keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Asiaa kuljetuskopasta

Monet kissat tuntuvat pelkäävän kuljetuskoppaa. Kun asiaa miettii, niin ei se kyllä ole ihmekään - kuljetuskopassa kissa matkaa sinne kaikkein kauheinpaan paikkaan missä tapahtuu yleensä jotain kurjaa, eli eläinlääkäriin. Joillekin kissoille jo pelkkä automatka on epämieluisa kokemus. Kissa siis yhdistää kuljetuskopan herkästi negatiivisiin asioihin.

Kissan oloa kuljetuskopassa voi helpottaa useillakin eri tavoilla. Kuljetuskoppaan kannattaa laittaa pehmeä alunen, tosin jos kissa pissaa herkästi koppaan, niin sitten se ei välttämättä ole hyvä ajatus, (tai sitten voi laittaa kroonikkovaipan pehmusteen päälle tuomaan edes vähän suojaa). Joskus koppaan saattaa jopa mahtua jokin pieni ja muuten sopivan mallinen pesä. Lisäksi kopan päälle voi laittaa kopanpäällisen näköesteeksi. Kopanpäällinen luo kissalle turvallisuudentunnetta, kun se ei näe mitä kaikkea (liian) jännää ympärillä tapahtuu. Kopanpäällinen suojaa myös tuulelta ja kylmyydeltä erityisesti talvisin. Lisäksi markkinoilla on rauhoittavan ja stressiä vähentävän vaikutuksen omaava kissojen naamaferomonivalmiste Feliway suihkemuodossa, jota voi suihkuttaa koppaan ennen matkalle lähtöä. Joskus tilanne on kuitenkin niin paha ettei mikään edellisistä auta, ja silloin kannattaa konsultoida eläinlääkäriä.

IMG_9418
IMG_8869

Meillä kuljetuskoppaan suhtaudutaan vähän eri tavoin. Jade ei pelkää koppaa, mutta Hugo sen sijaan pelkää. Toisaalta Hugon pelko numero yksi on vieraat paikat, joten koppapelko saattaakin sekoittua siihen. Kotona Hugo ei nimittäin pelkää koppaa, kunhan se vain pysyy omalla tutulla paikallaan keittiössä. Meillä kissat nimittäin saavat ruokansa vain silloin, kun ne menevät itse koppaan.

Mun on pitänyt jo pitkään kirjoittaa boksiruokinnasta. Se on todella kätsy käytäntö useamman kissan taloudessa, varsinkin jos kissat ovat ahneita ja tapaavat hyökätä kaverin lautaselle omansa tyhjennettyään. Toinen syy, miksi boksiruokinta kannattaa monen kissan talouksissa on se, että se vähentää selvästi ahmintaa. Meillä kissat söivät ennen boksiruokintaa kuin viimeistä päivää, oletettavasti peläten sitä että jos ei syö tarpeeksi nopeasti niin toinen tulee ja syö. Omistajan näkökulmasta boksiruokinta helpottaa siinä mielessä elämää, ettei tarvitse vahtia että kissat pysyvät omilla lautasillaan ja ruuan lautaselle kippaamisenkin saa tehdä rauhassa ilman, että ympärillä parveilee huutavia kissoja.

kielihugo

Boksiruokintaan totuttelu kävi helposti. Ensin kissoja piti muutaman kerran viedä koppaan, mutta aika pian aloin odottamaan kissoja boksien edessä ja kutsumaan niitä syömään. Nykyään riittää, että avaa kopan oven ja kissa sujahtaakin heti sisään.

Miten kissasi suhtautuu kuljetuskoppaan? Miltä boksiruokinta kuulostaa?

24 kommenttia:

 1. Meillä suhtaudutaan kuljetusbokseihin ihan ok, kukaan ei ainakaan pelkää sinne menemistä. Kuljetuskopat ovat meillä normalistikin esillä, nukkumapaikkoina (ja nimenomaan sellaisina nukkumapaikkoina, joissa kissaa ei saa häiritä kuin pakon edessä). Ruska on kyllä koppaan laittamisen kannalta hankalin, mutta en tiedäkään miten kasvattajan luona on nämä kuljetuskoppakäytänteet menneet. Etenkin Ellan ollessa pentu, kun aamulla olimme näyttelyyn lähdössä, minun ei tarvinnut kuin kutsua kissaa ja pitää koppaa esim sängyllä edessäni, niin kissa kipitti sinne itse. Oli aika helpot näyttelyaamut, nykyään kissa täytyy tosin itse laittaa koppaan.

