maanantai 23. marraskuuta 2015

Mäntykissanhiekka

Kuten olen jo aiemmin pikaisesti maininnut, niin meillä on testailtu viime aikoina mäntykissanhiekkaa. Meillähän oli testissä keväällä pellettejä, mutta niiden kanssa vaikutti siltä ettei niiden tassutuntuma ole mitä parhain. Mäntykissanhiekka on pienempää ja raemaista, mutta selvästi kuitenkin isompaa kuin mikrohiekka.

IMG_2916

Viktorilla oli ennestään kokemusta mäntykissanhiekasta kasvattajan luona, joten ei ollut yllätys että Viktor alkoi innokkaasti käyttää uutta hiekkaa. Jade ei ole koskenut jalallakaan mäntykissanhiekkaan. Hugo lämpeni uudelle hiekalle hitaammin, mutta sitten kun se rohkaistui niin sekin tykästyi hiekkaan. Nykyään pojat käyttävät ykköshädällä paljon mäntykissanhiekkaa, mutta kakkoshädällä käydään edelleen vain ja ainoastaan mikrohiekassa (yhdet kakkoset oon vaan kerännyt mäntyhiekkiksestä). Kun vaihdoin mäntyhiekkahiekkiksen hiekan merkkiä, laitoin vanhat hiekat mikrohiekkaa sisältäviin hiekkiksiin. Jadelle laitoin vain vajaan kauhallisen ja poikien hiekkikseen loput. Jade kävi normaalisti hiekkiksellään tämän jälkeen, mutta pelkällä mäntyhiekalla se ei tosiaan ole käynyt kertaakaan. Poikien hiekkiksessäkin se käy välillä, vaikka siellä on selvästi enemmän mäntyhiekkaa.

Ensimmäinen asia, jonka me ihmiset huomattiin mäntykissanhiekassa, on sen ihana tuoksu! Niin ja onhan se kevyempääkin kuin mikrohiekka, 8 kilon säkki on tilavuudeltaan yhtä iso kuin 15 kilon mikrohiekkapussi, eli mäkin sain kannettua puuhiekkapussin kotiin olemattomilla lihaksillani ilman puuskutusta. Mäntyhiekka muodostaa ihan hyviä paakkuja, vaikkei ne tietystikään ole samanlaisia kuin savipohjaisen hiekan muodostamat paakut. Mäntypaakut on ainakin mun käsittelyssä pysyneet ihan tarpeeksi hyvin kasassa. Porta Pine muodosti hieman kiinteämpiä paakkuja kuin Golden Pine, mutta uskon sen johtuneen pienemmästä raekoosta. Mäntykissanhiekassa voi ilmeisesti olla raekoon suhteen aika suurta vaihtelua saman merkin sisälläkin.  En ole vielä päässyt tätä kuitenkaan toteamaan, kun molemmista merkeistä on ensimmäiset pussit käytössä. Mäntyhiekka kulkeutuu hiekkiksen ulkopuolelle siinä missä mikrohiekkakin, muttei kuitenkaan aivan yhtä pitkälle kuin mikrohiekka.

Mäntykissanhiekka on myös ekologinen valinta. Sen pystyy halutessaan hävittämään WC-pönttöön (pieninä määrinä!), kompostiin tai bioroskikseen. Mä oon hävittänyt hiekan kuitenkin normaalisti sekajätteeseen niin ei tarvitse eri pusseihin alkaa paakkuja keräilemään kun kerran noita mikrohiekkapaakkujakin meillä tulee.  Mäntykissanhiekka on myös todella riittoisaa!

