lauantai 15. marraskuuta 2014

Kohonnut kreatiniini

Lokakuun alussa hampaanpoiston yhteydessä Jadella todettiin kreatiniini-arvon olevan koholla, ja kävimme keskiviikkona tarkistuttamassa että onko se edelleenkin koholla. Lisäksi katsottiin, miten suu on parantunut hampaanpoiston jäljiltä, ja se olikin parantunut oikein hienosti.

IMG_8232

Jadelta otettiin siis verikoe ja virtsanäyte. Molempien otto meni yllättävän hyvin, Jade oli oikein nätisti. Tosin Jade kyllä pelästyi kun virtsanäytettä yritettiin ottaa ensimmäisen kerran, mutta toisella yrityksellä tuntui ettei Jade edes huomannut mitään tapahtuneen. Odoteltiin sitten pikku hetki tuloksia ja täyttelin lomaketta Hannes Lohen kissojen geenitutkimusta varten, otettiin siis samalla Jadesta vähän enemmän verta kyseistä tutkimusta varten.

Tämä oli muuten ensimmäinen kerta kun Jadesta otettiin verinäyte. Verestä testattiin siis maksa- ja munuaisarvot, glukoosi, elektrolyytit, kalsium, fosfaatti ja kokonaisproteiinit. Lisäksi Jadelta mitattiin verenpaine, joka oli normaali. Tiesittekö muuten, että kissan verenpaine mitataan hännästä? Jade vähän ihmetteli toimenpidettä, mutta kiva eläinlääkäri-täti antoi Jadelle raksuja niin se sai muuta ajateltavaa. Jade tietysti myös punnittiin, vaaka näytti tällä kertaa 4,96kg eli Jade oli taas pikkuisen laihtunut (lokakuun alussa 5,15kg ja syyskuun alussa 5,24kg). Kysyin elliltä että onko tuo jo liian vähän, mutta ei kuulemma ollut. Painoa pitäisi nyt seurailla, että jatkaako se laskua.

IMG_8279

Mutta ne tulokset. Kreatiniini oli kohonnut entisestään hieman. Mietityttää myös tuo, että kreatiniini oli noussut vähän yli kuukauden aikana 200 µmol/l -> 245 µmol/l, mutta paperissa luki että krea oli noussut _hieman_. Virtsa oli kuitenkin tosi väkevää, eli munuaiset toimivat edelleen kun kerran kykenevät virtsan väkevöittämään. Yllä on siis kuva kaikista verikokeesta selvitetyistä arvoista. Muut arvot olivat kuulemma hyvin viitearvoissa, vaikka tuolla kyllä on kreatiniinin lisäksi muutama muukin high ja low -arvo. Urea on kyllä myös aika lähellä tuota yläviitearvoa, mutta elli ei sanonut siitä mitään joten ehkei siitä sitten kannata huolestua (mutta silti huolestun). Natriumkin on aika yläkantissa, mutta annoin juuri tuona aamuna kissoille kinkun puoliksi, voisikohan se johtua siitä (monen tunnin paastosta huolimatta)? Koska kaikki kissojen lihat on kyllä maustamattomia/naturel-lihoja, joihin ei ole lisätty suolaa. Kalium on sen sijaan alarajalla, siitäkään ei kyllä sanottu mitään. Virtsanäytteestä selvitettiin myös onko siinä proteiineja, ja tulokset soitettiin mulle perjantaina. Helpotuin hieman, sillä protskuja ei löytynyt!

