maanantai 4. toukokuuta 2015

Vinkkejä liikkuvan kissan kuvaukseen

Mulle esitettiin jokin aika sitten postaustoive siitä, että kertoisin vähän miten kuvaan liikkuvia kissoja. Jaan mielelläni vinkkejä valokuvaukseen liittyen, joten täältä pesee!

hyppyt
Molemmat kuvat: f/5, 1/100, ISO 200

Ensiksi täytyy kuitenkin todeta, että vinkit koskevat järjestelmäkameraa. Pelkkä järkkärikään ei valitettavasti riitä, vaan tämän tyylisiin kuviin tarvitset myös ulkoisen salaman. Sisätiloissa kuvatessa pelkkä lampun valo (tai edes auringonvalo) harvoin riittää tuomaan tarpeeksi valoa, joten lisävalonlähde tulee enemmän kuin tarpeeseen. Järjestelmäkameran säätöihin olisi hyvä tutustua, se on suureksi avuksi ihan kaikenlaisen kuvauksen kanssa. Kannattaa tutustua esimerkiksi tähän ja tähän.

IMG_8682
Paras ostos ikinä. Suosittelen ulkoista salamaa kaikille kissoja kuvaaville!

Ulkoista samalaa käytetään yksinkertaisesti niin, että salaman kääntyvä valopää säädetään asentoon, jossa se väläyttää valonsa kohti (valkoista) kattoa (tai seinää), josta se sitten heijastuu pehmeästi kohteeseen. Salamassa voi myös yleensä säätää valon tehoa, mutta aika hyvin kuvat onnistuvat myös automaatilla. Mulla on käytössä Canon Speedlite 430EX II -salamalaite. Salamaa hankkiessa kannattaa varmistaa, että kyseessä on kääntyvällä valopäällä varustettu salama! Ohjelukua voi myös kurkata, se kertoo salaman maksimitehon. Mun salamassa ohjeluku on 43, ja se on ollut täysin riittävä.

IMG_4604
f/5.6, 1/160, ISO 500

Kuvatessa liikkuvaa kohdetta salamalla haasteena ei niinkään ole valotus, vaan tarkennuksen osuminen oikeaan kohtaan. Sitä voi edesauttaa tietyillä säädöillä.

Miten sitten onnistua varmimmin liikkuvan kohteen kuvauksessa?

Ensinnäkin kannattaa säätää kameran automaattitarkennus AI Servo-tilaan (Nikonissa AF-C). Tässä tilassa kameran (automaatti)tarkennus seuraa liikkuvaa kohdetta tarkentaen jatkuvasti uudelleen, kun laukaisunappia pidetään painettuna puoleen väliin. Ei tämäkään ihan pomminvarmaa tarkennusta takaa, mutta selvästi parempi se silti on verrattuna normaaliin One-Shot-tarkennukseen, jolloin kamera tarkentaa kerran, ja jos kohde on ehtinyt liikkua, tulee kuvasta epätarkka.

hugojoulul
Vasen: f/5, 1/160, ISO 250
Oikea: f/4, 1/200, ISO 200

Tarkennuksen oikeaan kohtaan osumisen todennäköisyyttä voi parantaa pienentämällä aukkoa (eli suurempi f-luku), jolloin syväterävyys eli terävyysalue kasvaa. Lisäksi polttovälin on hyvä olla mahdollisimman pieni, sillä mitä suurempi polttoväli (mitä enemmän zoomaat objektiivilla, sen isompi polttoväli), sen pienempi syväterävyys. Syväterävyyteen vaikuttaa myös se, kuinka lähellä kuvaaja on kuvattavaa kohdetta (mitä pienempi etäisyys, sen pienempi syväterävyys), mutta ei keskitytä nyt näihin. Pieni syväterävyys tarkoittaa siis sitä, että jos esimerkiksi tarkennat kissan silmiin, niin korvat ja nenä saattavat olla jo epätarkat. Pieni syväterävyys aiheuttaa herkästi liikkuvissa kuvissa sen, että kissan pään sijaan tarkennus on voinut osua vaikka kissan rinnuksille tai jopa takajalkaan kissan naaman ollessa epätarkka. Miettimällä säädöt niin, että syväterävyys on mahdollisimman suuri (eli lähinnä säätämällä aukon pieneksi), voi vääräänkin paikkaan osunut tarkennus tuottaa hyvässä lykyssä silti hyvin tarkentuneen kuvan. Kuva näyttäisi varmasti todella siistiltä pienellä syväterävyydellä jolloin tausta on sumea, mutta mä turhaudun epäonnistuneista kuvista sen verran herkästi, että tyydyn mieluummin suureen syväterävyyteen.

