perjantai 10. heinäkuuta 2015

Erilaisia tyyppejä

 photo 10636249_575038655960502_4574579535106786791_n_zpsa29yfvrn.jpg
Kuvan lähde tuntematon.

Olen monesti törmännyt netissä ylläolevaan kuvaan, jossa on hauska ja osuva tekstinpätkä. Tuo kuvan aby on kuitenkin aika extreme tyypiltään, sehän näyttää ihan abyväriseltä itikseltä! Itiksissä ei ole mitään vikaa, mutta kun abyn ei kuulu näyttää itismäiseltä. Facebookin kansainvälisessä abyryhmässä oli aika kauan sitten keskustelua old style ja new style abyista, ja tuo kuvan kissa kuuluu siis jälkimmäiseen ryhmään. Nyt kun puhutaan siitä miltä abyn pitäisi näyttää (standardin mukaan), niin mullapas on jännittäviä uutisia kerrottavana: Viktor on kutsuttu rotuseminaariin, jossa tuomarit pääsevät kertaamaan tietämystään abysompuista (ja itämaisista). (Tämä ei nyt tarkoita sitä, että Viktor olisi rotumääritelmän suhteen täydellinen, vaan mukaan tarvitaan vertailun vuoksi eriasteisia kissoja ja jokaisella on tietysti omat vahvuutensa ja heikkoutensa.) Seminaari on parin viikon päästä ja olen niin iloinen että Viktor kutsuttiin, sillä seminaariin ei ole vapaata pääsyä, vaan käytännössä siellä ovat vain tuomarit, järjestäjät ja seminaarikissojen omistajat. Katsotaan, josko saisin kirjoitettua seminaarista jonkinlaisen postauksenkin.

 photo separator_zps3c2a8047.png

Itse asiassa kuvassa oleva persialainenkin on mainio esimerkki rodusta, josta löytyy erilaisia tyyppejä. Tässä tapauksessa toinen tyyppi on vain kovin harvinainen, puhun nyt tietysti pitkänenäisestä eli perinteisestä persialaisesta, jota myös doll face-persialaiseksi kutsutaan. Pohjoismaista löysin pikaisella googletuksella pari kasvattajaa. Olen itse ihastunut Instagramissa @hendricksthepersian doll face-persialaiseen.

Pomppivia karvapalloja. :D

 photo separator_zps3c2a8047.png

Vielä vähän OT: Käytiin tänään katsomassa Minions-leffa (oli tosi hyvä!), ja ennen leffan alkua tuli tällänen traileri:

Tuo leffa on pakko nähdä!

Millaisesta tyypistä tykkäät omassa rodussasi?
Oliko doll face -persialaiset teille tuttuja?
Tykkäättekö minioneista/kätyreistä?

20 kommenttia:

 1. Oon aina aatellu etten koskaan vois ottaa persialaista itselleni, mutta eeeehkä sittenkin, jos se on tuommoinen doll face! :D Ja tuo leffa on NIIN pakko nähdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkänenäiset on munkin mieleen enempi, mutta toi turkki.. Ei kiitos! :D

   Poista
 2. Leffa näyttää kyllä erittäin mielenkiintoiselta! Seminaari Viktorin kanssa on varmaan opettava! Mitähän Viktor siitä tykkää? - Emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti opin seminaarissa itsekin jotain lisää siitä, millainen on standardin mukainen aby. Pitää siis kuunnella korvat höröllä. Viktor ei varmaan ole moksiskaan, kun käytännössä tilanne taitaa olla verrattavissa siihen, että Viktor olisi tuomarin arvioitavana kissanäyttelyssä. Ja Viktorin ensimmäinen näyttelyhän meni ihan mahtavasti, joten sen perusteella Viktor vaan nauttii kaikesta saamastaan huomiosta ja ihmettelee muita kissoja. :)

   Poista
 3. EIKÄ MITÄÄN MAININTAA MINUN POJISTA HÄPEEÄÄÄÄ! :D
  xoxo Mella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorii, keskityin tässä nyt niihin erikoisempiin tyyppeihin! En uskalla sen enempää munkaan poikia alkaa analysoimaan mitä tyyppiä ne on koska en oo yhtään varma, mutta oletan että ne on jonkinasteisia välimuotoja. Perskeistä tiedän sitäkin vähemmän. :D

   Poista
 4. Dollface -persialaiset ovat mielestäni todella söpöjä, nykypersialaisen naamasta en tykkää.
  Itselläni on siperiankissoja, jotka ovat suht tuoreita vielä rotukissamaailmassa (FiFen hyväksymä v 1998). Pidän niissä luonteesta, näyttävästä (mutta helppohoitoisesta) turkista sekä pyöreydestä piirteissä. Tsemppiä teille rotuseminaariin, hieno homma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muistaakseni oon jostain lukenut, että siperialaiset ja/tai pitkäkarvaset brittiläiset ois aika lailla perinteisen persialaisen kaltaisia naamastaan(?). Turkkia doll face -perskeillä kuitenkin on ihan jumalattomasti enemmän kuin noilla roduilla, kuten perskillä kuuluukin olla. Mäkin tykkään enemmän tuosta lempeämmästä ilmeestä, johtuukohan doll face -nimitys siitä..?