Mulle kyllä tarjottiin jo heti paikan päällä munuaisvaivaisten muonia mutta kieltäydyin niistä, sillä haluan ensin selvittää miten munuaisvaivaisen ruokavalio onnistuisi ilman teollisia kissanruokia, joihin en mielelläni enää palaisi. Varsinkaan "lääkeruokien" pariin en haluaisi missään nimessä siirtyä sillä pidän niitä jokseenkin kyseenalaisina. Muistelin lukeneeni Facebookin kissojen raakaruokintaryhmästä juttua munuaisvaivaisen kissan ruokinnan suunnittelusta, ja löysinkin kyseisen keskustelun kautta tämän artikkelin, joka osoittautui aika hyödylliseksi. Osa tuon artikkelin tiedoista oli tosin jo tuttuja juttua ihmispuolelta, sillä lopputyöaiheeni käsitteli munuaisten vajaatoimintaa. Artikkelissa tuli kuitenkin esille hyviä perusteluja sille, miksi munuaisvaivaisten teolliset muonat eivät ole se ainoa oikea ratkaisu hoitaa munuaisvaivoja. Löysin myös netistä tietoa etsiessäni tämän artikkelin, jossa on tietoa CKD:stä, jos jotakuta muutakin kiinnostaa.

IMG_8281

Hassua, että nimenomaan tämä ruokavaliomuutos on tässä se juttu, joka huolestuttaa mua eniten. Joo, krooninen munuaisten vajaatoiminta on parantumaton, etenevä ja lopulta todennäköisesti kuolemaan johtava sairaus, onhan sekin tosi kamalaa mutta sille nyt ei vaan voi mitään. Lääkehoitokaan ei kuulosta mitenkään ylitsepääsemättömältä jutulta, toisin kuin tämä ruokavaliohoito, josta mulla on aika epävarma tunne. Eläinlääkäreiden koulutukseenhan ei paljoa ravitsemustietoa kuulu, joten muistakaa suhtautua hieman varauksella ja ottaa itsekin vähän selvää asioista kun erityisruokavaliosta on kyse.

Jadella ei tosiaan ollut verenpaine koholla, glukoosi oli normaali ja ylipainoakaan ei ole, joten  mietin vaan että mikähän tämän nyt sitten on aiheuttanut. Ihmisillä yleisiä munuaisten vajaatoiminnan syitä on siis verenpainetauti ja diabetes, ylipainoiset kuuluvat myös riskiryhmään. Vaihtoehtoja ovat myös perinnölliset munuaissairaudet (esim. PKD) tai jokin munuaistulehdus. Tai sitten on myös se vaihtoehto, että tämä ei olekaan munuaisten vajaatoimintaa, mitä tietysti kovasti toivotaan! Kuitenkin paatuneena pessimistinä en uskalla toivoa liikoja ja valmistaudun pahimpaan..

IMG_8302

Sovittiin puhelimessa eläinlääkärin kanssa, että käydään uudestaan kontrollissa keväällä tai tarvittaessa aikaisemmin, jos Jade alkaa oirehtia (tai jos mun pää ei kestä ja on pakko käydä tarkistuttamassa aikaisemmin vaikkei oireita olisikaan, heh). Vielä ei siis aloiteta ruokavaliohoitoakaan, vaikka vähän jännittääkin olla nyt tekemättä mitään. Jos tämä nyt kuitenkin on munuaisten vajaatoimintaa niin se huomattiin tosi aikaisessa vaiheessa, joten toivon että tässä on muutama kuukausi aikaa ottaa rauhallisesti ja vain seurailla tilannetta. Mietin kuitenkin, että pitäisikö silti harkita fosfaatinsitojaa ja kaliumlisää, vaikka fosfaatti oli kuitenkin ihan ok tasolla..

P.S. Ensi viikolla tulee lisää kuvapostauksia Lemmikkimessuilta, sillä sain vihdoin kuvat muokattua.  
P.P.S. Ostin tänään kissaeläin-teemaisia sukkia H&M:lta, vaikken yleensä kuviosukista innostukaan. Nyt oli kuitenkin pakko ottaa, koska kissat!

IMG_8275

Jaksoitko lukea loppuun asti? :)

20 kommenttia:

 1. Voi ei, toivottavasti on vaan jotain tilapäistä heittoa noissa kreatiiniarvoissa. Aina kurjaa jos on jotain mitä pitää sitte lopun elämää hoitaa tavalla tai toisella. Eipä koskaan ees käyny mielessä, että mistä kissalla tai millään muullakaan elukalla mitataan verenpainetta, nytpä tiiän sitte. On se varmaan kissa aika ihmeissään ku hännästä moisia mittaillaan. :)
  Kivoja noi sukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan että ei olisi mitään! Vähän Jade tosiaan säpsähteli kun verenpainetta mitattiin, se mitattiin muistaakseni kolmeen kertaan. En itsekään kovastikaan tykkää verenpaineen mittaamisesta, joten ymmärrän kyllä ettei varmaan tunnu kivalta kissallakaan varsinkin kun se hännästä mitataan.

