torstai 14. tammikuuta 2016

Ruokakulut 2015

Miten tämän vuoden ruokakulut ovat muuttuneet edellisvuoteen verrattuna? Pennun tulo taloon on tietysti suurin syy miksi luku pomppaa reilusti ylöspäin, toisena vaikuttavana tekijänä on luisen lihan vaihto broiskun luisesta jauhelihasta sian luumurskeeseen, jolloin laadukkaamman ihmislaatuisen lihan osuus ruokavaliossa kasvoi. Kaiken lisäksi nykyään kaupasta on löytynyt vähemmän tarjouslihoja (paitsi joulun jälkeen oli niin paljon kuin jaksoin kantaa ja enemmänkin). Ostan yleensä marketista vain sellaisia lihoja, joiden kilohinta on noin kympin, eli broiskun jauhelihaa, suikaleita tai paistileikettä. Sydämet ja muut ostetaan Mustista ja Mirristä.

IMG_1908

Tammikuu 47,5 e
Helmikuu 58 e
Maaliskuu 50,5 e
Huhtikuu 71,5 e
Toukokuu 99 e
Kesäkuu 137 e
Heinäkuu 98,5 e
Elokuu 101,5 e
Syyskuu 118,5 e
Lokakuu 88 e
Marraskuu 96 e
Joulukuu 147,5 e

KA n. 93 e/kk

-> noin 31euroa per kissa (ei sisällä ravintolisiä). Loppuvuodesta Hugo söi lähinnä pelkästään märkäruokaa parin kuukauden ajan (erityisesti joulukuun), en muista onko noissa luvuissa ihan jokainen märkäruoka laskettu, mutta suurinpiirtein ainakin!

Viime vuonna vastaava luku oli keskimäärin noin 23e. Tarkemmat luvut viime vuodelta löytyvät täältä. Yllättävän suuri muutos on tullut, ja olenkin ajatellut että pitäisikö alkaa tilailemaan lihoja jostain autosta, jolloin lukua saisi todennäköisesti hieman alaspäin.

Tänä vuonna ajattelin kokeilla laajentaa tätä kuluseurausta myös muihin kissoihin liittyviin menoeriin. Toivottavasti muistan kirjailla lukuja ylös!

Viiruvarpaat-blogista löytyy muuten hyvä kirjoitus raakaruokinnan kuluista. Kannattaa käydä lukaisemassa se täällä!

Oletteko pitäneet kirjaa kissojenne ruokakuluista?
Millainen luku (x e/kissa/kk) teillä on?
Kerro myös millaista ruokaa syötät, raakaa, teollista vai molempia!

10 kommenttia:

 1. Hyvillä luvuilla olette päässeet huomioonottaen pennun tuomat lisäkulut! Paljonko muuten Hugo syö päivässä märkää ja onko auttanut vielä painon kanssa? :)

  Meidän kulut on nähtävissä blogissa. Ajattelin ensi kuussa saada aikaan laskettua ainakin yhden kuukauden tarkat kulut. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin 75g koitan antaa sille märkäruokaa kolme kertaa päivässä, eli yhteensä 225g. Se on se raja mitä enempää se ei syö, ja välillä tostakin määrästä se jättää 1-2 suupalaa lautaselle (yleensä ilta-ateriasta vaan). Painoa on ehkä 100-200grammaa tullut lisää näin niin kuin käsituntumalla arvioituna, mutta kyllä ne kyljet on edelleen lommollaan ja selkäranka tuntuu selvästi. Mutta ensi viikon jälkeen paino alkaa toivon mukaan nousta nopeammin, kun kulkuset lähtee! :D

   Poista
 2. Meillä 8,20e/kissa/kk, viime vuonna. Syövät laadukasta teollista, toki ovat suht. pieniä kissojakin Onnia lukuunottamatta. Tänä vuonna kaksi kolmesta alkavat saamaan myös raakaa lihaa useammin osana ruokavaliota.

  Seurattiin viime vuosi kaikkia kuluja, siitä löytyy postausta blogista. Eipä tuo kissanpito ihan hirveän halvaksi tule!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä lueskelinkin niitä teidän lukuja! Meillä meni tonni pelkästään ruokaan, ja toinen tonni meni eläinlääkäriin, kun Jadella oli kaikenlaista.. Loppumenoja en osaa arvioida, muutamia satasia todennäköisesti. Pääsit loppujen lopuksi kuitenkin pienemmällä laskulla verrattuna meidän vuoden laskuun.. :D

   Poista
 3. Ohhoh, mun mielestä teillä on kyllä pärjätty tosi hyvin taloudellisesti vaikka kolmas kissakin tuli taloon! Mä en uskalla itse pitää kirjaa kissamenoista, pyörryn vielä siihen paikkaan. :D Toisaalta kirjanpito saattaisi kyllä taas hillitä kaikkien turhien höpöhöpöjuttujen ostamista kissoille. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis tässä on tosiaan vaan ruoka, ja tää on aika iso luku siitäkin huolimatta, että meillä syödään raakaa. Halvemmallakin kun saisi! Pitää tutustua niihin liha-autoihin, jos sellasesta vaikka tilais jotain että sais tuosta luvusta edes vähän pois.

   Poista
 4. Kiva yhteenveto! :) Meillä tilaan kahdelle kastaatille n. huntin arvosta teollista märkäruokaa zoosta pariksi kuukaudeksi ja pumppua viikottain pakastena sekä hiekat päälle. Kuivamuona olisi halvempaa, mutta kun en taivu siihen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, märkäruoka on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin kuivaruoka!

   Poista
 5. Ei mikään paha hinta ottaen huomioon sen että pennut ahmii! Kannattaa ehdottomasti katsastaa Kennelrehun tarjonta, siellä tosi hyviä ovat mm. kokonaiset broilerin ja possun sydämet, naudan pentujauheliha ja kuulemma myös broilerin koipireisiliha. Kaikki niiden palalihat (ainakin naudan ja possun paisti) ovat ihan superhyviä, mutta harvoin saatavilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kokeilla tässä lähiaikoina tehdä tilaus! Meillä ei tykätä naudasta, joten sitä ei varmaankaan tulla kokeilemaan..

   Poista