torstai 11. helmikuuta 2016

Taikoja Photarissa

Kissablogipiireissä (ainakin Naukulassa!) on viime aikoina harjoiteltu jonkin verran valokuvausjuttuja, joten mäkin innostuin sen myötä opettelemaan uutta. Mulla ei ole kokemusta hirveästi huonossa valossa otettujen kuvien jälkikäsittelystä, joten kaivoin kameran eräänä iltana esiin, säädin ISO-arvon pilviin ja otin jokaisesta kissasta testikuvan, jotka myöhemmin jälkikäsittelin järkevämmän näköisiksi.

Huonossa valossa otettujen kuvien jälkikäsittelyssä on mun mielestä kaksi haastetta: kohinan poisto ja värien säätäminen. Kohinaa on korkean ISO-arvon vuoksi ja värit ovat ihan erilaisia kuin salamalla otetuissa kuvissa.

Katsotaanpa sitten, miten jälkikäsittely onnistui. Ensin on muokattu versio, sitten alkuperäinen. Kuvasin tietysti raakakuvia (kuten aina), joiden jälkikäsittelymahdollisuudet ovat ihan eri luokkaa kuin JPEG-kuvien.

J A D E
Untitled
jadecomp
Asetukset: f/2.8, 1/40, ISO2000

H U G O
Untitled
hugocomp
Asetukset: f/2.8, 1/60, ISO2000

V I K T O R
viktorcomp
compviktorsc
Asetukset: f/2.8, 1/80, ISO2000
Ylempi: vas. alkuperäinen, oik. muokattu
Alempi: vas. muokattu, oik. värejä hienosäädetty lisää
En osaa päättää, kumpi muokatuista on parempi, oikeanpuoleinen on liian violetihtava, mutta vasemmanpuoleisessa Viktorin siniset osat näyttää oudoilta.

Ihan mukiinmeneviähän noi jälkikäsitellyt kuvat on, mutta ei ne kuitenkaan 100% zoomausta kestä, toisin kuin salamalla ottamani kuvat. Kotona en todellakaan tule kelpuuttamaan tämänlaatuisia kuvia, enkä saisikaan näillä asetuksilla kuvia kuin paikallaan pönöttävistä kissoista, joten salama on ja pysyy kuvausapuna! Kissanäyttelyt on kuitenkin asia erikseen, korkean katon vuoksi salama ei ole hyvä vaihtoehto, ja salaman välähdyskin voisi ehkä pelottaa herkimpiä kissoja liiaksi. Noin kuukauden päästä ollaan Askolassa näyttelyssä, joten siellä sitten otetaan lisää kuvia todennäköisesti heikohkossa valaistuksessa, joten sitten päästään harjoittelemaan lisää!

14 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista :) Millä ohjelmalla käsittelet?

  VastaaPoista
 2. Ihan hyviltä nuo muokkaukset kyllä näyttävät :) Voi kumpa meillekin saisi jossakin välissä ostettua sen salaman... Pipsa/Kattimania

  VastaaPoista
 3. Ihan hyvältähän nuo näyttävät!