   Poista
 2. Emäntä: IHANAT sukat!! Luin jostain geenitutkimustapahtumasta Helsingissä tammikuussa. Se voisi olla kiinnostava, mutta ei kannata lähteä roudaamaan kissoja sinne asti :-) En tiennytkään että verenpaine mitataan hännästä. Onko Jade ihan normi kunnossa vai miten tuli mieleen tsekata veriarvoja alunpitäen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kipin kapin hakemaan omat sukat H&M:ltä! :D Noita verinäytteenottoja on taidettu järjestää aiemminkin tuota tutkimusta varten, ainakin mulla on semmonen mielikuva.. Jade on siis muuten ihan kunnossa, tuo kohonnut kreatiniini huomattiin sen hampaanpoiston yhteydessä, kun toimenpiteen yhteydessä otettiin jokin rutiiniverikoe ilmeisesti (en siis itse pyytänyt mitään verikoetta).

   Poista
 3. Munuaisten vajaatoiminta on kissoilla tosi tavallista, tosin useimmiten vasta vanhemmilla. Ei siihen mitään "syytä" ole, se vaan on niin. Munkin kissoja on hoidettu kaiken parhaan mukaan ja silti kolmella neljästä todettiin sama vaiva, ja Ilonalla sitä ei ole koska tyttö on avsta vuoden ikäinen. Eiköhän meikäläisen säkällä sekin saa saman kuin kaikki muutkin :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, meidän edellisellä kissallakin oli munuaisten vajaatoiminta, mutta vanhemmalla iällä sekin.. Jade täyttää helmikuussa vasta 6 vuotta, mikä on mun mielestä vielä nuori, yli 10-vuotiaalta jo ymmärtäisi mutta tää tuntuu kyllä aika epäreilulta. Harmillinen juttu että sulla on osunut kohdalle noin monta munuaisten vajaatoimintaa sairastavaa kissaa! :/

   Poista
 4. Munuaisten vajaatoiminta on tosiaan ikävä sairaus, mutta siihen on joskus syynsä, mm. virtsatiesairaudet ja tulehdukset (kuivuus), vaikka voi olla perinnöllistäkin ja siten jopa "välttämätöntä".
  Millaisia lihoja teillä syötetään? Punainen liha väkevöittää virtsaa ja voi osaltaan aiheuttaa tällaisia sairauksia. Siipikarja ja riista taas on ystävällisempiä tässä suhteessa, niitä kannattaa suosia. Ja tietysti veden lisäystä ruokaan, mahdollisesti DL-metioniinia yms. Tsemppiä ja kaikkea hyvää Jadelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä syödään lähes yksinomaan siipikarjaa, poislukien kerran viikossa possun kieltä ja silloin tällöin rypsipossua vaihtelun vuoksi. :)

   Poista
 5. Meillä on ollut suunnitelmissa viedä Rosa (ragdoll) munuais- ja sydänultraan, ettei sillä vaan olisi mitään perinnöllistä siellä.. Mutta jostain taisin lukea, että ei sieltä mitään kumminkaan näy ennen kolmen vuoden ikää, joten vielä olisi vuosi odoteltava. Sitä ollaan myös mietitty, että pitäisikö sitä varten lähteä Helsinkiin kissaklinikalle vai riittäisikö joku "normaali" klinikka. Onneksi teillä tuo huomattiin ajoissa ja toivottavasti arvot kuitenkin johtuvat jostain muusta kun munuaisten vajaatoiminnasta.

