perjantai 18. joulukuuta 2015

Lampaantalja

En aluksi ajatellut ostaa sen kummoisempaa joulahjaa kissoille. Kun olin tarpeeksi monta kertaa kävellyt kauppakeskuksessa taljoja ynnä muita nahkatuotteita myyvän kojun ohi niin päässä alkoi muodostua ajatus, että lampaantalja voisi olla kiva lahja kissoille. Lopulta sain myös päätettyä minkä värisen taljan haluan ja pääsin kantamaan oman taljani kotiin! Talja on kooltaan keskikokoinen ja hintaa sillä oli 49 euroa.

IMG_3421

Värivalikoima oli laaja, löytyi perinteistä valkoista eri pituisella karvalla, erilaisia kirjavia, pitkäkarvaista ruskeaa ja harmaata. Pitkäkarvainen ruskea talja oli upea, mutten tiedä toimisiko ruskea meidän sisustuksessa.. En myöskään halunnut valkoista koska melkein kaikilla on semmoinen, joten otin harmaan. Harmaa talja ei ole värinsä puolesta sopivin kissojen turkkeja ajatellen, kun taloudessa on kaksi sinistä kissaa. Hugon väriin kanssa talja ei riitele ollenkaan, mutta Hugo ei sattuneesta syystä pääse taljasta nauttimaan vielä vähään aikaan, syy selviää alla olevasta videosta.


Niin, Hugo-poika se yritti merkata taljan heti ensi näkemällä. Talja pääsee siksi koristamaan vaatehuoneen lattiaa, jonne Hugolla ei ole asiaa. Jadella on nykyään vapaa pääsy vaatehuoneeseen (tai siis sitten vasta, kun vatsa on kunnossa), joten Jade taitaakin olla taljan pääasiallinen käyttäjä siihen asti, kunnes Hugo on päässyt palleistaan.

IMG_3425
IMG_3428
IMG_3430

Täytyy vielä todeta, että vähän tuntui oudolta ostaa tämmöinen eläinturkistuote. Järkeilin kuitenkin, että näistä lampaista ei käytetä vain sitä turkkia, kuten turkistarhatuista ketuista ja muista pieneläimistä. Lampaasta saadaan ensisijaisesti lihaa, ja talja saadaan sivutuotteena. Aina löytyy kuitenkin joku, joka ei hyväksy minkäänlaista eläintuotetta. Vaikka pidän eläinten oikeuksia suuressa arvossa enkä hyväksy mm. turkistarhausta, en usko että lihateollisuus tulee koskaan loppumaan, joten sivutuotteena saatu talja on mun mielestä ihan okei. Millaisia tunteita lampaantaljat herättää teissä? Arvostan myös omasta mielipiteestäni poikkeavia mielipiteitä, joten kertokaa rohkeasti!

21 kommenttia:

 1. Lammas oli selvästi kaikkien mieleen. Jade tulee kyllä rakastamaan ihan varmasti tuota vaatehuoneessa! Meillähän on vuohentalja, jota Max käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jade ei kyllä yleensä tykkää kovasti pehmeistä makuualustoista, vaan se suosii enemmän kovia alustoja, lähinnä pöytiä, kun se haluaa olla vähän korkeammalla. Mutta saas nähdä, jospa Jade innostuisi taljasta, kun se tuoksuukin niin vastustamattomalle!

   Poista
 2. Olen kyllä samaa mieltä että eläinten turkistarhausta en hyväksy enkä ymmärrä. Lampaantalja on mun mielestä aivan eri asia, Jos eläin teurastetaan, niin hyvä että siitä käytetään kaikki osat.
  Ja nahan käytöstä vaatteissa taas. En oikeastaan tiedä mitä mieltä olen. Koska esimerkiksi nahkakengät ovat paljon kestävämmät kuin muoviset. Ja ei sekään tule ekologiseksi jos joutuu koko ajan ostamaan uusia muovikenkiä. Ja eikö yleensä kenkiin saatu nahka ole juuri lihateollisuuden ylijäämää? Poisluettuna kaikki ihmeelliset nahat, mitä en edes ikinä haluaisi itselleni (krokotiili jne). Jokunen vuosi sitten kohistiin kalannahkaisesta laukusta, minkä nahka oli kalateollisuuden ylijäämää. Se jäi jotenkin mieleen. Ilmeisesti pula-aikana (toisen maailmansodan aikoihin) kalannahasta tehtiin enemmänkin tuotteita, pääasiassa kai juuri laukkuja. :D