  Boksiruokinta kuulostaa mielenkiintoiselta. Meillä toisaalta yleisimmin kissat ruokitaan niin että kaksi kissoista syö samassa tilassa ja yksi toisessa huoneessa, mikä vähentää jo sekin ahmimista (paitsi muidenkin kissojen ahmimisen aiheuttaja, Ella, ahmii kyllä yksikseenkin). Ja toisaalta meillä tarvitsee tällä hetkellä vain vahtia ettei Ella syö liikaa, joten kun sen ruokkii toisessa huoneessa, sujuu ruokinta jo sillä. Onnin ja Ruskan ruokinkin yleensä samasta kupista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään kissojen bokserin laitto ole vaikeaa, kunhan vaan saa Hugon kaivettua sängyn alta kun se vaistoaa heti, jos sen kanssa ollaan lähdössä jonnekin.. Mutta kun se on sylissä niin saa helposti tungettua koppaan. :D Meilläkin kisut söi ennen eri huoneissa, mutta tässä uudessa kämpässä se järjestely olisi haastavampaa, ja varsinkin kun on kolmas kissa tulossa..

   Poista
 2. Meillä kun ottaa kopan esiin täyttyy se heti kissalla yleensä Ruffella eli sinne mennään hienosti ominavuin. Cocokin käy yleensä tutkimussa kopan ja saattaa jäädä sinne hetkeksi, mutta sit jos Coco huomaa että kohta tapahtuu jotain outoa luikkki se piiloon. Onneks Ruffe on se ketä viedään koko aika lääkäriin niin ei tarvitse pelkuriCocon joutua koppaan. :D Mutta ihan hyvät fiilikset Ruffella on kopasta vaikka joutuukin aina autoon ja lääkäriin!

  Toi boksiruokinta kuulostaa hauskalle, mutta meiän taloudessa sitä ei onneks tarvii vaikka Coco onkin heti kärkyllä kun on itse ahminut ruokansa. Onneksi Coco kiltisti odottaa Ruffen takana ja Ruffelta jääviä possun sydämmiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jade alkaa pelätä kopassa vasta eläinlääkärissä, se menee tiukalle kerälle perimmäiseen kulmaan. Koppa on Jadelle siis turvapaikka eläinlääkärissä!

   Poista
 3. Uusi juttu minulle. Suljetaanko kopin ovi ruokailun ajaksi vai miten estetään ettei naapurikopissa käydä myös syömässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovi tietysti kiinni, ettei sieltä karata kaverin lautaselle! :)

   Poista
 4. Meillä on pari koppaa jatkuvasti esillä luukku auki. Kissat nukkuvat niissä mielellään ja neljällä kissalla on välillä kilpailu kuka ehtii vallata nukkumapaikan. Tuttu ja turvallinen paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli ennen niin, mutta nyt kun kopissa syödään, niin siellä ei ole mitään pehmustetta joten ei siellä kissat viihdy. Pidän myös ovet kiinni senkin takia, että Jadella on taipumus pureskella kaikkea ulkonevaa, ja kopan reunat on sen verran terävät että ne vois tehdä mahdollisesti vahinkoa..

   Poista
 5. Tollainen ei ole tullut mulle mileenkään, mielenkiintoinen juttu ! Onko teillä siis ovet kiinni bokseissa ruokailun ajan ? Meillähän nimittäin on noita ahmatteja ja hitaita ruokailijoita täällä joten tota voisi jopa koittaa ainakin yhde ahmatin kanssa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovet kiinni! Suosittelen kokeilemaan boksiruokintaa, jos kerran ahmimista esiintyy.

   Poista
 6. Oiva on hauska tapaus kuljetuskopan suhteen. Vaikka kopassa matkustaminen ei ole sen mielestä mukavaa, niin Oiva menee aina ihan itse kiltisti koppaan, kun sen nostaa esille ja avaa. Meillä on kantoboksi kotona lattialla aika usein ja silloin Oiva tykkää käydä siellä pötköttelemässä. Kopasta on myös hyvä vaania leluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että Oiva tulee hyvin toimeen kopan kanssa! :)

   Poista
 7. Meillä ei bokseja pelätä, välillä nää nukkuu siellä jos on boksi unohtunut johonkin luukku auki :D

  Boksiruokinta vois olla ihan varteenotettava vaihtoehto, mutta meiltä loppuis boksit (ja tila keittiöstä) kesken :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieluummin teen tilaa bokseille keittiöön, kun ruokin monimutkaisesti eri huoneissa. Bokseja voi muuten pinota päällekkäin, jolloin tilaa säästyy!