IMG_2868

Kissojen näkökulmasta vaikuttaa siltä, että raekoko ei ole vielä niin suuri, että se haittaisi tassutuntumaa, toisin kuin pellettien tapauksessa. Kissat myös tykkäävät kaivaa mäntyhiekkaa, uskaltaisin jopa sanoa että sitä kaivetaan ehkä enemmän kuin mikrohiekkaa. Tosin se voi johtua siitäkin, että mäntyhiekka on avohiekkiksessä, eli siellä pystyy viettämään aikaansa enemmän kuin tunkkaisemmassa katollisessa hiekkiksessä. Mäntykissanhiekan oma tuoksu peittää muuten pahat hajut alleen tosi kivasti. Lisäksi männyn ammoniakki neutralisoi luonnostaan epämiellyttäviä hajuja. Mäntyhiekkistä tyhjentäessä nenään ei ole tullut ollenkaan pahoja hajuja, kun taas mikrohiekkistä tyhjentäessä jo se pelkkä savihiekkamainen tuoksu on mun mielestä luotaantyöntävä sekoittuessaan vielä lisäksi niihin muihin vessahajuihin.

IMG_2643

Ainakaan Jaden hiekkikseen ei mäntyhiekkaa olla vaihtamassa, mutta olen miettinyt että pitäisikö poikien hiekkikseen vaihtaa mäntyhiekka kokonaan. En millään haluaisi pitää kolmea hiekkistä meidän pienessä kämpässä. Olen tehnyt jokin aika sitten hiekkisten paikkojen muutoksia, eli poikien hiekkis on nyt vessassa ja Jaden hiekkis tietysti makkarissa, jossa se yönsä ja työpäivän ajan aikansa viettää. Ennen molemmat hiekkikset olivat olkkarissa, ja olkkari oli aina kuin hiekkaranta. Muutoksen jälkeen on ollut ihanaa kun ei ole tarvinnut katsoa että astuu jalalla niihin vähiten hiekkaisiin kohtiin, vaan on saanut huoletta kävellä ilman että hiekka tarttuu sukkiin ja leviää entistä laajemmalle alueelle. Nyt kun mäntyhiekkis on olkkarissa, on hiekkaa taas ollut aika paljon. Onneksi se ei sentään kulkeudu ihan niin pitkälle kuin mikrohiekka!

Hinnoista vielä sen verran, että kaikki hiekat ovat samoissa hinnoissa. Golden Pinesta taisin tosin maksaa pari euroa Suomi-lisää kun hankin sen Faunattaresta, mutta Zooplussalla molemmat mäntyhiekat ovat samanhintaisia. Mäntyhiekkaa ei ole yhtä laajasti saatavilla kuin mikrohiekkaa, mutta onneksi Zooplussalta voi tilata molempia. Kaikki eivät kuitenkaan tykkää tilata hiekkaa postitse, joka on ihan ymmärrettävää. Mä löysin läheisestä Faunattaresta Golden Pinea, mutta Porta Pinea en ole nähnyt kivijalkakaupoissa, mikä on harmi. Lisäksi Zooplussalta saa Greenwoods Plant Fibre -nimistä puukuituhiekkaa (näyttää samalta kuin mäntyhiekka), jota voisi myös jossain vaiheessa kokeilla.

Oletteko kokeilleet mäntykissanheikkaa?

16 kommenttia:

 1. Ööö, en tiedä kyllä tuollaisesta mäntykissanhiekasta mitään, mutta männyssä on kyllä kiva kiipeillä ja leikkiä mäntykissaa! - Pepsi

  VastaaPoista
 2. Ei ole kyllä tämmöisiä kokeiltu! Suosittelusi kuulosti kyllä sen verran hyviltä, että taidan pistää pari pussia seuraavaan Zooplussan tilaukseen testiin :D Meillä ainakin Lalli tykkää hirveästi käydä pelleteillä, joten tuo voisi olla toinen oikein hyvä vaihtoehto, toki lämmityspelletti on pirun paljon halvempaa (agrimarketista 16kg 5,25€)... mutta ainakin testiin voisin ottaa! Kokeilimme joskus Ökoa, ja siitä en hirveämmin tykännyt, en muista mikä siinä tökki eniten, mutta se jäi kyllä ainoaksi kokeiluksi sen kanssa.