  Kälyn kissa merkkailee aina tullessaan hoitoon appivanhempien luokse, sitä stressaa kotoa pois oleminen. Ensimmäisenä merkkaukseen menee kaikki villaiset/nahkaiset tuotteet. :D Eli jo heti osasin pelätä että ei kai Hugo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla siis ollaan! Ja niin totta tuo kenkä-homma, ei normaalit kengät kestä kuin pari kolme vuotta käytössä, nahkaiset ovat varmasti kestäviä.

   Mä toivon etten Hugo alkais merkkaileen jouluna kun lähdetään reissuun. Kun sehän on vasta tän vuoden aikana keksinyt merkkailemisen jalon taidon, eikä se ole sinä aikana ollut vieraissa paikoissa.. Onneksi määränpäässä ei sentään ole lampaantaljaa! :D

   Poista
 3. Voi ei Hugo! :'D kivalta kyllä tuo talja varmaan tuntuu tassujen alla. :)
  Itse olen samaa mieltä kanssasi noista lampaantaljoista. Mutta kaikki muut taljat ovat aika hirvittäviä, en tiedä onko sitten oikeutta olla sitä mieltä ja tällä lailla "valita", mutta jotenkin olen aina suhtautunut noihin lampaantaljoihin paremmalla mielellä. Tosin muistan omasta lapsuudesta kun meillä oli tuollainen valkoinen, että se taisi olla tekotalja, mutta kumminkin. Kai tällä lailla maalta kotoisin olevana suhtautuu hieman rennommin tuohon, kun on joutunut tottumaan asiaan, ja suvussa on metsästäjiäkin. Silti katson murhaavasti kyllä montaakin asiaa, joka näihin liittyy, eli olen ehkä tässä vähän välimaastossa. Olikohan tarpeeksi sekava kommentti? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu se ihmisjalankin alla ihanalta! :) Kyllä mä ymmärsin, mitä tarkoitit! :D

   Poista
  2. No sekin on totta!:) hyvä juttu :'D

   Poista
 4. Voii ei Hugo, onneks ei ehtinyt lirauttamaan ei ois ollut kauheen mukavaa, kun ois joutunut heti pesemään taljaa! Onneksi se ei kuitenkaan ehtinyt sitä tehdä. Meillekkun tuli viime jouluna talja niin siihen ei hetkeen uskallettu edes koskea. Kummajuttu se minusta oli, mutta jonkun ajan päästä pojat rakastuivat täysin <3 Mulla ei ole kyllä mitään taljoja vastaan, vaikka turkistarhaus on mielestäni ihan kamala asia. Ja vaikka en tykkääkään eläinten satuttamisesta sun muista koekaniineina pitämisestä niin silti kaapista varmasti löytyy monen monta merkkiä joilla tehdään ensin kokeiluja eläimille. :( Suihkutuotteet olen nyt onneksi ajatellut vaihtaa kokonaan Lushille, mutta hintaerot on kyllä huumaavia näissäkin asioissa. Silti jotenkin ikävää sörkkiä itseensä semmoista millä on pilattu jonkun kanin elämä :/ Ristiriitaisia tunnelmia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, yllättävän kauan se ehti tuossa olla.. Ensin mies havahtui, ja musta tuntui kuin olisin herännyt jostain unesta paniikissa, kun tajusin mitä Hugo on tekemässä.. :D