  Täytynee myöntää, että vaikka täältäkin lisäsalama löytyy, niin kotona sitä harvoin käyttelen. Toisaalta sen tuoma lisävalo on välillä kovasti tarpeen, mutta toisaalta koen, että se tekee kuvista helposti "kliinisempiä" ja ne menettävät osan siitä tunnelmasta mikä niissä olisi muuten tavoitettavissa. Lähinnä meillä kuvataankin luonnonvalossa, jota toki näin talvella on ärsyttävän vähän, mutta tunnelmaltaan ne kuvat toimivat makuuni yleensä parhaiten. Tähän tietysti vaikuttaa myös kissan väri - venäjänsininen kun on sävyltään aika kylmä ja yksittäisellä lisäsalamalla sen hopeisista karvanpäistä ei saa turkkiin samanlaista eloa millään kuin mitä luonnonvalo antaa, kun katonkin kautta heijastaminen näkyy turkissa selvästi kontrastieroina. Venäjänsinistä kuvattaessa kun se mistä valo tulee, erottuu aika eritavalla kuin vaikka meidän Onnia kuvattaessa (valon suunnassa venäjänsinisen hopeiset karvanpäät vaaleita, muualta hopeita karvanpäitä ei välttämättä erota lainkaan). Ehkä mulla on joku päivä semmoiset studiovermeet ettei tarvitse katon kautta salamaa heijastella vaan sen saa toimimaan näiden turkissa luonnonvalon tavoin, mutta siihen asti kuvataan aina luonnonvalossa jos vain mitenkään mahdollista. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä taas nää huonossa valossa ilman salamaa otetut kuvat on väreiltään tosi huonoja, salamalla värit tulee paljon paremmin esille. Salamalla saa myös vähän erikoisempiakin liikkeitä kuvattua, kuin vain paikallaan pönöttävän kissan. :D Mutta kukin tavallaan tietysti! Mäkin oon miettinyt oman studiosetin hankkimista, mutta se veisi niin paljon tilaa ja olen kuitenkin ihan tyytyväinen niihin kuviin mitä saan salamallakin, niin olen sitten jättänyt hankkimatta.

   Poista
 4. Vau, Viktorin kuva on niin terävä, että meinaa tulla poitsu ruudusta läpi! :D Pitäisi minunkin opetella sekä kameran käyttöä että kuvanmuokkausta, mutta ei jaaaaksaaaaa. Kuvanmuokkauksen opetteluun motivoisi enemmän, jos olisi Photoshop-ominaisuus, jolla saa samat asetukset useampaan kuvaan. Tympeää hienosäätää monia eri yksityiskohtia kun sitten samat säädöt pitäisi saada aikaan muihinkin kuviin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa Viktorin kuvalle jäi tekemättä yksi työvaihe kohinanpoistosta, jos katsoisi lähempää niin huomaisi sen kohisevan edelleen. Mutta näitä tai kissanäyttelykuviakaan ei pitäisi zoomailla samalla lailla kuin kotona otettuja salamakuvia, sillä laatu ei vain tule olemaan heikossa valossa sama kuin salamakuvissa kotona, ei vaikka kuinka yrittäisi!

   Mä säädän silti lähes kaikki asetukset erikseen joka kuvalle, vaikka pystyisin säätämään montaa yhtäaikaa halutessani.. Aika kova homma koneelle se, vaikka ei tää munkaan kone läheskään mikään tehottomin malli ole!

   Poista
 5. Yllättävän hyviä noista näköjään saa jälkikäsittelyllä! Lisämotivaatiota siihen, miksi pitäisi itsekin aloittaa viimein tuo jälkikäsittelyn opettelu ja ihan alkajaisiksi hommata siihen sopiva ohjelma. Saako noilla ilmaisohjelmilla mitään aikaiseksi, vai kannattaisiko suoraan kokeilla jotain Adoben sovellusta? Jos tuota edes vähän kokeilisi, niin tuskin tulisi tehtyä enää postauksia ilman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan ohjelmassa on mahdollisuus käsitellä raakakuvia (RAW), niin sillä pääsee jo pitkälle. En oikein tiedä onko tuota mahdollisuutta ilmaisohjelmissa, mutta Aboden Lightroom olisi ainakin yksi hyvä vaihtoehto maksullisista ohjelmista. Kokeile vaikka ladata joku kokeiluversio ja katso mitä tykkäät! Se riittää normaaliin kuvanmuokkaukseen (kuten tähän mitä mä tässä tein), mutta jos haluaa enemmänkin editoida ja tehdä esimerkiksi bannereita sun muita vastaavia niin sitten Photoshop on ehdottomasti parempi.

   Poista
  2. Jep, pitääkin kokeilla tuota Lightroomia sitten :)

   Poista
  3. Aika moni ruokabloggari muuten käyttää lightroomia, se on oiva ohjelma :)

   Poista
  4. Mä olen kyllä kovin vaikkuttunut!

   Poista
  5. Lightroom on varmaan muutenkin aika käytetty ohjelma, se on niin monipuolinen mutta kuitenkin suht edullinen! :)

   Poista