keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Jaden yskänkohtaukset

Tämän blogin puolella en olekaan tainnut puhua Jaden yskästä ollenkaan.

IMG_1250

Aloitetaan ihan alusta. Ensimmäinen yskänkohtaus tuli kun Jade oli aika nuori, olisiko ollut alle yksi vuotias, ja asuttiin silloin vielä Tervakoskella Jaden kanssa. Kohtaus tuli silloin ihan ymmärrettävästä syystä, sillä olin juuri kaatamassa uutta hiekkaa hiekkalaatikkoon ja Jade hölmönä tunki sinne samaan aikaan (en ehtinyt estää) ja tietysti hiekan kaatamisesta noussut hiekkapöly ärsytti sen hengitysteitä. Tätä nyt ei välttämättä laskettaisi mukaan seuraaviin yskänkohtauksiin, sillä ne tulivat ihan ilman syytä ja ne alkoivat vasta, kun muutimme Helsinkiin. Oireet olivat kuitenkin samanlaiset.

Helsingissä tosiaan alkoivat kunnon yskänkohtaukset. Jade alkoi yskiä yllättäen ja ihan ilman syytä kaula pitkällä maata pitkin, kielikin törrötti ulkona useasti. Jade myös hakeutui läheisyyteeni aina yskän tullessa. Yskänkohtaus koostui noin kymmenestä yskähdyksestä, jonka jälkeen Jade oli taas täysin normaali. Monesti kohtaus tuli ruokailun yhteydessä, en tiedä onko tämä sattumaa vai ei, mutta mikään ei viitannut siihen, että sillä olisi jokin mennyt väärään kurkkuun. Olen saanut yhden yskäisyn kerran kuvattua videollekin (järkyttävä laatu, ja taustalla kuuluu pikkuveljen sotapeliselostus, mutta koittakaa kestää):Monet ehdottelivat, että yskä johtuisi karvapalloista, mutta Jade ei koskaan oksentanut karvapalloa kohtauksen jälkeen, ei edes koko loppupäivän aikana. Itse veikkailin vahvasti astmaa. Asiaa ei sen tarkemmin alettu selvittämään vaikka siitä eläinlääkärillä aina vuositarkastuksen aikoihin mainitsin, sillä kohtauksia tuli kuitenkin verrattain harvoin, eivätkä ne näyttäneet haitanneen Jadea ollenkaan.

Yskää oli suurin piirtein kerran kuussa, mutta joskus oli parikin kuukautta väliä jolloin yskää ei ollut. Viimeinen raportoitu yskänkohtaus oli päiväkirjani mukaan 14. elokuuta 2014. Muutimme Vantaalle lokakuun lopussa, ja uudessa asunnossa yskää ei ole esiintynyt kuin vasta äskettäin, 1. kesäkuuta. Tietysti on sekin mahdollisuus, että yskää on ollut aiemmin huomaamattamme mutta uskon, että oltaisiin huomattu jos sitä olisi ollut vanhaan tapaan kuukausittain. Saas nähdä seuraavien kuukausien kuluessa, miten usein yskää tulee esiintymään.

IMG_1249

Olen miettinyt, että voisiko tämän syynä olla huono ilma tai joku muu vastaava. En meinaan yhtään ihmettelisi, jos HOASin kämpässä olisi vaikka hometta tai jotain vastaavaa, ja sen vuoksi Jaden oireilu olisi ollut voimakkaampaa siellä. Nykyinen kämppä on tuliterä ja huoneilman uskon olevan priimakunnossa, joten mietin sitten voisiko nämä oireet johtua vaikka siitepölystä? Tai sitten Jade oli kuopinut antaumuksella hiekkiksellä hetki ennen yskänkohtausta (se oli aamuyöstä, nousin ylös sängystä ja löysin Jaden yskimästä suht läheltä hiekkistä, toisaalta vieressä oli myös nojatuoli, jossa Jade yleensä nukkuu yönsä). Mene ja tiedä, mutta pääasia että kohtaukset ovat vähentyneet huomattavasti! :)

 photo separator_zps3c2a8047.png

Jos seuraatte meitä Facebookissa niin tiedättekin jo, että täällä on Catmaxin maalausprojekti meneillään. Maanantaina haettiin kapistus kotiin ja aloitin heti maalausurakan. Tänään päästään laittamaan paikalleen runko ja kaksi tasoa, eli iso taso ja pieni taso. Pilvilinnassa ja laiskanlinnassa on sen verran enemmän maalattavaa että ne taidetaan saada paikoilleen vasta vähän myöhemmin. Loppuviikosta kuitenkin postausta luvassa Catmaxista!

