maanantai 10. elokuuta 2015

Akilleen kantapää

Nyt on röntgenissä käyty ja syy tassun oireiluun on selvillä.

IMG_1482
Jade juuri kotiutuneena.

Jadelta kuvattiin molemmat tassut, terve jalka kuvattiin vertailun vuoksi. Ero oli näin maallikon silmäänkin selvä. Jadella oli turvotusta akillesjänteessä ja sen lisäksi oli hieman periosteaalista uudisluuta havaittavissa prosessus calcanuksessa, mikä paikka se nyt onkaan, tätä en taida kuvista erottaa. Se kuulemma johtuu tulehduksesta. Pyysin kuvat mukaan CD:lle poltettuna ihan vaan jotta saisin mielenkiintoista kuvitusta blogiin. Täytyy taas todeta että kaikkea sitä tekeekin blogin eteen, CD:lle tuli hintaa 10e! Tässä ne kuvat:

tassukuvavertailu
Vasemmalla terve kinner, oikealla sitten vaivainen kinner. 

Diagnoosina oli nyt siis akillesjänteen (eli kinnerjänteen eli kantajänteen eli akilleen kantapään) revähdys. Hoitona on 3 viikkoa lepoa (=eristys makkariin, mutta kyllä sielläkin voi hyppiä, on täysi mahdottomuus estää kissaa hyppimästä ollenkaan, esim sänky on aika vaikea siirtää yhtään mihinkään) ja tulehduskipulääke vielä viikon ajan. Hoitava eläinlääkäri soittaa vielä myöhemmin tällä viikolla, kun ortopedi on katsonut kuvia ja kertoo sitten, mitä mieltä hän kuvista on. Ortopedille on kuitenkin jo varattu kontrolliaika parin viikon päähän.

20 kommenttia:

 1. Hyvä, että kävitte kuvaamassa. Kuvista näkee selvästi eron. Toivottavasti Jade paranee pian. Huoneeseen eristäminen on hyvä vaikka toki sielläkin voi liikkua ja hyppiä. Jos täydellistä lepoa vaatii, niin pitää laittaa isokokoiseen häkkiin, esim. tuplasturdin kokoinen. Voi Jade-parka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makkarissa nyt voi ainakin estää yli 50 senttiä korkeat hypyt, kai sekin jotain on.. Ei kyllä innostaisi yhtään häkkiä käyttää. Onneksi ensi viikolla on kesäloma niin on helpompi vahtia Jadea, ja tälläkin viikolla Jade joutuu olemaan useamman tunnin yksin vain parina päivänä. :)

   Poista
 2. Hyvä että selvisi ja että on oikea hoito päällä. Tuo hyppykielto on kyllä hankala, mutta ehkäpä Jade itsekin tajuaa varoa hyppyjä ainakin aluksi kun jalka on kipeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se kyllä tajua. :D On se jonkin verran vähentänyt keittiön tasoille hyppimistä, mutta sohvan korkeudelle se on hyppinyt ihan normaaliin tapaan.

   Poista
 3. Onpa tylsää ettei saa hyppiä. Sehän suorassaan mahdotonta! - Pepsi

  VastaaPoista
 4. Voi kuinka harmillista :(, mutta ei ollut sentään se pahin asia mitä ajattelit et olisi voinut olla!
  xoxo Mella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollu pahin, vaan taisi oli lievin mahdollinen vaiva! :D

   Poista
 5. Hyvä että tassuongelman syy selvisi! Toivotaan että tulehduskipulääkkeet alkavat purra. Hyppykielto on kyllä hankala, mutta se kyllä varmasti jo auttaa jos suurimmat hypyt saa estettyä. Calcaneus ainakin on tuo törröttävä luu, jonka ympäri akillesjänne kiertää, mä sanoisin että se uudisluu olisi sitten tuo pieni terävä reuna siinä luun päässä, mutta en ole varma. Paranemisia Jadelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kiinnitin huomiota myös siihen pieneen terävään, mutta sitten mietin että onko tuo pää hieman pyöreämpi.. No sillä nyt ei sinällään mitään väliä ole, jossain turvotus-alueella se kuitenkin on eikä siitä nyt tarvitse välittää.

   Poista
 6. Oho :-((( Onpas ikävää! Eikä kissaa tosiaan kokonaan voi estää hyppimästä, se on selvä. Onneksi saatte nyt kuitenkin diagnoosia ja hoitoa, etenemistä on sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No samaan tyyliin ollaan jatkettu jo viikko tätä ennen, toivottavasti pian alkaisi jo hellittämään..

   Poista
 7. Mä lainasin kerran mun koiran näyttelyhäkkiä kaverin kissalle, joka oli murtanut jalkansa eikä saanut yhtään liikkua. Ilman häkkiä siitä ei olis tullut mitään, kun ei kissa osaa olla itse liikkumatta.

  Meidän eläinlääkäristä rtg-kuvat saa pyytämällä maksutta sähköpostiin. Se on ollut kätevää.

  Paljon tsemppiä ja rauhallisia toipilaspäiviä Jadelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kiellettiin vain hypyt eikä kävelyä. Jos jalka on mennyt poikki niin sitten ilman muuta pitäisi laittaa häkkiin, mutta revähdyksen takia.. Mun mielestä menis vähän yli tässä tilanteessa!

   Hmm, pitää seuraavaksi kysyä jos kuvat sais säpolla edullisemmin tai jopa veloituksetta, se ei tullutkaan mieleen!

   Poista
 8. Tosi hyvä, että syy selvisi! Röngten-kuvat on tosi kiehtovia, miekin otin aikoinaan edesmenneestä liskosta röngten-kuvan mukaan ihan havainnollistamistarkoitukseen, jos sille joskus käyttöä löytyisi.

  Kovasti paranemisia ja lepoa Jadelle, toivottavasti jalka paranee mahdollisimman pian! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jade on kyllä ollut tänään aika rauhallisesti. Se on saanut tulla pari kertaa muuallekin asuntoon (kunhan sitä vahtii koko ajan), ettei siitä tule ihan mökkihöperö kun joutuu vain yhdessä huoneessa olemaan pitkiä aikoja! :D

   Poista
 9. Voivoi. Aika haasteellista toi kissan lepoon laittaminen :) Toivottavasti eristys auttaa ja Jaden tassu paranee!

  VastaaPoista
 10. Yh, hyppykielto. Tuli niin selvästi mieleen se aika, kun Mikaelilla oli toinen etujalka ja toinen takajalka paketissa ja poikaa piti pitää koiranhäkissä varmaan ainakin kuukauden. Onneksi Jaden vaiva selvisi röntgenissä, eikä vaikuta niin vakavalta jos ei kerta häkkiin pidä eristää. :) Varmaan suuri helpotus sullekin tietää, ettei kyseessä ole mitään hengenvaarallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät ainakaan sanoneet mitään että häkissä pitäisi pitää. Helpotus oli tosiaan suuri, nyt ei tarvitse miettiä omassa päässään kaikkia mahdollisia diagnooseja!

   Poista