  Nuo eläinlääkäreiden lääkeruuat epäilyttävät kyllä minuakin, niissähän on suurinpiirtein kaikissa ensimmäisinä ainesosina jotain ihan muuta kuin lihaa. Niiden lääkearvoihin yms en olekaan sen tarkemmin perehtynyt. Meillä on tärkeää nimenomaan se ruuan lihapitoisuus ja kerran kysyin Royal Caninin tuote-edustajalta (joka oli kysynyt maahantuojalta) ruokien lihapitoisuutta ja vastaus oli "ei se hiirikään pelkkää lihaa ole". Tästä epäystävällisestä vastauksesta päättelin, että he eivät itsekään tiedä tai ei vaan kiinnosta. Eipä sillä, että olisin sitä merkkiä muutenkaan ostanut, koska eläinkaupoissakin yleensä suositellaan jotain muuta, kuin kyseistä merkkiä ja kaupassa, jossa töissä olin, sitä pidettiin ihan yleisesti huonona myyjien keskuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin oon jo muutaman vuoden miettinyt et pitäiskö Jadea käyttää sydänultrassa, mutta en ole saanut aikaseksi. Nyt se saa siirtyä edelleen hamaan tulevaisuuteen, tällä hetkellä kun ei ole jaksamista senkin asian miettimiseen jos sieltäkin jotain pahaa sattuisi paljastumaan..

   No jopas oli vastaus Royal Caninilta. Mitähän muuta siinä hiiressä on niiden mielestä, ellei sitä 1-2% hiilarihippua hiiren mahalaukussa lasketa.. Mutta tosiaan RC:n huonolaatuisuus on mullekin ihan tuttua, kunpa vaan useammat ihmiset jaksaisivat katsoa sinne paketin takapuolellekin ja lukea mitä kaikkea se "hyvälaatuinen eläinkaupparuoka" oikein sisältääkään..

   Poista
 6. Jaksoin lukea loppuun saakka. Toivotaan tosiaan, ettei Jaden munuaisissa ole vikaa. Jaksamisia emännälle - koita olla huolehtimatta liikoja!

  VastaaPoista
 7. Jaksoin :) Ihanat sukat. Tsemppiä krea- ja munuaisasioissa! Toivottavasti kaikki kääntyy hyvään suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Toivotaan tosiaan, että asia korjaantuisi parin seuraavan kuukauden aikana eikä kyseessä olisikaan mitään vakavaa!

   Poista
 8. Onpa kumma kun noin paljon noussut kuukaudessa! :o Eikö eläinlääkäri pitänyt sitä huolestuttavana? Jos tämä oli ensimmäinen kerta kun Jadelta otettiin verikoe, niin voisiko olla, ettei se aiempi ollut täysin luotettava ja se olikin todellisuudessa korkeampi, vastaten tuota nykyistä lukemaa? Peukut ja varpaat pystyssä, ettei olisi kuitenkaan mitään kroonista munuaissairautta! :( On ne vaan niin kurjia, mutta jos sattuukin niin ikävästi että on, niin hyvä, että sinulla on kuitenkin tietoa aiheesta lopputyösi kautta ja netissäkin on jonkin verran tietoa raakaruokavalion koostamisesta munuaissairaalle. Loppujen lopuksi ruokavalio kuulostaa helpolta, ainut ero mikä taitaa tulla (laadukasta siipikarjaproteiinia teillähän on jo) on fosforinsitojan käyttö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin mielestä toi nousu kuulostaa paljolta, mutta tosiaan paperissa luki vain että olisi noussut hieman.. Toisaalta onhan tuo normaali vaihteluvälikin noin 140 yksikköä. En osaa sanoa siitä ensimmäisestä verikokeesta mkä otettiin hampaanpoiston yhteydessä kun en ollut sitä seuraamassa, mutta kyllä mä uskon että se ihan luotettava oli.

   Pitää varmaan kokeilla tuota fosfaatinsitojaa jo nyt vaikka fosfori onkin tällä hetkellä hyvällä tasolla. Näkeepähän sitten seuraavalla kontrollikerralla että onko se auttanut!

   Poista
 9. Jaksoin lukea. Nyt toivotaan parasta!

  VastaaPoista