Lisäksi kuvaus on aina helpompaa, jos on kaverina kuvausassari! Kissan liikkeiden ennakointi on myös avuksi, jos vain mahdollista.

kuurkotus
Molemmat kuvat: f/5, 1/125, ISO 250

Summa summarum: tarkka kuva liikkuvasta kissasta on hieman onnen kauppaa, mutta liikkeen saa salaman avulla pysäytettyä leikiten, jolloin tuloksena on kuitenkin ihan ok-kuva vaikkei tarkennus olisikaan osunut ihan täysin nappiin.

 photo separator_zps3c2a8047.png

Salamasta on hyötyä myös ihan normaalien, vähemmän liikettä sisältävien kuvien otossa. Olen itse jo niin tottunut salaman kanssa kuvaamiseen, etten enää pystyisi sietämään sitä, jos kuvaus pitäisi suunnitella sen mukaan, paistaako aurinko kämppään sisään ja mistä päin valo tulee. Salamalla voi kuvata sisällä vaikka keskiyöllä pilkkopimeällä ja ihan mistä suunnasta haluaa!

hyppyviksu
Vasen: f/4, 1/200, ISO 160
Oikea: f/5, 1/160, ISO 200

Saitteko tästä postauksesta mitään irti, vai jaarittelinko vaan turhia? :D

22 kommenttia:

 1. Tämä oli oikein hyötytietoa. Kiitos tästä :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos julkaisusta! :) Samaa mieltä, lisäsalama on tosi hyvä, ellei ehdoton, kumppani hyville sisäkuville. :) Se tuli todettua marraskuussa kun meidän lisäsalama meni rikki ja piti elää parisen viikkoa ilman, ihan kamalaa aikaa. :D Meillä on käytössä 320EX-lisäsalama ja kävin kurkkaamassa sen ohjeluvun, joka näyttää olevan 10 numeroa pienempi kuin teillä. Mahtaakohan se olla meillä syynä vähemmän tarkkoihin liikekuviin, sillä muuten ainakin pikakatsauksella kaiken pitäisi olla ok. Pitää kuitenkin tarkemmin vielä tutustua noihin asetuksiin ja kokeilla säätää syväterävyyttä. Mie olen yleensä kärsimätön ja kuvaan automaattiasetuksilla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En huolestuis tuosta ohjeluvusta vielä. En mäkään käytä mun salamaa ikinä täydellä teholla, yleensä välillä 1/2 -0.7 - 1/2 +0.3. Kannattaa ehdottomasti tutustua säätöihin, siinä ei kauaa mene ja sitten kun niitä tulee käytettyä niin aika nopeasti osaa laittaa jo oikeanlaiset säädöt erilaisissa tilanteissa. :)

   Poista
 3. Kiva postaus. :) Mikä kamera sulla on nyt käytössä? Itsellä on myös samanen salama, mutta tuntuu että silti liike jää epäteräväksi, vaikka aukkokin huitelee jossain 5 paikkeilla. Salaman kanssa myös ainakin minulla nopein valotusaika on vaan jotain 1/200, jolloin senkin takia kuvat heilahtaa miten sattuu. Millaiset aukot, polttovälit ja valotusajat sinulla on esim. tuossa Viktorin viimeisimmissä kuvissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on Canonin 70D, mutta tällaisia hyppykuvia tuli aikaisemmalla 450D-rungollakin otettua. Päivitin postaukseen kaikkien kuvien osalta aukon, valotusajan ja iso-arvon, joista voidaan todeta että mullakin on yleensä tämäntyylisissä kuvissa aukkona 5, ja tosiaan valotusaika ei voi tuon kanssa olla nopeampi kuin 1/200. Yllättävää on, että ekat kuvat on otettu 1/100, ja ne on silti ihan hyvin onnistuneita.. :D Polttovälit unohdin katsoa, mutta yleensä vauhdikkaissa kuvissa arvioisin sen olevan noin 17-30mm.