   Poista
 5. Trailerin jääkaappikissa on niin kastraattiaby! :D

  VastaaPoista
 6. Hei mäkin taisin kuulla jotain mainintaa tuosta seminaarista, jos se on se mikä on ennen Hämeenlinnan näyttelyä? Musta tosi hyvä juttu että meette sinne Viktorin kanssa, musta Viktor on tosi hyvännäkönen aby! :) Mä oon ite enemmän old style abyn puolella, ite en tykkää jos kissoja rodutetaan alkuperäisversioidensa karikatyyreiksi, mitä esim. monien koirarotujen kanssa on käynyt, ja sitten siinä jalostushuuruissa unohdetaan se eläimen pitkäaikainen hyvinvointi. :( Nyt pelottaa viel enemmän kun abyjen pitäisi siirtyä itisten kans samaan luokkaan. :D Mä juttelin yhdessä vaiheessa pitkän tovin tästä kissojen jalostamisesta yhden ekologian ja ympäristönsuojelun dosentin kanssa, ja musta hän kiteytti oikeanlaisen jalostamisen tosi hyvin: vaikka kissa on jalostettu (rodutettu), sen pitäisi silti pystyä palaamaan luontoon omaan lajityypilliseen habitaattiinsa menestyvästi ja pystyä tyydyttämään lajityypilliset perustarpeensa lajityypillisen käyttäytymisensä avulla. Meillähän on jo muutamia rotuja, jotka eivät luultavasti tätä täytä ja mua pelottaa välillä ihan hirveesti, että kissarodut lähtee samaan alamäkeen, mitä pitkin tietyt koirarodut on menneet ja terveys siinä samalla. :( Mitä mieltä sä olet tästä? Oon puhunut tästä kissakavereilleni ja he ovat sanoneet että pelkään turhaan. :D Toivon tosiaankin niin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu puhun juurikin siitä Hämeenlinnan seminaarista!

   Mä en myöskään lämpene ylityypitetyille kissoille, eikä tämä koske vain abyja. Mitä tulee tuohon, että kissat olisivat menossa koirarotujen perässä alamäkeen, niin kyllä mäkin oon sitä mieltä että se on ihan täysin mahdollista, varsinkin jos tarkastelee vaikka persialaisen kehitystä tämän videon perusteella: https://www.youtube.com/watch?v=DuYvjqLywMw Koiria on taidettu jalostaa vähän pidempään kuin kissoja, ja en sitten tiedä vaikuttaako perskin ruumiinrakenne vielä mitenkään esim. synnytyksessä, kuten vaikka enkkubulleilla, toivottavasti ei.. Simsku taitaa olla toinen esimerkki, joka on nykyään aivan erilaisia lähtötilanteeseen verrattuna.

   Mäkin olen miettinyt tuota kategoriamuutosta ja sen vaikutusta tulevaisuuden abyyn. Lisäksi olen lukenut että pisteytykseenkin tulee muutos, jolloin pää saa hieman enemmän painoarvoa kuin nykyisin.

   Poista
 7. Oho, on kyllä erikoisen näköinen aby! Onnea seminaariin! Tosi mahtavaa, että poitsu otettiin mukaan, Viktor on tosi komea ja omaan silmääni ulkomuodoltaan täydellinen aby. :)

  Ihanaa, että vielä löytyy pitkänenuisia persialaisia! Toivottavasti ne alkaisi yleistyä, kuten myös pitkäkuonoiset exoticit. :)

  Tuo leffa näyttää tosi kivalta!! :D Tosi fiksu kisu kun ei syönyt sateenkaariraksuja, vaan meni lihan kimppuun. :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kyllä sille leffan kissalle taisi se kakkukin maistua! :D

   Poista
 8. Ai niin ja mitä tulee oman rodun tyyppeihin, en juurikaan tykkää curleista, joilla korvat on vain pienet nypykät päälaella eli pää on huomattavan iso korviin nähden. Korvien tulee näyttää korvilta, vaikka olisikin erikoiset (kippurat). Onneksi ne nypykkäkorvat näyttää olevan vähemmistö. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oo tarkkaillu curleja niin tarkasti että olisin huomannut tuon, pitääpä mielenkiinnosta selailla jos vaikka catza.netistä löytyisi havainnollistavia kuvia asiasta.. :)

   Poista
 9. Suorastaan ruma tuo sininen kisu, suhteettoman isot korvat, liian pitkät jalat. Ei kyllä ei pisteitä heru tälle uudelle tyypille. Kaikkihan persialaiset näyttivät noilta nukkenaamoilta vielä parisenkymmentä vuotta sitten. Jalostus mennytnäillä väärään suuntaan ulkonäköä jos katsotaan

  VastaaPoista