8 kommenttia:

 1. Max yskii myös joskus.. Usein tulee karvapallo-oksennus vähän sen jälkeen.. Mutta joskus olen miettinyt johtuuko se Maxin riehumisesta - hengästymisestä - että se on joku hengityksestä/sydämestä johtuva? Riehuuko Jade ennen yskimistä? - emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun Jade hengästyy niin se alkaa tuhisemaan, eli ihan erilaista kuin tuo yskiminen. Yskä tulee yleensä ruokailun tai ihan vaan levolla olon aikaan.

   Poista
 2. Mulle on kasvattaja ja lääkäri sanonut, että kerran kuukaudessa yskiminen on pitkäkarvaisten kissojen kanssa suhkoht normaalia ja niin taisi olla ruudolf.orgin lääkärikin maininnut Karrin kerran kuukaudessa yskästä. Coco yskii myös välillä, tosi harvoin juurikin kerran kuukaudessa ellei harvemmin. Uskoisin sen johtuvan jostain karvoista kurkussa. Jos teillä ei keuhkot vingu ja muutenkin vuositarkastuksissa kaikki ok, ei hätää! Sitten, kun yskää alkaa tulemaan päivittäin monesti päivässä on syytä käydä röntgenissä ja saada lääkitys. Meilläkin muuten ihan uusi asunto tai oltiin ensimmäiset asukit silloin pari vuotta sitten. :) Ja yleensä jos on astmasta kyse niiiin kesällä oireiden pitäisi kadota ja syksy ja kevät onne pahimmat. Coco taisi yskästä viimeksi viikko sitten ja astma Ruffe taas ei ole yskinyt pitkään aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taas muistelin lukeneeni ruudolf.orgista joskus jotain HCM:sta ja yskästä.. Saatan tosin muistaa väärinkin!

   Meille ei elli ole koskaan sanonut tuollaista että pitkäkarvaisen kissan kuukausittainen yskä olisi suht normaalia, pikemminkin on sanottu että lievä astma on ihan mahdollinen. Eihän sille vielä kannata mitään tehdä jos se myös pysyy lievänä. Sitten tosiaan jos ollaan siinä pisteessä että joka päivä tulee yskää niin todellakin lääkitys, se on jo mun mielestä aika paha tilanne ja mentäisiin lekuriin jo paljon ennen sitä (about jos parin viikon välein tai viikoittain alkaisi jatkuvasti olla).

   Poista
  2. Se meni niin että Karria vietiin lääkäriin samaisen yskän takia, mutta mitään yskään liittyvää ei röntgeneissä näkynyt mutta siellä oli sit se sydänvika joka ei liittynyt yskään mitenkään. Tiedän myös aika monta ragdollia jotka yskii silloin tälllöin eikä lääkärit ole siitä ollut moksiskaan. :)

   Poista
  3. Ahaa, no mutta yskä on kuitenkin mahdollinen oire HCM:stä tai muista sydänjutuista, siksi varmaan muistelin sen niin!

   Poista
 3. Voi harmi kun Jadella(kin) on yskää! :( Meilläkin Nora yskii välillä, yskähdyksiä tulee vain jokunen (about 2-8) kerralla ja kohtauksia epäsäännöllisesti, ehkä 1-2 krt/kk. Uskon, että lievä astma, mutta en ole käyttänyt eläinlääkärillä kun on niin harvoin. Jos alkaa ajan myötä tihenemään, niin sitten tutkimuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti teilläkin pysyy noin harvassa yskiminen, eikä pahenisi!

   Poista