  Kestääkö tämä mäntyhiekka suunnilleen yhtä kauan käyttökelpoisena kuin mikrohiekka, vai tarvitseeko tätä ostaa kerralla enemmän jos ajattelee että kuukausi pitäisi pärjätä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollu noin parin viikon ajan hiekkiksessä yhtä mäntykissanhiekkaa (2x2 viikkoa siis), eikä tuossa ajassa hiekkis ole mennyt mitenkään likaiseksi. Veikkaan kyllä että aika saman aikaa säilyy kuin mikrohiekka.

   Poista
 3. Meillä käytössä puupohjainen Cat's Best Öko Plus on osoittautunut mainioksi, kaikkien mikrohiekkakokeilujen jälkeen. Sitoo kyllä hajua loistavasti ja plussana se ettei pölyä yhtään. Mutta minustakin tuntuu että tätä kaivellaan ja kaaputellaan muita hiekkoja enemmän, vessan lattia on suorastaan vuorautunut noilla nokareilla :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdinkin mainita tuosta pölyämättömyydestä! Mäntykissanhiekkakaan ei siis pölyä ollenkaan. :)

   Poista
 4. En kyllä koskaan ole kuulutkaan tuollaisesta! Vaikuttaa kiinnostavalle, meillä on on pelletit käytössä.

  VastaaPoista
 5. Meillä on käytössä puupohjainen Ökö Plus, joka on rakenteeltaan samannäköistä kuin noi mäntykissanhiekat. Tuoksuja Ökö ei vaan taida pitää ihan niin hyvin kuin noi männyt ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Ökö on tosiaan hyvin samantyylistä. Männyn tuoksu on kyllä yllättävän voimakas ainakin aluksi, joko se sitten hälvenee tai sitten nenä tottuu siihen.. :D

   Poista
 6. Tosi kiva ja kattava arvostelu! :) Mukavaa lukea kokemuksia eri hiekoista. Tosi kauniitahan ainakin nämä ekologiset vaihtoehdot on ja tässä näyttää olevan tosi hyvä raekoko. Voisin kuvitella, että mukava kuopia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo munkin mielestä tää mäntyhiekka on esteettisempää kuin mikrohiekka. Olen nähnyt kasvattajalla paljon pienempirakeisempaakin mäntyhiekkaa kuin nämä.

   Poista
 7. Meillä on ÖkoPlus käytössä ja testissä toisessa vessassa Greenwoodsin puupohjainen. Öko pölyää, mutta paakkuuntuu hyvin, pölyämisen takia pakko löytää joku muu tilalle. Greenwoods haisi niin voimakkaasti puulle aluksi, että viikkoon Pena ei suostunut tuohon vessaan ollenkaan, mutta nyt kun tuoksut on hälvenneet, on poitsu siinä käynyt ja ilokseni olen huomannut, että tämä ei pölyä ollenkaan samaan malliin kuin Öko ja jostain käsittämättömästä syystä Greenwoods ei myöskään kulkeudu ulos vessasta toisin kuin Öko. Kumma homma kun ihan saman näköistä tavaraa nuo kuitenkin on. Greenwoods tekee myös tosi hyvät paakut, ehkä vähän jopa tiiviimmät kuin Öko.
  Ehkäpä mä viimein löysin Ökolle korvaajan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä, että kulkeutuvuus on erilainen, vaikka samannäköistä tavaraa kuitenkin on! :o Ehkä niissä on joku tiiviysero->massaero?

   Poista
 8. Meillä on ollut käytössä Ökoplus jo muutaman vuoden, enkä kyllä aio vaihtaa takaisin mikrohiekkaan. Minusta mikrohiekka haisee vähän pissan tapaiselta jo ihan uutena, tai ainakaan se haju ei ole mikään miellyttävä, ja se savipöly ottaa kyllä henkeen. Siinä myös mietityttää se, että katollisissa laatikoissa käyvät kissat joutuvat kuopiessaan hengittelemään sitä savipölyä, joka ei ehkä ole kovin terveellistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikrohiekan haju on tosiaan semmoinen tunkkainen ja pölyinen!

   Poista