   Poista
 8. Wau! En oo kuullukaan boksiruokailusta. Katselen näitä kuvia aina ihastuneena koska minulla on haaveena joskus tulevaisuudessa hankkia aby <3 Kunhan vaan asun sellaisessa asunnossa jossa saa pitää lemmikkejä ja toki pitää vielä hieman säästää <3 Mutta hyvää kannattaa odottaa! Siihen saakka voin ihastella Hugoa <3 Ja toki Jadeakin!

  VastaaPoista
 9. Olen muuten monesti miettinyt, miksi Hugo on niin "tuttu", mutta tuosta toisesta kuvastahan se selviää: pojalla on samanlaisia ilmeistä kuin Devillä! :) Tälläinen jännä sivuhuomautus.

  Meillä inhotaan kuljetuskoppaa, ei niinkään sen takia, että sen kanssa yleensä matkataan jonnekin (useammin me menemme Mummolaan kuin eläinlääkäriin), mutta Devi inhoaa lukituksi tulemista. Meillä yritettiin joskus käyttää vilttiä oven edessä näkösuojana, mutta se viltti oli matkan jälkeen entinen... Kopan pohjallakin olevat viltit kissa repii, mutta meillä on sitten käytössä se yksi ja sama revitty viltti. Kajsa taas matkustelee takapenkillä autovaljaissa, ellei suunta ole eläinlääkäri.

  Boksiruokinta kuulostaa oikein fiksulle! Meillä homma on ratkaistu sillä, että Devi saa syödä sen puisen laatikon päällä, mutta idea on ihan sama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pitää kissojen välillä olla selvä este, muu ei pidättele niitä käymästä toisen lautasella.. :D

   Poista
 10. Inu rakastaa boksia. Heti kun boksi otetaan esille, niin sinne änkee sekä Inu että Sora, joka tosin ei enää mahdu sinne millään :D Inun kanssa on paljon autoiltu kivoihin paikkoihin ja se matkustaa mielellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole Hugon kanssa muu ongelmana kuin se matkustaminen kopassa. Mutta ei sekään niin paha ole, ei kuseksi alleen tai huuda tms, vaan näyttää kauhistuneelta ja kaivautuu Jaden karvojen sekaan turvaan.. :D

   Poista
 11. Meillä Haiku ja Raku välillä nukkuvat kuljetusboksissa, on niillä nukkumapaikkana eteisessä. :) Olen myös opettanut molemmille koppaan menon käskystä, mutta tositilanteessa se ei toimi. Kisut vaistoaa kun jännitän onnistumista ja eivät sinne mene. Molemmilla kissoilla ja oikeastaan Norallakin suurin ongelma kopan kanssa on varmasti minun jännittämiseni, minkä kisut tulkitsevat, että nyt tapahtuu jotain tosi kamalaa ja luikkivat pakoon. Muuten matkailun kanssa ei ole ongelmaa, paitsi moottoritiellä aletaan pitämään meteliä. Pitäisi treenailla vähän höllemmissä tositilanteissa tuota koppaanmenoa kuin aikataulutettujen eläinlääkärireissujen kanssa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä sama, kissat vaistoaa milloin ollaan lähdössä jonnekin, tosin mä en kyllä ikinä jännitä sitä saadaanko kissat koppiin nätisti, vaan Hugo huomaa sen siitä kun vaan on selvä "lähtemisen meininki" meneillään. :D

   Poista
 12. Boksiruokinta voisi olla hyvä ratkaisu Mikaelin ja Mulanin ahmimiseen. Meidän keittiö on niin pieni, että kissat pitäisi tosin ruokkia aina olkkarissa. Täytyypä kokeilla asiaa, kiitos hyvästä vinkistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Boksiruokinta on siitä hyvä että lattia ei likaannu (jos siis kissalla on taipumus vetää ruuat lautaselta lattialle, kuten meidän Jadella), niin ruokinnan voi suorittaa missä vaan! :)

   Poista