   Poista
 5. Hieno se on tuo harmaakin, vaikka meillä valinta osui siihen valkoiseen. :) Ja hah, ihan samalla tavalla täälläkin päässä mietitytti ostaa toisen eläimen "turkki" toisten eläinten iloksi. Se vaati pitkän sulattelun. Toisaalta hassua, koska onhan noita nahkasohvia, -kenkiä, -käsineitä sun muuta talo pullollaan eikä se tunnu yhtään omituiselta, vaikka eläinten oikeudet ovat tärkeitä myös mulle. Mitään aitokarvaista turkkia tai hattua en silti kykenisi ikinä käyttämään. Vähän kaksinaismoralistista, vaan minkäs teet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen on kyllä myös hieno, mutta halusin olla erilainen! Lisäksi pelotti, että valkoinen talja on suuremmassa vaarassa likaantua, jos sen päälle joku vaikka oksentaisi..

   Poista
 6. Voi Huuuuuuugo!
  Mulle ei nää lampaan, lehmän, vuohen yms eläinten taljat oo ongelma, mutta sitte ku verhoudutaan niiden eläinten karvaan, joita kasvatetaan pelkästään sen karvan takia, mennään sellaselle alueelle, että en pysty hyväksymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä oo tullu eriäviä mielipiteitä, kaikki näyttäisi olevan samaa mieltä tästä taljajutusta. :)

   Poista
 7. Voi Hugo! Meillä aikuiset rakastavat lampaantaljaa, sitä tykätään leipoa todellisella antaumuksella. Olen samaa mieltä tästä talja-asiasta, en hyväksy turkistarhausta mutta kun tälläinen eläin kuitenkin käytetään ruuaksi, on paljon eettisempää ja ekologisempaa käyttää eläimestä niin suuri osa kuin on mahdollista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viktor on myös leiponut kovasti taljaa, kun se on päässyt taljan läheisyyteen!

   Poista
 8. Olen monta kertaa kaupoissa ihastellut lampaantaljoja, että kuinka pehmoinen se olisikaan ja varsinkin kissat tykkäis sen päällä sohvannurkassa loikoilla. Mutta.. Aina isäni luona käydessämme (kisut mukana) Vivi pirulainen nykkii hampaillaan taljaa ja kohta on niitä villatuppoja ympäriinsä, siis käytännössä yrittää tuhota sen. Niinpä talja täytyy joka kerta piilottaa kun menemme käymään. Varmaan kotona tekisi ihan samaa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viktor nykäisi myös taljaa pari kertaa kun se näki sen ensimmäisen kerran, mutta onneksi se jäi siihen, eikä se innostunut touhusta toden teolla!

   Poista
 9. Samaa mieltä tuosta lampaantaljasta, mutta mitään turkikseksi kasvatettua en käyttäisi mistään hinnasta. On meilläkin kissoilla (Olgalla, Sofi ei välitä) oma lampaantalja ja se on pestykin pari kertaa, kun se oksu on pitänyt sijoittaa just siihen:) Kestää hyvin pesun kunhan vähän harjailee sitten kuivana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin muistaa tuo harjausvinkki, jos joskus jouotuu taljaa pesemään!

   Poista
 10. Talja oli liian jännä. :D Onneksi ei ehtinyt tulla pisua ulos asti! Meillä talja kelpuutetaan vain leipomiseen, tosin ihan vähän aika sitten Nora nukkuikin siinä. Pitäisi ehkä kokeilla vaihtaa taljan paikkaa sohvalla, voi olla, että se on nyt jotenkin ahdistavassa paikkaa kun siinä on muutakin härpäkettä ihan vieressä. Nora nukkui taljalla kun härpäkkeet oli siiretty hetkeksi pois. :)

  Minusta talja on tosi okei kun se on kuitenkin vain sivutuote. Hyvä vain, että ruhot hyödynnetään mahdollisimman monipuolisesti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sijoituspaikalla voi olla kyllä yllättävän suuri vaikutus!

   Poista