   Poista
 4. Mulla ei edes ole järkkäriä, mutta oli kiva lukea tämä - laitoin muistiinkin - ja upeat kuvat taas kerran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää olikin kaikki vanhoja kuvia. Kiva että tykkäsit, vaikkei järkkäriä löydykään! Mutta hyvä tosiaan laittaa muistiin siltä varalta, jos joskus myöhemmin tulee näille vinkeille käyttöä. :)

   Poista
 5. Ihan loistava postaus ja ihania kuvia! En kyllä ymmärrä miten saat noin kohinattomia liikekuvia. Mä joudun salamankin kanssa nostamaan ISOa hirveästi ylöspäin, jos haluan kuvia jossa näkyy muutakin kuin epämääräinen suhru ja sitten taas kohisee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivitin äsken kuvissa käytetyt asetukset, ja kuten näkyy niin ISO ei kiri mulla korkeaksi. Rohkeasti vaan salamaan enemmän tehoa, jos muuten pitäisi nostaa ISOa tai suurentaa aukkoa!

   Poista
 6. *taptaptap* Kiitos tästä! :) Salaman osto olis hyvinkin ajankohtainen, mutta vielä pitäisi löytää Olympukselle sopiva (ja lompakolle) malli... Uusi objektiivikin olis kiva ja ja ja... huoh. Kissat tulee kalliiks ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin unelmoin uudesta objektiivista.. Kissat tulee tosiaankin kalliiksi, sillä en mä muuta kuvailekaan kuin kissoja, joten kameraan menevä raha on siis kissoihin menevää rahaa pienen mutkan kautta! :D

   Poista
 7. Joo. Siis ekaks pitää hommata ulkoinen salama :) Ollut jo toivelistalla pitkään, ehkä lakkaan toivomasta ja vaan yksinkertaisesti ostan sen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon samanlainen tämmösten vähän isompien hankintojen kanssa - mulla kestää vähän aikaa kerätä rohkeutta tehdä ostopäätös! :D

   Poista
 8. Mun pitäisi hankkia ulkoinen salama ja uusi objektiivi. :D Mutta hääjutut vie rahaa... :D Ehkä sitten häiden jälkeen! Olen kuvannut joskus siskon ulkoisella salamalla ja oli kyllä niin luksusta! :) Mä tosin pelkään että kohta menee kameran runkokin, ikää kun sillä on jo 3 vuotta ja mulla kaikki laitteet hajoaa yleensä ton ajan jälkeen. :D
  Mutta kiitos noista vinkeistä! :) Yksi syy miksi oon siirtänyt salaman ostoa on se, että millanen salama sitten pitäisi... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun edellinen runko kesti 5 vuotta, tai siis kyllä se on toimiva kamera edelleen, ei vaan mun käytössä. :D

   Poista
 9. Tulen palaamaan tänne kerta kerran jälkeen ja yritän sisäistää kaiken ;) Ostoslistalle menee kyllä nyt samantien ulkoinen salama. Upeita kuvia !

  VastaaPoista
 10. Oikein hyvä postaus! Itse opiskelin juuri kuvajournalismia ja näitähän me käytiin läpi, mutta aika paljon vähemmän keskityttiin liikkuviin kohteisiin. Tulee itsellä siis vähän unohtumaan, kun kuvailen suurimmaksi osaksi "hiljaisia" juttuja. :D Kiitos siis muistutuksesta! :)

  VastaaPoista
 11. Ulkoinen salama olisi kyllä ihan must! Harmi vain, ettei sellaiseen ole varaa vielä hetkeen :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamerakamat on harmittavan kalliita.. Mutta hyvää kannattaa kuitenkin odottaa! :)

   Poista