljon hammasongelmia ja resorboituvia hampaita.

   Pinnalliset imusolmukkeet tunnustellaan yleistutkimuksen yhteydessä, sillä niiden suureneminen voi viitata esim. tulehdukseen tai kasvaisairauteen. Ne tunnustellaan tyypillisesti leukaperistä, lapaluiden edestä ja polvitaipeista.

   Poista
  3. Joo tuontyyppinen totuttelu oli mullakin mielessä!

   Lähinnä ihmettelin noista pinnallisista imusolmukkeista sitä, että pitäiskö siitä olla huolestunut vai ei, kun ell ei sanonut yhtään mitään niistä. Tulehdustahan se voi tosiaan olla, mutta kannattaisiko sitä sitten tutkia..

   Poista
  4. Siis olivatko ne suurentuneet? Luultavasti ell olisi kommentoinut jotakin, jos olisi syytä huoleen :)

   Poista
  5. Paperissa luki vaan että pinnalliset, muuta en tiedä.. Olisin silti toivonut jotain suullista kommentointiakin noista imusolmukkeista, vaikkei tämä nyt ihan niin paljoa kuitenkaan huolestuta.

   Poista
 3. Meidän hampaita pestään lähes viikottain. Emännän tavoite on kerran viikossa, mutta onneksi unohtaa olla ihan täsmällinen :-D Ai niin, meidän hampaiden harjaukseen käytetään pikkulasten harjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jadelle ostin myös vauvojen hammasharjan kun se oli pieni, mutta harjauksesta ei tullut yhtään mitään..

   Poista
 4. Meillä pitäisi harjata enemmän, mutta tällä hetkellä menee muotoiltujen raksujen ja sitkeän lihan natustamisen avulla hammashoito, harjaillaan kyllä myös sekä MM:n harjalla ja vanupuikolla. Mut parantaa pitäis, nyökyttää emäntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitkeä liha on kyllä hyvää hammashoitoa! Mutta näemmä sekään ei aina riitä.. :/

   Poista
 5. Voi itku pitikö teiän kertoo tuosta älypatista? Nyt ihminen kampaa meitä loputtomiin löytääkseen ees yhden patin... Kiitti vaan...

  VastaaPoista
 6. Meillä oli tänään eka harjaus sormiharjalla ja se meni paremminkin kuin osasin edes unelmoida ! Börje ei nyt suoranaisesti ilahtunut hommasta, mutta mä sain hutastua takahampaitakin muutaman kerran ;)

  Teille siis lykkyä pyttyyn ja onnekaita harjaushommia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti meillä sujuisi yhtä hyvin sitten kun harja saadaan ensinnäkin hankittua..

   Poista
 7. Hugo kyllä vaikuttaa paljon isommalta kuvissa, kun painoa ajattelee! :D Minulla nuorempi kissa 3,6 kiloinen, vanhempi aikalailla Jaden kokoinen, noin 5,6 kg. Molemmat normaalipainoisia..

  Mutta täälläkin ollaan aloittelemassa hampaidenhoitoa :) Viime viikolla sain ostettua tahnan ja harjat, tänään jo ensimmäiset harjausliikkeet tahnan kanssa. En tiedä, onko omat kissat jotekin poikkeustapauksia, kun molemmat selvästi nautti hampaidenharjauksesta. Tarkoitus ottaa jokapäiväiseen ohjelmaan, eli siis kerran päivässä harjaus, sitkeää purtavaa saavat myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja en siis sitä tarkoita, että Hugo olisi lihava, vaan sitä että muuten suurikokoinen olisi

   Poista
  2. Meillä ei varsinkaan Hugo tykkää ollenkaan että sitä sörkitään pään alueelle, joten veikkaan että sen kanssa harjaukseen tottuminen tulee kestämään kauan. Jade varmaan tottuu toimenpiteeseen vähän helpommin!

   Poista
 8. Pitäisi tuon kolmikon hampaita kyllä harjata... Nyt syksyllä ollaan menossa (taas) Onnin kanssa hammaskivenpoistoon, edellisestä kerrasta vain 2 vuotta... Ollaan tähän asti harjailtu varsin epäsäännöllisesti, ihan liian harvoin. Onni kyllä antaa operaation ihan hyvin tehdä, tytöistä Ellalta on välillä harjattu hampaita.

  Onnilla tosiaan hammaskiven muodostuminen on aina ollut hirveän runsasta, vaikkakin viimeksi ell totesikin poiston jälkeen että "ei sitä nyt ollutkaan niin paljoa." Herralla on kyllä paksut ja vahvan näköiset hampaat. Jo vuoden iässä rupesin Onnilla jo kertyvää hammaskiveä huomaamaan. Ellalla on vasta hiukan hammaskiveä kertynyt, vielä ei tarvetta poistolle. Ehkä sitten viisi tai kuusivuotiaana, toivottavasti ei sen jälkeen tarvitsisi. Siihen pyritään varmasti korjaamalla tuo hammashuoltopuoli piakkoin... Ruskalla taas nyt viisivuotiaana hampaat ovat priimaa, mitä nyt on minun mielestäni hiukan jännä asento kulmahampailla ja ne ovat ennen meille tuloa hiukan lohjenneet kärjestä (kuten muuten Onnillakin, joka pöydältä pois hypätessään löi päänsä patteriin ja toiselta puolelta lohkesi pieni pala hampaan kärjestä... Kömpelö kissa). Tarkoitus olisi aloittaa nyt syksyllä tytöillä hampaiden pesu 2-4 kertaa viikkoon ja Onnille päivittäin. Tuota harjausväliä tosin varmaan ajan kanssa muokataan, sen mukaan että saadaan hampaat kaikilta pysymään kunnossa. :)

  Vielä on tosin metsästämistä oikeanlaisessa hammasharjasta, meillä on ollut sormihammasharjoja ja pieniä eläinten tahnapakkauksessa tulleita, mutta ensiksi mainitut ovat mielestäni meidän tyttöjen suuhun kömpelön kokoisia ja etenkin Ella pelkää tukehtuvansa jo matolääketabletteihinkin kun ne ovat sille niin isoja... Se hammastahnapakkauksenkaan mukana tullut ei ollut oikein optimaalinen. Äitini osti joskis Onnille kissakuvioisen vauvojen hammasharjan, katotaan jos se olisi toimivampi ja sitten hankitaan semmoiset omat kaikille jos todetaan hyväksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas teillä lohkeillut paljon kissoilla hampaita! :o

   Poista
 9. Hehe, repesin tolle älypatille ihan täysillä - mullakin on otsassa pieni ihonvärinen patti, ehkä se on se mun kauan kadoksissa ollut äly! :)
  Mää oon suunnitellu, että sitten kun kissan saan kotio alkaa viikoittainen hampaidenpesu, mutta saas kattoo onko kissa sitte samaa mieltä asiasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä suunnitelma, pentunahan tuo hampaiden harjauskin kannattaisi opettaa, kuten monet muutkin toimenpiteet. :)

   Poista